Broj 65
Početna > Putovanja > MILIONSKI GRAD

MEKSIKO SITI

MILIONSKI GRAD

Meksiko Siti, grad koji nosi ime po bogu rata Meksitliju, podjednako je privlačan Meksikancima, ali i milionima turista. On opija svime što nudi, od bajkovite prošlosti do modernih atrakcija

Meksiko Siti je glavni i najveći grad Meksika. Istorijski centar grada i bašte na vodi u četvrti Hočimilko su od 1987. godine na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. U njemu živi više od devet miliona stanovnika, dok u širem gradskom području, u zoni doline Meksika živi više od 19 miliona ljudi. Meksiko Siti, jedan od najvećih gradova na svetu, nastao je na ruševinama astečkog grada Tenohtitlana. Daleki preci su mesto gde su osnovali grad izabrali zbog dobrog položaja i mogućnosti lake odbrane. Godine 1521. španski konkistador Ernan Kortes osvojio je grad i pokorio Asteke. Narednih 300 godina grad je predstavljao pravi kolonijalni ponos Nove Španije. Kao glavni grad Meksika, predstavlja i vodeći politički centar zemlje u kome se nalaze gotovo sve važnije institucije. Prostrana prestonica ima muzeje i galerije svetske klase, značajne arhitektonske vrednosti i elegantne zgrade, palate i katedrale, zelene površine i kolonijalne i istorijske ostatke, atraktivne trgove, moderne oblakodere i veliku ekonomsku, kulturnu i političku važnost.

  Zokalo
  U sredini istorijskog centra grada nalazi se ogromna Plaza de la Konstitucion ili Zokalo, drugi po veličini trg na svetu. Palata predsednika dominira jednom stranom trga, a fantastične kolonijalne zgrade, koje su izgrađene na mestu bivše Astek palate, sa prelepim unutrašnjim muralima, pričaju priču o meksičkoj istoriji. Na drugoj strani trga je velika katedrala Metropoliten, prikazujući bogatstvo arhitektonskih stilova i zauzimajući mesto otkrivenog antičkog terena Asteka. Ovo je i prostor rezervisan za demonstracije, vladine povorke i protestne marševe, ali i za festivale i javne kulturne događaje. Svako veče baš na tom mestu predsednička garda spušta nacionalnu zastavu sa centralnog postolja.

  Hram centar univerzuma
  Veliki hram je bio glavni hram Asteka, verovalo se da označava centar vasione. On je bio deo crkvenog kompleksa antičkog grada Tenohtitlana i nedavno je obnovljen. Hram je započet 1375. i nadograđivan je više puta, a svaka nova dogradnja je bila praćena krvavim osvajanjima ratnika ove duhovne oblasti. U centru platforme je sveta stena koja predstavlja boga Huizilopohtli. Unutar mesta se nalazi Muzej velikog hrama, koji prikazuje umetničke predmete iz originalnog mesta i obezbeđuju uvid u civilizaciju Asteka. Najvažniji eksponat je prvi predmet koji je otkriven na ovom mestu, veliki komad stene koji predstavlja boginju meseca Kojilksaukvi.

  Palata lepih umetnosti
  Smeštena na kraju Alameda centrala koji je nekada bio antička pijaca, danas veliki park, uzdiže se bela mermerna Palate lepih umetnosti. Jedna od najvećih atrakcija je stakleni pozorišni deo, koji bukvalno sija u toku performansa i predstava.


  Kolekcija prošlosti

  Kapultepek je najveći park u Meksiko Sitiju, koji čini ogromna oblast sa jezerom, zoološkim vrtom i raznim muzejima. Veliki Muzej nacionalne antropologije sedište je fascinantne kolekcije umetnina iz prehispanskog doba, od prvog čoveka u Americi do vladavine Teotihuana, Asteka i Maja. Najatraktivnija je čuvena Sunčana stena ili Kalendar stena pronađena ispod glavnog trga Zokalo 1790. godine.

  Predgrađe San Anhel
  Nekada odvojeno selo, San Anhel je najšarmantnije meksičko predgrađe, u ekskluzivnom susedstvu sa antičkim manastirima i kolonijalnim kućama duž kaldrmisanih ulica. Ono je poznato zbog svoje subotnje pijace u Plaza San Jakintu, koja unosi boje, gužve i festivalsku atmosferu u ovu oblast. Pored toga, ovde ima i puno malih restorana i kafića, koji nude najbolju večeru u gradu. U tom delu smešteni su i razni interesantni muzeji, uključujući i Studio muzej poznatog meksičkog para, umetnika Dijega Rivere i Fride Kalo.


  Živopisna Zona rosa

  Zona rosa ili Roze zona glavna je gradska zona za večeru, noćni život i šoping. Nekada je ovo bila četvrt crvenih fenjera - a sada je ovde obilje restorana, klubova i diskoteka za sve ukuse i sve džepove. Ulice nose nazive poznatih gradova kao što su Londres i Hamburgo, a najbolja aktivnost je da sednete u neki šik kafić i razgledate ljude na šetalištu, jer su reke turista izmešane sa živopisno obučenim meštanima.