Broj 65
Početna > Lepi i zdravi > NA VRHOVIMA PRSTIJU

BOL NA VISOKIM POTPETICAMA

NA VRHOVIMA PRSTIJU

Fascinantno je na šta su sve žene spremne zarad lepote. Pored bolnih depilacija, ispravljanja i peglanja kose i tone šminke na licu, posebna tema su „moram da ih imam" cipele sa vrtoglavo visokom štiklom

Noge u visokim potpeticama su tako seksi, ali skoro 80 odsto žena jedva čeka da se dokopa slatkog doma i oseti ono olakšanje kada izuje te neudobne, ali i neodoljive cipele, za koje smo ponekad spremne da damo i celu platu. Iako većina žena prosto obožava visoke potpetice, stručnjaci upozoravaju da, ako se nose svakoga dana, mogu da se jave jaki bolovi u nogama i oboljenja koja su direktno povezana sa nošenjem štikli. Problemi variraju od uobičajenih kao što su žuljevi, čukljevi, ili zadebljanja do složenih kao što su izvitopereni prsti, najčešće palac. Visoke štikle pomeraju osovinu tela prema napred i tako povećavaju pritisak na petu i prednji deo stopala, a svaki dodatni centimetar izaziva bolove u kolenima, leđima, pa čak i u vratu. Što je štikla viša, to je opterećenje veće. Zbog lošeg izbora cipela dolazi i do uraslih noktiju. Bolovi u stopalima i jastučićima su neminovni, jer se tu nalaze kosti koje ne mogu da podnesu toliko opterećenje.
 
  Negujte svoja stopala
  I pored brojnih upozorenja, mnoge žene i dalje ne odustaju od svojih omiljenih cipelica: istraživanja pokazuju da 42 odsto žena nose cipele koje im se dopadaju, bez obzira na to što im uopšte nisu prijatne za nošenje, a 73 odsto njih priznalo je da već imaju probleme sa nogama.
 
  Šta bi trebalo da znate o visokim štiklama?

  1. Cipele će vam biti najprijatnije ako prsti ne budu nabijeni i ako ne budete imali veliku prazninu u delu predviđenom za petu.
  2. Zaštitite noge ulošcima. Postoje za celu dužinu cipele, oni koji prekrivaju samo polovinu i silikonski koji se stavljaju samo na podignuti deo stopala.
  3. Zapamtite: deblje štikle znače veću stabilnost, a samim tim i udobnost.
  4. Otvoreni prsti umanjuju pritisak na prste.
  5. Kupujte cipele na kraju dana, kada je noga već pomalo otečena. Imajte na umu da vaši prsti ne smeju da osećaju nikakav pritisak.
  6. Ni ne pomišljajte da možete da raširite cipelu i prilagodite je nozi tako da vas ne žulja. Cipela uvek dobije ovu bitku!
  7. S vremena na vreme masirajte umorna stopala, biće vam zahvalna.
 
   
 
  Da visoke potpetice deluju podsticajno na muški libido odavno je poznato, a istraživanje koje je u Italiji sprovela urolog dr Marija Čeruto pokazalo je da one blagotvorno deluju i na seksualni život žena. Nošenje cipela sa visokom štiklom izdužuje mišiće nogu, ali se ispostavilo da pozitivno deluje i na mišiće karlice čineći ih snažnijim, što vodi ka intenzivnijem orgazmu