Broj 64
Početna > Prica > MOJA VELIKA PORODICA

SLAĐANA DELIBAŠIĆ

MOJA VELIKA PORODICA

Slađana Delibašić važi za jednu od najzgodnijih mama na estradi, a pored toga što je lepa i uspešna, ona je i odlična domaćica i porodična žena

Kada sam došla kod Slađe, zatekla sam je kako fenira i sređuje kosu starijoj ćerki. Odmah posle toga zaputila se u kuhinju da proveri kako napreduje ručak. Usput mi je pričala kako sa svojim ćerkama Silvijom i Marinelom razgovara otvoreno o svemu, da imaju odnos kao tri drugarice, ali se setila i teškog perioda razvoda kroz kroji je prošla. Danas, svi oni funkcionišu kao jedna velika i složna porodica. Njene ćerke obožavaju brata Adriana, lepo se slažu sa Vesnom, a Đoletu se dopada Slađin dečko Igor, koga je Slađa u toku razgovora podsećala da popije lek, što je uz šalu prokomentarisala:
  - Imam dve devojčice i jednog dečačića. Igor mi je kao treće dete...
 
  Bila si vrlo mlada kad si prvi put ostala trudna. Koje emocije su te preplavile kada si otkrila da si u drugom stanju?
  Imala sam devetnaest godina kada sam saznala da sam trudna i bila sam, priznajem, zatečena. Ipak, bila sam srećna jer sam volela čoveka sa kojim sam tada bila. Od trenutka kada sam saznala da ću roditi dete, postala sam znatiželjna kako će ono da izgleda, kakav će biti moj i Đoletov odnos po dolasku bebe na svet, da li će nas ona zbližiti...

  Kako si otkrila da si u blagoslovenom stanju?
  Đole i ja smo otišli zajedno na pregled i kada su mi potvrdili da sam trudna, morala sam da saopštim tati. Tada mi je Đole pritrčao u pomoć jer je on saopštio mom ocu tu vest. Moj tata je bio u šoku, sećam se da je pitao: „Pa, kako dete da ima dete?" Posle prvobitnog šoka, tata je počeo da plače od sreće, a i ja za njim. Ipak, on je znao da će to biti uspešna veza, jer smo se Đole i ja mnogo voleli. Ubrzo me je Đole i zaprosio, pa sam u šestom mesecu izašla pred matičara.


  Važiš za jednu od najzgodnijih mama na estradi. Da li si i u trudnoći vodila računa o izgledu?

  S prvim detetom nisam ni znala šta će me snaći, jela sam koliko mi je organizam tražio. U obe trudnoće sam imala neopisivu želju za plazmom i jogurtom, a moja deca danas to obožavaju. U prvoj trudnoći sam se ugojila 13, a u drugoj 12,5 kilograma. Kada sam se porodila, videla sam da nemam uopšte stomak, iako su mi mnoge žene savetovale da nosim mider, za tim nije bilo potrebe. Znala sam da ću sve suvišne kilograme lako skinuti jer sam po prirodi veoma aktivna.

  Prvo dete rodila su u Italiji, a drugo u Beogradu. Koliko se odnos prema porodiljama razlikuje?
  U Italiji je sve drugačije. Neuporedivo bolji tretman sam imala tamo, nego ovde. Nisam ni o čemu morala da brinem. Neposredno posle porođaja doneli su mi opremu i pelene za bebu. Ovde je bilo potpuno drugačije, imala sam porođaj kao i sve druge žene. Obe trudnoće su mi bile teške, porodila sam se bez vodenjaka. Prvo su mi ga ispustili, pa sam se porađala sedam sati. Druga trudnoća mi je bila još teža, jer u prvoj nisam znala šta me čeka, samo sam želela da se porođaj što pre završi, da bol nestane i da vidim ćerku. U drugoj trudnoći su morali da me seku, što mi je teško palo.


  Da li si u jednom trenutku poželela nešto protiv bolova, epiduralnu ili carski rez?

  Ne, pristalica sam prirodnog porođaja. Jedino ako se nešto zakomplikuje, podržavam carski rez. Nažalost, danas čujem kako mnoge žene ne žele da se porode prirodnim putem, iako mogu, jer ne žele da ih boli. Pa i treba da boli, da osetiš taj bol kada dete dolazi na svet, da iskusiš sve to.

  Da li si planirala drugu trudnoću?
  Kada je Marinela imala tri i po godine, ponovo sam zatrudnela. Iako nismo planirali, oboje smo želeli da imamo i drugo dete. Kada smo saopštili Marineli da će dobiti seku, ona se oduševila, jedva je čekala da je vidi, a posle ju je i čuvala i uživala da se sa njom igra.

