Broj 64
Početna > Lepi i zdravi > SIRĆE KAO ELIKSIR

POBEDITE PROLEĆNI UMOR

SIRĆE KAO ELIKSIR

Kvalitetna ishrana će vam pomoći da se osećate poletno i da sprečite prolećni umor

Da biste se rešili prolećnog umora, trebalo bi da ishranu prilagodite godišnjem dobu i energiji u prirodi. U proleće se namirnice kraće kuvaju, koristi se manja količina soli i češće jede ukiseljena i fermentisana hrana. Ukus koji podržava tu prolećnu, uzlaznu energiju je kiselo pa zato poseban naglasak treba staviti na vrstu sirćeta koju upotrebljavate. Prirodno dobijeno sirće menja ukus i energetsku vrednost hrane, pomaže u čišćenju organizma i podstiče rad jetre.

Napitak za dug život

Naučnici iz celog sveta, ali i mnogobrojna istraživanja, pokazuju ono što se zna od pamtiveka - sirće je čudesan eliksir za dug i zdrav život. Jedna od starih preporuka je da treba svakodnevno piti razblaženo jabukovo sirće pomešano sa medom jer pomaže varenju i očuvanju zdravlja. Stari samuraji su pijenjem tog napitka proveravali svoje zdravlje, verujući da im sirće održava snagu i vitalnost.

Prolećno čišćenje
Danas brojna istraživanja potvrđuju tezu da se svakodnevnim korišćenjem sirćeta može postići dobro zdravlje. Sirće je otkriveno pre 10.000 godina i za sve to vreme su se razvili mnogi recepti za pravljenje eliksira kojima se čisti telo. Ovo je posebno važno u proleće jer je tada potrebno izbaciti sve nagomilane toksine, sprečiti prehlade i bolove u zglobovima.

Vrste sirćeta
Prema izvoru od kojeg nastaje, sirće se deli na alkoholno, vinsko i jabukovo. Naša klasifikacija vrsta sirćeta ne poznaje onaj dobijen od žitarica, a i on bi svakako trebalo da se uvrsti u svakodnevnu ishranu.

Sirće od smeđeg pirinča ublažava umor i deluje preventivno protiv krutosti zidova krvnih sudova i kapilara. Ceni se kao lekovito sredstvo i može da se koristiti za očuvanje zdravlja, preventivno protiv staračkih bolesti, poboljšava metabolizam, pomaže varenje i suzbija upalu ušiju. Takođe, ovo sirće pomaže da se koža izbori protiv gljivica i ostane sjajna, dok kod starijih osoba može da spreči nastajanje staračkih pega. Ovo sirće daje sjaj kosi, olakšava mišićne grčeve i napetost umornih mišića, a zbog kalcijuma koji sadrži, pomaže i u borbi protiv osteoporoze. Sirće takođe podstiče rad srca, cirkulaciju i snižava krvni pritisak.

Sirće umeboši koristi se više od 2.000 godina u orijentalnoj medicini za jačanje želuca i creva, zatim u slučajevima trovanja i bakterijskih upala, kao i za čišćenje krvi. Umeboši obiluje limunskom kiselinom koja podstiče rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor.

Ove vrste sirćeta se koriste za salate, prelive i kiseljenje povrća, a mogu da se dodaju i u supe ili upotrebe za omekšavanje morskih algi tokom kuvanja. Takođe, dodavanjem sirćeta umeboši, postiže se jači intenzitet boja namirnica koje se kuvaju, a samo nekoliko kapi pirinčanog ili umeboši sirćeta dodatih u žitarice podstaći će metabolizam i pomoći da se bolje iskoriste hranljive materije.