Broj 65
Početna > Intervju > OVO JE MOJE VREME

JELENA TOMAŠEVIĆ

OVO JE MOJE VREME

Srbiju će na takmičenju za pesmu Evrovizije ponosno predstavljati Jelena Tomašević, koja je posle skandala iz 2005, ove godine zasluženo odnela pobedu na Beoviziji sa pesmom Oro

Iako su se pre same manifestacije mogli čuti razni komentari o favoritima, Jelena je hrabro izašla na binu i opčinila publiku svojim glasom. Ni publika ispred malih ekrana nije reagovala drugačije. Čini se da je ovom pobedom ispravljena nepravda koja se desila pre tri godine kada je takođe pobedila na Beoviziji sa pesmom Jutro, ali joj zbog crnogorskog žirija nije bio omogućen odlazak na Evroviziju. Lepa Kragujevčanka veruje da nije nemoguće da Srbija dva puta zaredom pobedi na Evroviziji i da će dati sve od sebe da ovu manifestaciju zadrži u Srbiji. „Teško je, ali čuda su moguća!" - poručuje Jelena.

  Pre tri godine uskraćen ti je odlazak na Evroviziju, da li si očekivala pobedu na Beoviziji?
  Ono što se desilo pre tri godine, nije me demoralisalo. Kao što ste mogli i da primetite, sve tri godine sam radila, a krajem prošle godine odlukom moje produkcijske kuće Minacord i Željka Joksimovića prijavili smo se na konkurs za Beoviziju 2008. U ovom svetu sam isključivo zato što volim da pevam i utoliko sam srećnija kada se uspeh desi.

  Kako si se osećala kada si saznala da je tvoja pesma pobedila? Šta ti je u tom trenutku prošlo kroz glavu?
  U tom trenutku bila sam u Art kafeu sa članovima tima. Ne mogu da vam opišem sreću koja je me je obuzela već posle prve dvanaestice koju sam dobila od onih koji su glasali putem SMS-a. A tek nakon druge, sreći nije bilo kraja. Presrećna sam kao i svi koji su radili sa mnom.


  Po prvi put se pobednička pesma ne dovodi u pitanje, ali se pre Beovizije mnogo pričalo o favoritima. Da li te je opterećivala ta priča?

  Mnogi su čak i u inostranstvu komentarisali da je ovo prva Beovizija u Srbiji koja nije obeležena skandalima i posle koje su svi bili zadovoljni. Za mene je maksimalni broj poena bio dovoljan pokazatelj i zbog toga sam presrećna. Što se tiče priče o favoritima, i toga je bilo. Naučila sam za ovih nekoliko godina rada da se ne obazirem na sve što se priča i piše jer to nekad zna da bude opterećujuće. Želela sam pre svega da budem zadovoljna sobom i da moje izvođenje bude odlično. To se i dogodilo.

  Priča se da je Željko Joksimović imao veću tremu od tebe...
  Oboje smo imali tremu, ali ne onu klasičnu, pre bih rekla nervozu. Možda je to kod njega bilo malo izraženije jer je imao mnogo veću odgovornost kao supervizor. Te večeri, pred izlazak na binu, pokušavala sam da ostanem maksimalno smirena i izolovala sam se od svega. To me opušta i to je način kako se pripremam za izlazak pred publiku.

  Ko ti je prvi čestitao pobedu?
  Mnoge kolege poželele su mi sreću još na probama pre nastupa, govoreći mi da bi po njihovom mišljenju trebalo da pobedim. Među kolegama koji su mi prvi čestitali i poželeli sreću bili su Mari Mari, Ana Stanić, Aleksandra Radović, Sergej Ćetković, Neverne bebe, moj autorski tim sa kompozitorom Željkom Joksimovićem na čelu i tekstopiscem Dejanom Ivanovićem i Alekom Aleksovom, kao i moja porodica i prijatelji. Nakon proglašenja, kao i na žurki posle završene Beovizije, prilazili su mi, čestitali su mi mnoge kolege, članovi njihovih timova, novinari...

