Broj 63
Početna > Lepi i zdravi > HORMONI I UOBIČAJENE NEPRIJATNOSTI

DESETA I JEDANAESTA NEDELJA

HORMONI I UOBIČAJENE NEPRIJATNOSTI

Visoki nivoi hormona zvanog humani horio-gonadotrofin kruže u telu tokom prvih dvanaest nedelja trudnoće. Oni su odgovorni za sve emocionalne promene, za osećanje umora, mučninu i povraćanje

Hormoni igraju važnu ulogu tokom trudnoće i za vreme trudova. Glavni izvor hormona koji se odnosi na trudnoću jesu jajnici za vreme početnih faza, a zatim posteljica kada se formira oko 12. nedelje. Ovi hormoni diktiraju koliko će se brzo beba razvijati i odgovorni su za promene u dojkama i telu. Oni takođe obezbeđuju da do trudova dođe u pravo vreme.
 
  Hormoni i emocije
  Trudnoća može da izazove jedan broj konfliktnih emocija, koji se kreću od čiste radosti do nastupa duboke depresije. Sasvim je prirodno da se tako osećate zato što se prilagođavate promenjenoj ulozi i suočavate se sa činjenicom da vaš život više nikada neće biti isti. Možda ćete otkriti da ste zabrinuti da li ste spremni za materinstvo ili za uticaj koji će nova beba možda imati na odnose sa partnerom.
  Možda ćete takođe uočiti da promene raspoloženja, često uslovljene hormonalnim promenama koje se odvijaju u vašem telu, prouzrokuju sitne prepirke između vas i partnera. Zato je najvažnije da nađete vremena da razgovarate da biste istakli svoja osećanja i podelili brige i uznemirenost.
 
   
  Razvoj bebe u desetoj nedelji
  Spoljne uši su sada vidljive na glavi, koja brzo raste da bi oslobodila prostor za mozak. Telo fetusa se izdužuje i prsti ruku i nogu se jasno ocrtavaju iako su još spojeni kožicom. U ovoj fazi trudnoće fetus je dug oko četiri i po centimetra i težak oko pet grama.
 
  Vi u jedanaestoj nedelji
  Kad se vaše telo priprema za porođaj, može se desiti da doživite fizičke neprijatnosti. To je normalno, obično može lako da se otkloni i ne bi trebalo da ostavi bilo kakve trajne posledice. Poznavanje razloga neprijatnosti često može da vam pomogne da se sa njom bolje nosite.
 
  Bol u kostima
  Može da se javi u svako doba, ali se obično dešava kada pokušate da izbalansirate težinu bebe tako što zabacite telo natrag, što dovodi do naprezanja mišića i zglobova u krstima. Nastojte da izbegavate podizanje teških predmeta, a kada se saginjete, savijte kolena, nosite cipele sa niskom petom i sedite tako da leđa imaju čvrst oslonac.
 
  Krvarenje desni
  Hormonske promene mogu da prouzrokuju stvaranje pločica na zubima, što može da dovede do krvarenja desni. Važno je posvetiti veliku pažnju higijeni usta i izbegavati slatkiše i zaslađena pića.
 
  Grčevi
  Može se desiti da doživite i iznenadan oštar bol u nogama i stopalima, često noću. Pokušajte da pomerite prste prema gore i masirajte pogođeni mišić. Redovne lagane vežbe doprineće sprečavanju grčeva.
 
  Konstipacija
  Neki dodatni hormoni koji se stvaraju u toku trudnoće mogu da uzrokuju opuštanje creva i da dovedu do njihove slabije efikasnosti. Konzumiranje mnogo voća, povrća, vlakana i vode svakako će biti korisno.
 
  Nesvestica
  Do nesvestice može doći ako stojite predugo ili ako ustajete prebrzo. Ovo se dešava zato što nedovoljno krvi dolazi u mozak. Uvek polako ustajte bilo iz sedećeg ili ležećeg položaja. Ako osetite slabost, sedite i spustite glavu prema kolenima.
 
  Vaginalno lučenje
  Povećanje vaginalnog lučenja tokom trudnoće sasvim je normalno sve dotle dok je sekret bistar i beo. Ako postane obojen, neprijatnog mirisa ili svrbi, verovatno je došlo do infekcije koja će zahtevati lečenje.
 
  Razvoj vaše bebe
  Većina glavnih organa je formirana, pa će najranjiviji period biti završen krajem ove nedelje. Beba je sada relativno bezbedna od urođenih anomalija i infekcija, izuzev rubeole. Formirale su se spoljne genitalije zajedno sa jajnicima ili malim semenicima. Srce sada šalje krv u sve glavne organe tela. Beba je teška oko 10 grama i dugačka oko pet i po centimetara.