Broj 64
Početna > Lepi i zdravi > DVANAESTA I TRINAESTA NEDELJA

TRUDNOĆA

DVANAESTA I TRINAESTA NEDELJA

Svu hranu koja je vašoj bebi potrebna ona dobija preko onoga što vi jedete, pa je zato važno da se tokom trudnoće zdravo hranite

Da bi se postigla zdrava uravnotežena ishrana, potrebno je da jedete hranu koja sadrži veće količine skrobnih ugljenih hidrata, proteina, masti, minerala i vitamina. Skrobni ugljeni hidrati nalaze se u hlebu, žitaricama, rezancima, pirinču i krompirima; oni obezbeđuju energiju, vitamine, minerale i vlakna. Meso, riba, jaja, orasi, pasulj i sočivo daju proteine i minerale. Mleko i mlečni proizvodi, kao što su tvrdi sir i jogurt, daće vam proteine, vitamine i kalcijum. Sveže voće i povrće dobar su izvor minerala i vitamina. Folna kiselina se može naći, sa ostalim vitaminima, u zelenom lisnatom povrću, voću, orasima, hlebu i pirinču.
  Pokušajte da izbegavate zaslađena jela, gazirane sokove i svedite na minimum „brzu" hranu. Smanjite uzimanje kofeina iz pića kao što su čaj, kafa, čokolada i koka-kola.
 
  Vaša težina
  Iako vam je tokom trudnoće potrebna dodatna energija da biste zadovoljili potrebe fetusa u razvoju i da biste nakupili masu koja će biti spremna za dojenje, verovatno vam neće biti potrebna specijalna energetska jela. Ako ste pre trudnoće imali prihvatljivu težinu za svoju građu tela, jedine dodatne kalorije biće vam potrebne tokom tri poslednja meseca kada ćete jesti oko 200 dodatnih kalorija dnevno. Međutim, ako ste bili prekomerno teški ili previše lagani, dobijanje težine u toku trudnoće moraće da se prati, a možda će biti potrebna i specijalna ishrana.
 
 
     
  TRINAESTA NEDELJA
 
  Vi i vaše telo
  Vaša materica se povećava primetnim ritmom i videćete prve znakove ispupčenja. Bradavice na dojkama su potamnele, a plave žile na dojkama su mnogo uočljivije.
 
  Razvoj bebe
  Beba je sada duga 7,5 cm i teška 30 grama. Koštana srž, jetra i slezina sada su preuzele stvaranje krvnih ćelija. Razvijaju se kosti i zubi su na svom mestu. Beba verovatno već počinje da vežba pokrete usana da bi se razvili mišići potrebni za refleks sisanja posle rođenja.