Broj 64
Početna > Lepi i zdravi > JOGA ZA PRSTE

UKLONITE TEGOBE

JOGA ZA PRSTE

Jednostavnim vežbama pobedite umor, glavobolju, stres i bol u leđima

Na maloj površini jagodica prstiju nalazi se oko 4.000 nervnih završetaka koji su preko energetskih puteva, meridijana, povezani sa svim organima u našem telu. Aktiviranjem tih senzornih tačaka za nekoliko minuta možemo da se oslobodimo glavobolje, umora, stresa i bola u leđima. U mnogim azijskim zemljama primenjuje se drevna azijska tehnika mudra, poznatija kao joga za prste, kojom se efikasno uklanjanju mnoge duhovne i telesne tegobe. Na staroindijskom jeziku reč mudra znači pečat koji donosi radost. Ovom istočnjačkom tehnikom možete da ojačate imuni sistem, neutrališete posledice stresa, ublažite glavobolju i „odblokirate" energiju da slobodno struji po vašem telu.
 
  Protiv glavobolje
  Glavobolju možete efikasno da otklonite sasvim jednostavnom mudrom.
  Potrebno je da spojite vrhove palčeva, kažiprsta i srednjeg prsta obe ruke. Zatim savijte domali prst a mali prst ispravite. Nežno pritiskajte jagodice i u isto vreme lagano i duboko udišite i izdišite. Ovu mudru ponavljajte tri puta po pet minuta tokom dana. Prilikom sprovođenja ove mudre zatvorite oči jer ćete se tako brže opustiti.
 
  Protiv napetosti vrata i ramena

  Energetska tačka za vrat i ramena nalazi se između malog i domalog prsta. Štipnite taj deo pet puta, a onda istu tačku izmasirajte laganim kružnim pokretima.
 
  Pobedite bolove u leđima
  Ako na poslu konstantno sedite, verovatno vas često probode oštar bol u leđima. Nadražene nerve na kičmenom stubu ublažićete ako levi palac, od korena prema vrhu sa spoljne strane, lagano izmasirate. Isto to treba da ponovite i sa palcem druge ruke. Tokom sprovođenja ove vežbe trebalo bi da sa ruku skinete sav nakit.
 
  Ublažite PMS simptome

  Ako se ubrajate u žene koje svakog meseca tokom PMS-a osete da ih probadaju krsta i boli stomak, primenite mudru koja utiče na matericu i jajnike. Potrebno je da minut nežno i naizmenično izmasirate male pregibe na prstima. Već posle par minuta osetićete olakšanje.