Broj 65
Početna > Lepi i zdravi > OČISTITE SVE!

BAKTERIJE U KUPATILU I KUHINJI

OČISTITE SVE!

U kuhinji i kupatilu ima ubedljivo najviše bakterija koje mogu da vam naruše zdravlje. Zato su to delovi vašeg doma koji zahtevaju najviše pažnje prilikom čišćenja

Sve površine u kupatilu treba da budu suve, a jednom nedeljno obavezno je pranje odgovarajućim sredstvima. Ovo se posebno odnosi na zavesu za tuširanje, jer se obično na njoj nalazi najviše bakterija i ostataka sapuna. Što se kuhinje tiče, vrlo je bitno da vam radna ploča uvek bude čista, kao i da redovno menjate sunđere za pranje posuđa.
 
  KUPATILO


  Odvodi
  Odvodi u kupatilu i kuhinji su najprljaviji delovi stana. I zato oni uvek treba da budu dobro prohodni. Za njihovo čišćenje nije potrebno koristiti jake hemikalije, dovoljno će biti da jednom nedeljno u odvode sipate malo alkoholnog sirćeta koje će rasterati bakterije i očistiti odvode. Pored toga, u odvode često puštamo vodu, sapunicu i deterdžente koji urade veliki deo posla.

  Peškiri
  Svaki član porodice treba da ima svoj peškir koji ne treba ni sa kim da deli. Vrlo je važno da se peškiri redovno menjaju, jer bakterije obožavaju mokro i vlažno.

  Četkica za zube
  Da li ste znali da svaki put kada pustite vodu u WC šolju, vaša četkica za zube zaradi deo mikroorganizama, čak i ako je poklopac od šolje spušten? Puštanje vode, poput mikrospreja širi mikroorganizme po čitavom kupatilu, ali ne brinite, verovatnoća da se tako razbolite je minimalna.


  Mokar veš u kupatilu

  Mokar i prljav veš takođe privlači mikroorganizme, ali on bi morao da stoji najmanje 24 sata da bi se nakupila ozbiljna količina. Sušenje i peglanje veša ubija sve ozbiljnije prenosioce bolesti, pa nema razloga za brigu.
 
  KUHINJA


  Hrana
  Hrana koja je preko noći ostavljena izvan frižidera i ostaci jela treba odmah da se bace. Ostavljena na sobnoj temperaturi, hrana postaje idealna za razmnožavanje bakterija. Isto tako, tanjire i posude s ostacima hrane potrebno je odmah oprati.

  Sunđer
  Da li znate da je sunđer za pranje sudova prljaviji od WC šolje? Kuhinjske krpe i sunđeri su uglavnom mokri i topli i, kao takvi, predstavljaju idealno stanište za bakterije. Potrebno ih je svakodnevno dobro oprati nakon upotrebe i staviti na suvo mesto, a ne u sudoperu. Sunđere je moguće oprati i u mašini za pranje sudova. Pranje sunđera i krpa deterdžentom i toplom vodom uništava većinu mikroba, ali samo ako to radite redovno i temeljno. Kako su sunđeri jeftini, poželjno ih je često menjati (barem svake tri nedelje), jer su oni, po najnovijim istraživanjima, predmeti sa najviše mikroorganizama u domu.


  Radne površine

  Površine u kuhinji koje se koriste za pripremanje hrane potrebno je svakodnevno da čistite, jer predstavljaju plodno tle za razmnožavanje bakterija. Delovi kuhinje koji se ne čiste redovno, savršeno su mesto za razvoj bakterije ešerihije koli. Njoj pogoduje vlažnost koja uvek vlada u kuhinji, a neočišćene sitnice i čestice hrane daće joj snagu dok se ne ustremi na nešto primamljivije - domaćina. Zato je redovno čišćenje kuhinje obavezno.