Broj 64
Početna > Intervju > KO ŠIŠA POZNATE

ALEKSANDAR KAPRIŠ

KO ŠIŠA POZNATE

Za mnoge ličnosti na estradi Aleksandar Kapriš je poput najintimnijeg prijatelja jer su mu s puno poverenja prepustili da brine o njihovoj kosi

Poznati beogradski frizer osmislio je pobednici Beovizije Jeleni Tomašević raskošnu frizuru i iznova dokazao da gaji neizmernu ljubav prema dugoj kosi. Mušterije su mu Lepa Brena, Dragana Mirković, Kaliopi, Neda Ukraden, Vesna Zmijanac, Željko Joksimović, a frizerskoj mašti Aleksandra Kapriša nisu odolele ni velike hrvatske zvezde Nina Badrić i Tereza Kesovija. Ovaj tridesetpetogodišnjak grčko-nemačkog porekla treća je generacija frizera i tim poslom bavi se već dvadeset godina. Kaže da je pravo „vatreno krštenje" doživeo na odsluženju vojnog roka jer je tada samo u jednom danu šišao od 30 do 50 vojnika i to isključivo makazama. Posle završetka vojnog roka trebalo mu je dve godine da oporavi prste, ali je zahvaljujući takvom radu do perfekcije savladao muška šišanja, pogotovo kratke frizure. Kasnije su mu mušterije uglavnom bile žene pa jednim delom svoju slavu duguje njima.

  Kako bi opisao svoje mušterije?
  Ima tri vrste mušterija - jedni koji su tvoji zauvek, oni koji dođu jednom-dvaput i više nikad i oni koji kruže u toku godine. Budu dva-tri meseca kod mene, pa onda odu kod nekog drugog. Ima onih koji mi se totalno prepuste, ali i onih koji striktno traže to što su zamislili, ne konsultujući se sa mnom.

  Ko je bio takva mušterija?
  Bilo je to pre nekoliko godina. Svekar je doveo snahu u salon jer ju je on čuvao dok mu je sin na privremenom radu u Austriji. Do tančina mi je objasnio šta želi da uradim, pri čemu on nije frizer. Pitao sam ga zašto su došli kod mene, a on mi je objasnio da njegova snaha u Beču isključivo ide kod nekog poznatog frizera i pošto je sad ovde, a ja važim za najpoznatijeg, želeo je da je ja friziram. Do tančina mi je objašnjavao šta radi taj frizer tamo, čak mi je objašnjavao kako da mešam boje. Na to smo svi u salonu vrisnuli! Svekar je držao unuče u krilu i gledao sve što radim dok je snajka samo pri ulasku u salon rekla: „Dobar dan”, i više nijednu reč nije izgovorila. Retko kada muškarci dođu u salon sa svojim ženama ili devojkama. To se desi samo ako su ranije završili neke obaveze. Ali nikada do tada nije došao muškarac da mi kaže - E, nemoj da mi prešišaš ženu, a kamoli snajku!

  A šta kad ti dođu starije klijentkinje? Da li im sugerišeš da posvetle kosu?
  Ne uvek. Evo Lepa Brena ili Neda Ukraden su žene koje iza sebe imaju 25, 30 godina karijere. One odavno imaju izgrađen stil i sebi ne dajem za pravo da im bilo šta sugerišem. One čak i ne moraju da imaju trendovski fazon jer njihova veličina im dozvoljava da budu potpuno svoje. I svetske zvezde Šer, Barbra Strejsend, Selin Dion takođe imaju svoj fazon odevanja, šminkanja, koji je van trenda. Generalno, ne mešam se dok me ne pitaju. Naučio sam da je mušterija u pravu.

  Kakve ti frizure voliš?
  Volim dugu kosu i mislim da je zbog toga bar polovina mojih mušterija pustilo kosu. Taktički sam ih navodio da dođemo do toga, tako da sada imam puno mušterija sa dugom kosom. Najlepša su nijansiranja i frizure koje ženu prave još ženstvenijom. Svaki muškarac voli ženu s dugom kosom. Ja volim holivudski glamur. Tada baš uživam dok radim.


  Da li tada kosu puštaš ili podižeš?

  Zavisi od situacije, stajlinga. Recimo, veoma se ponosim što sam za „Grand” festival, gde su mnogi izgledali kao cirkus, uradio frizuru Tanji Savić koja je bila kao crna varijanta Merlinke. Sa velikim polutalasom na kosi izgledala je prelepo. I danas dobijam pohvale za to, a neke su stigle i od novinara.
  Željko Joksimović je zbog opklade rešio da pusti kosu. Kako mu sad oblikuješ frizuru?
  Kosu sam mu dosta istanjio tako da se mnogo izgubilo na dužini, ali se nadam da će izdržati. Ide leto, a on ima kosu za pet glava, gustu, kvalitetnu i kovrdžavu i kada raste, javlja se problem jer u tom prelaznom periodu gubi formu. Mi to možemo da ošišamo, ali bi mu mnogo trebalo da ponovo poraste.

  Moram da te pitam šta se dešava s tvojom muzičkom karijerom?
  Završio sam moj prvi CD i on je u muzičkom smislu šarolik. Volim italo-pop, sanremovske stvari, slušam Bouvija, Brajana Adamsa, Erika Kleptona... Pola mog albuma je komercijala pa se tako na njemu nalaze i dve-tri grandovske stvari, ali imam i tri pesme koje su potpuno pop. Videćemo kako će biti prihvaćen.

  Pored ogromnog portreta Željka Joksimovića, u salonu ti je na vidnom mestu i zajednička fotografija sa Terezom Kesovijom. Da li si njen fan?
  Ona je za mene prava diva muzike. Bio sam i na njenom koncertu u pariskoj Olimpiji i video kako joj se klanjaju. Ona je ekskluzivac „Emi rekordsa” iz Londona koji su izdavali Bitlse. Izdavala je za kanadsku diskografsku kuću, na engleskom, nemačkom, španskom, francuskom. Bukvalno je obožavam i najveća mi je želja da napravim duet sa njom.

  Da li ona zna za tu tvoju želju?
  Zna i već smo u nekim pregovorima.