Broj 63
Početna > Lepi i zdravi > OSLUŠKUJTE SVOJE TELO

BOLOVI U LEĐIMA

OSLUŠKUJTE SVOJE TELO

Bol u leđima je tako uobičajena pojava da je većina ljudi naučila da živi sa njim. Umesto da trpite i patite, učinite nešto kako biste sebi olakšali

Rizik broj 1
Čak i najudobnija obuća s visokim potpeticama može oštetiti vašu kičmu. Cipele s potpeticom, u kojima se peta nalazi mnogo više od tabana i jastučića prstiju, uzrokuju promene u položaju i držanju tela, a rezultat su bolovi u leđima. Kolena i bedra se savijaju i telo je u neprirodnom položaju, nagnuto napred. Cipele koje nosite treba da budu udobne, da štite i podupiru svod stopala. Potpetice ne bi trebalo da budu više od četiri centimetra, a šest centimetara je apsolutni limit visine potpetica i takva obuća ne bi smela da se nosi duže od dva sata na dan. Udobne i ravne cipele dobre su za leđa jer podržavaju prirodan položaj tela. Dobri ortopedski ulošci pomoći će vam da ublažite šok za vaše noge.

Rizik broj 2
Ukoliko se pojavi bol na jednoj strani leđa, zapitajte se da li je za to kriva vaša torba. Nošenje torbe samo na jednom ramenu uzrokuje neujednačenu napetost mišića, ali i bol. Pokušajte da nosite torbu naizmenično na oba ramena kako biste ujednačili opterećenje.

Rizik broj 3
Ako mnogo vremena provodite ispred malih ekrana, pravilno sedenje je od presudne važnosti. Sedenje opterećuje donji deo leđa i kičma je do tri puta opterećenija nego kada stojite. Ukoliko sedite mlitavo i opušteno, povećavate rizik oštećenja kičme. Dok se odmarate, nemojte misliti da vaše telo ništa ne radi. Kada se zavalite u fotelju, povećava se napetost u vratu i leđima. Najbolji način za opuštanje je da sednete naslonjeni na krevet i stavite jastuke iza sebe kako biste poduprli leđa, vrat i glavu. Držite noge napred, ispravite ramena i telo tako da možete slobodno i duboko da dišete. To će vam pomoći da se opustite i odmorite.

Rizik broj 4
Da li ste znali da brushalter može da prouzrokuje bolove u leđima? Tesan grudnjak koji se zakopčava na leđima kopčom koja se urezuje u kožu pritiska živce kičme. Najbolji grudnjak za vaša leđa je onaj kome se bretele ukrštaju na leđima i ne opterećuju vam ramena. Neka i vaša odeća bude udobna kako biste mogli slobodno i prirodno da se krećete.

Rizik broj 5
Osobe koje imaju nemarno držanje tela (opuštena ramena, savijena kičma, pognuta glava) pojačavaju pritisak na vrat. Vaša težina treba da bude raspoređena na noge, uz pravilan pritisak na petu i stopala. Ramena treba da budu uspravna i da drže leđa, a glava visoko podignuta.

Rizik broj 6
Nepravilno sedenje prilikom vožnje automobila takođe utiče na bolove u leđima. Vaša kolena, gležnjevi, bokovi i laktovi treba da budu u pravilnom položaju. U automobilu smo prisiljeni da sedimo pogrbljeni, a rezultat su bolovi u donjem delu leđa. Dobro sedište omogućava da leđa budu u prirodnom položaju sedenja s pravilnim i uspravnim položajem ramena.

Rizik broj 7

Vrckate li kao Merilin Monro dok hodate? To svakako deluje seksi, ali ni u kom slučaju ne pomaže zdravlju leđa. Manekenski hod, noga ispred noge, nije prirodan i opterećuje kičmu. Najbolji način hoda je uspravnih leđa i glave.

Rizik broj 8
Verovatno o tome niste razmišljali, ali mala deca su veliki udar na vašu kičmu. Pripazite kako podižete bebu u naručje. Podizanje savijanjem leđa iz stojećeg položaja opterećuje mišiće i kičmu. Ako je moguće, čučnite, a onda uzmite bebu. I nikako ne pokušavajte da nosite dete na jednom boku dok obavljate kućne poslove, jer ćete na taj način opteretiti mišiće jedne strane tela, a rezultat će biti bolovi u leđima i predelu struka.

VEŽBE KOJE POMAŽU

Različiti programi vežbanja mogu vam pomoći da ojačate mišiće leđa, budete pokretljiviji i fleksibilniji:
- Pilates vežbe jačaju muskulaturu leđa, koristeći mišiće stomaka kao sidro.
- Joga pomaže da vaša leđa budu pokretljivija, ali, s druge strane, neki joga položaji nisu preporučljivi ako patite od jakih bolova.

TRIKOVI KOJI ČUVAJU LEĐA
- Kada perete kosu... Ukoliko naginjete glavu nad kadu kada perete kosu, a pri tom vas bole leđa, ovim pokretom samo pogoršavate svoje stanje. Umesto toga operite kosu dok se tuširate ili kupate.
- Izlazite iz kreveta... Brzo iskakanje iz kreveta nije dobro ni za kičmu ni za srce. Umesto toga, protegnite noge i telo, savijte kolena, polako prebacite noge i prvo sedite. Oslonite se rukama na krevet i polako ustanite.
- Stojite... Ako radite u stojećem položaju, morate da pazite na opterećenje kičme i zato bi bilo najbolje da rasporedite težinu. Recimo, ako posao koji obavljate zahteva savijanje tela napred, čvrsto stanite jednom nogom napred, drugom se oslonite, a kolena neka vam budu blago savijena.
- Saginjete se da nešto podignete... Ako ste jaki i zdravi, savijanje tela napred vam neće biti problem. Savijte kolena, sagnite se i polako dohvatite željenu stvar.
- Ulaženje i izlaženje iz automobila... To može biti prava agonija ako patite od bolova u leđima. Pokušajte prvo polako da sednete sa strane i prebacite obe noge. Ne pokušavajte naglo da podižete tešku torbu s namirnicama. Stavite je polako što bliže sebi i dižite.