  Kako su reagovali tvoji roditelji i prijatelji?
  Bili su u publici obe večeri, a brat Darko sa suprugom je došao samo na finale. Dosta mojih prijatelja to veče je stiglo da me bodri. Videla sam na nekim fotografijama koje su nastale u toku večeri kako su moji roditelji reagovali. Mislim da im je bilo mnogo teže nego meni koja sam sedela sa timom. Na kraju se sve ipak završilo odlično i oni su bili presrećni.


  Tvoja pesma je zbog Vidovdana dovedena u vezu sa aktuelnom političkom situacijom na Kosovu. Kakav je tvoj komentar na to?

  Nekoliko pesama se ove godine dovodilo u vezu sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji. Pesma Oro nosi jednu snažnu emociju i veliku ljubavnu priču. Vezuje se za svetog Vida, dan kada se, po predanju, sve vidi i sve izlazi na videlo. Veruje se da će se devojka udati za momka kojeg te noći bude sanjala. Tumačenje pesme može biti i individualno i u njoj se može naći dosta simbolike.

  U pesmi pevaš o mladiću koga želiš još jednom da vidiš na Vidovdan i da mu otvoriš svoje srce. Kako se osećaš i na koga misliš dok je pevaš?
  Mislim isključivo na tekst pesme i na priču. Ona mi je sve vreme u glavi i pokušavam tokom pevanja da tu snažnu emociju koju nosi pesma, putem svoje interpretacije prenesem na slušaoce i gledaoce.
  Da li si ranije pratila Evrosong? Jesi li čula neke pesme koje će se takmičiti i koju bi izdvojila?
  Pratila sam i kao devojčica, a od kada se profesionalno bavim muzikom, to mi je postala i obaveza. Što se tiče mojih konkurenata, čula sam ih samo nekoliko. Obaveze mi ne dozvoljavaju da sednem i da ih sve preslušam, ali ću to u narednom periodu morati da uradim.

  Izgledala si fantastično na Beoviziji, kakav nastup i koreografiju možemo da očekujemo na Evroviziji?
  U ovom trenutku ne mogu da vam kažem ništa bliže i određenije. Znam da će biti promena. O tome ćemo odlučivati narednih dana, zajedno sa RTS-om. Ono što mogu da kažem jeste da će naš scenski nastup biti daleko efektniji.

  Smeta li ti što su se pojedini mediji više bavili time što si nosila istu haljinu nego tvojom pesmom i pobedom?
  Kako se moglo videti, svi smo bili obučeni u istu garderobu kao i prvo veče. To je, nekako, opšte pravilo na svim festivalima, a takve se stvari mogu videti i na Evrosongu. Dakle, ne vidim razlog za bavljenje tom temom. Ono što mogu da istaknem jeste da se za moj izgled to veče pobrinula kostimografkinja Ksenija Terzović, koja je radila kostime za film Čarlston za Ognjenku, Tina Šubić šminker i frizer Aleksandar Kapriš.

  Misliš li da i ove godine može da pobedi balada i da li je moguće da dve godine zaredom budemo pobednici?
  To pitanje mi postavljaju mnogi ovih dana. Čuda su moguća. Teško je, to je za sada pošlo za rukom samo Irskoj. Da li će se desiti i drugi put, videćemo. Trebaće sve karte da se poklope to veče. Daću sve od sebe da moja interpretacija i nastup budu vrhunski.


  Logično pitanje posle ove pobede je - Kada publika može da očekuje tvoj album?

  Na njega je sada došao red. On je bio gotov još u decembru 2007. godine, ali je njegov izlazak privremeno odložen, našom odlukom da učestvujemo na Beoviziji. Snimili smo spot za pesmu Košava sa kojom najavljujemo CD i ako bude sve onako kako smo planirali, emitovaće se posle 20. marta na svim televizijama u Srbiji i šire. Nekako su se stvari poklopile i sve se sada dešava u isto vreme. Imam običaj da kažem kako je, u stvari, ovo moje vreme i kako je ono što se dešavalo pre tri godine samo jedan deo priče koja je prethodila svemu ovome.