Broj 64
Početna > Lepi i zdravi > ZA ZDRAV IZGLED KOSE

KAKO ODABRATI IDEALAN ŠAMPON?

ZA ZDRAV IZGLED KOSE

Danas je u ponudi puno šampona za kosu. Dva u jednom, povećava volumen, kosi daje visoki sjaj, jača je... sve te reklame poručuju da je svaki baš pravljen za vas... Ali, kada treba da kupite šampon, ne znate koji da izaberete

Žlezde na našoj koži u sebi sadrže masnoću ili sebum. Koža stalno otpušta masnoću i ona se zadržava na vlasima. Takva kosa privlači prljavštinu iz vazduha. Šamponi upravo uklanjaju tu prljavštinu.
Neki šamponi će kosu učiniti lepom samo odmah nakon pranja, ali učiniće je nezdravom ako neki, posebno agresivniji, sastojci šampona ostanu na kosi. Zato je vrlo važno dobro isprati kosu. Za zdravu i lepu kosu potrebna je i pravilna, zdrava ishrana koja u sebi ima mnogo vitamina iz grupe B, C i E. To šampon ne može da osigura našoj kosi. Vitamini iz šampona mogu da dopru do korena kose, ali ne zna se osigurava li to šampon pouzdano i koliko deluje, a slično je sa proteinima i amino-kiselinama, koji ne mogu da zamene one iz hrane. Ako mislite da ne možete sebi da osigurate zdravu ishranu, ne dozvolite da vaša kosa zbog toga pati. Najbolje je da počnete da uzimate vitaminsko-mineralne dodatke ishrani. Na tržištu danas postoji niz preparata namenjenih za lepu kožu i kosu.

KORISNI SAVETI

Poznavati svoju kosu znači znati njeno ponašanje u različitim okolnostima i u različito vreme. To pomaže prilikom odabira pravog šampona. Ako zaista niste sigurne kakva je vaša kosa, možete da zatražite savet dermatologa, koji će utvrditi kakvo je stanje kod vas i koji bi vam šampon najviše odgovarao.
* Šamponi na kojima piše da su im sastojci potpuno prirodni ili organski sadrže i sintetičke sastojke (inače ne bi izgledali tako kako izgledaju i brzo bi se pokvarili). Postoje i šamponi sa oznakom „SLS-free", što znači da imaju manji broj sintetičkih hemikalija, i to onih blažih prema ljudskoj kosi.
* Šamponi za bebe imaju pH prilagođen pH očiju, da ne bi izazvali pečenje ako dođu u dodir sa očima. I oni, uglavnom, sadrže surfikante, a većina ih sadrži „sodium lauryl sulfate" i/ili „sodium laureth sulfate", najblaže surfikante iz porodice sulfata.
* Izbegavajte eksperimentisanje sa nekoliko šampona. Određene hemikalije iz različitih šampona mogu da deluju negativno u kombinaciji.
* Često menjanje šampona jer vam nijedan ne odgovara takođe nije dobro. Razmislite o drugim uticajima na svoju kosu, šampon koji trenutno koristite možda nije kriv. Često sušenje kose fenom isušuje kosu pri vrhovima, a masti na temenu. Ako vam kosa puno opada, verovatno je u normalnom razdoblju opadanja ili je često jako vezujete u rep. Kosa ima svoj vek trajanja i obnavlja se.
* Najvažnije je da nakon pranja kosa dobro izgleda i da teme ne svrbi jer je to prvi znak da vam određeni šampon ne odgovara ili da kosa verovatno nije dovoljno dobro isprana.

ŠAMPONI ZA MASNU KOSU
Masna kosa je znak pojačanog lučenja sebuma, a takva kosa lakše privlači masnoću, brže se prlja i loše izgleda. Najbolje je da izaberete što blaži šampon, koji neće iritirati koren i tako prouzrokovati još jače lučenje masnoće. Umesto da panično tragate za idealnim šamponom, možda je najbolje da se pomirite sa činjenicom da vam je kosa trenutno u takvoj fazi i da je najbolje da je perete blažim šamponima, ali češće (ako treba i svakodnevno, ili svaki drugi dan).

- Kod masne kose treba izbegavati kombinaciju „2 u 1" šampona i regeneratora, već regenerator stavljajte posebno, i to ne direktno na teme, već bliže vrhovima kose.

ŠAMPON ZA SUVU KOSU
- Za suvu kosu je najbolji šampon bez mnogo pene i onaj koji će vam osigurati dovoljnu količinu vlage. Ako vam kosa nakon šampona dobro izgleda (nije više suva) i nema nikakve neprijatne reakcije, šampon je dobar.

ZA NORMALAN TIP KOSE

Ako imate normalnu kosu, izaberite šampon prema svom tipu kose i ne menjajte često šampon. Nikada ne zaboravite da visoka cena i lepo pakovanje nisu garancija za dobar šampon. Najbolji šamponi su oni sa što više prirodnih i što manje agresivnih sastojaka.

* Da li vaša kosa dobro reaguje na neki šampon, najbolje ćete videti nakon pranja. Ako je previše mekana, previše lepršava i potpuno neukrotiva, izbor šampona nije dobar. Ukoliko deluje isušeno ili vas koren kose svrbi i pecka, šampon svakako nije dobar. Ako izgleda prirodno, glatko i nežno pod rukom, šampon je dobar.