  Vaše ćerke imaju neobična imena, čiji je to bio izbor?
  I Đoletov i moj. Volela sam imena poput Gabrijela, Margarita, Anđela, Monika. Želeli smo da nam se deca zovu drugačije, da nemaju svakidašnja imena. U to vreme smo živeli u Italiji pa smo odlučili da prvoj ćerki damo ime Silvija, a drugoj Marinela.


  Šta njih zanima?

  Silvija ide na glumu, iako ne bih želela da se bavi tim poslom, a Marinela fantastično peva i želi da bude svetska zvezda. Obe su veomao talentovane i šta god da odluče ja sam uz njih.

  Jesi li stroga mama?
  Ne, niti sam od onih majki koje su nervozne, koje se deru i histerišu. Volim otvorene razgovore. Mi smo kao tri drugarice. Ali insistiram da moja deca budu kulturna, dobra u školi, ne dozvoljavam da imaju loše društvo i da skrenu sa puta. Mislim da bih ih zadavila kad bi samo pomislile da probaju drogu i zato im stalno pričam i opominjem ih. Kažem im da je bolje da promene i pet frajera nego da probaju drogu. Kada je Silvija zapalila prvu cigaretu, u početku sam se bunila, ali sam brzo popustila, čak sam i insistirala da joj kupujem cigarete. U tom momentu i ja sam zajedno s njom propušila.

  Razgovarate li o momcima?
  Naravno, Silvija ima momka sa kojim je u vezi godinu dana, fin je mladić i vidim da je mnogo voli. Trudim se da se ne mešam puno. Jer, kada se moj otac mešao za Đoleta, rekla sam da niko ne može da me zaustavi da odem sa njim i da se udam. Tako je i bilo. Koliko Silvija želi da se otvori prema meni, prihvatim i ne insistiram dalje. Ne bih volela da moja deca pate. U životu sam možda samo pogrešila u odabiru muškaraca, ali ne kajem se, bila sam voljena i volela sam i nije mi žao. Moje ćerke su kroz moj ljubavni život naučile da budu jake i danas im govorim da je bitnije da muškarac više voli ženu nego ona njega.

  Nijedan razvod nije lak, kako su Silvija i Marinela reagovale kada ste im saopštili da se razvodite?
  One su tada videle situaciju u našoj kući. Đole i ja smo seli i rekli im da nam ne ide, da se više ne volimo i da je najbolje da budemo prijatelji. One su to shvatile iako je prvih godinu dana bilo teško između Đoleta i mene. Imala sam i uspone i padove, a sve su to one sa mnom izdržale. Lako je biti samohrana majka kada imaš dobru decu koja nisu zahtevna i kada mama ne troši sav novac na garderobu.

  Kakav je danas tvoj odnos sa bivšim mužem?
  Sada smo super, opet je počeo da mi se udvara (smeh). Šalim se, Đole svaki dan dolazi da vidi Silviju i Marinelu, ponekad čak i ostane na ručku, nekada dođe i sa Vesnom i sa malim. Ja sam žena širokih pogleda. I danas, kada se Đole i ja vidimo, između nas postoji nešto što niko ne može da izbriše, ni njegova žena, ni moj dečko ili muž jednog dana. Mi smo vezani jednom niti i tako će uvek biti.


  Kako ste ti i ćerke reagovale kada ste saznali da će Đole dobiti sina?

  Znala sam da je presrećan jer je ceo život želeo da ima sina. I njih dve su ga lepo prihvatile. Kao što sam već rekla, moja deca su zaista zlatna i mnogo vole brata. Na Adriana gledaju kao da ga je tata rodio, čak i ja kada ga vidim, tako se osećam. Verovatno bi takav osećaj i Đole imao kada bih ja imala dete sa nekim. Čak se šalim sa Vesnom i stalno je zapitkujem kada će drugo dete.

  Nekoliko godina si u vezi sa Igorom. Kako se tvoje ćerke slažu sa njim?
  Igor i ja smo prvo bili drugovi, pa smo tek onda započeli romansu. Ćerkama sam postepeno prezentovala našu vezu i objasnila im naš odnos, što su one lepo prihvatile. Silvija ga je odmah zavolela, a Maki je tada bila mala, ali ga sada obožava. Što se tiče moje dece, Igor je prema njima divan, obožava ih, prihvatio ih je kao svoju decu. Kako je on razveden i ima dvoje dece iz tog braka, u novčaniku nosi sliku svoje i moje dece. Prema njima se drugarski postavio, imaju divnu komunikaciju, a što je bitno, i Đoletu se Igor dopada. Mi smo jedna složna i velika porodica.

  Da li žališ što nemaš muško dete?
  Volela bih da imam dečaka, što sam i ranije pričala. Ako se desi, to bi bilo lepo, ali izgleda da nije suđeno. Sada želim da ćerke izvedem na pravi put, da postanu dobri ljudi, ali i prave žene u kući, jer svaki muškarac voli takve žene. Naravno, jedva čekam da jednog dana čuvam unučiće.