Broj 63
Početna > Putovanja > GRAD STRASTI I ŠARMA

BUENOS AJRES

GRAD STRASTI I ŠARMA

Jedan od najlepših gradova Južne Amerike, Buenos Ajres, glavni grad Argentine, sa svojim širokim avenijama, predivnom arhitekturom i kafićima duž kaldrmisanih uličica deluje prefinjeno i sofisticirano

Buenos Ajres su gradili francuski, španski i italijanski emigranti i Portenosa, kako se lokalno zove, još uvek važi više za evropski nego južnoamerički grad.
Buenos Ajres je nastao na obali Rio de la Plate 1570. godine i nazvan je po zaštitniku mornara kao dobar vetar ili buen aire. Grad je bio nerazvijena i zaostala kolonija čitavih 200 godina, sve dok Španija nije koncentrisala pažnju na napredak svog Perua. U toku ovog vremena Buenos Ajres postaje centar za krijumčarenje između Južne Amerike i Evrope. Nezadovoljstvo španskom ekonomijom i političkom dominacijom eskalira u Majskoj revoluciji 1810. godine i dovodi do nezavisnosti 1816. godine. Njegovu istoriju od tada odlikuju vojni državni udari i nedostatak političkog rukovodstva, a posledice su bile rastuće neprijateljstvo i nelojalnost vlasti kao i opšte siromaštvo i oskudica, što je vidljivo u prigradskim oblastima. Ovako burna istorija nije mogla da uguši neukrotivi duh grada koji je sazdan od strasti i šarma.
Evita Peron
Siromašna devojka iz Los Toldosa, rođena 1920. godine, silno je želela da uspe u životu, pobegne iz bede u kojoj je odrasla i postane neko i nešto. U Buenos Ajresu, radeći kao spikerka na radiju, upoznala je generala Huana Perona. Želeći da nešto učini za svoj narod, koji je tada zahvatio strahovit potres, javila se Peronu, tada ministru rada i socijalne pomoći. Njene oči i njena toplina opčinile su ga, pa mu postaje nezamenljiva saradnica, a uskoro i žena. Venčali su se kada je Evita digla na noge celu siromašnu Argentinu da bi svog dragog generala izvukla iz prognanstva. Uskoro je Peron postao predsednik, a ona prva dama, koja je svakog dana primala siromašne, slušala njihove jade i pomagala im na sve moguće načine. Iako je živela na visokoj nozi, putovala po Evropi i kupovala najskuplje bunde, Argentinci joj to nikada nisu zamerili. Ona, koja je odrasla u bedi i koja nikada nije zaboravila kako žive mali ljudi, bila im je spas i uzor. Kad bi im se obraćala sa balkona predsedničke palate, svi su joj frenetično aplaudirali. Umrla je u 33. godini od leukemije, a 22. jula siromašna Argentina je plakala i do danas nikada nije prežalila Evitu.

Kasa Rosada
Jedan od najpoznatijih balkona na svetu, izvan argentinske Predsedničke palate, jeste Kasa Rosada. Roze zgrada je bila scena mnogih političkih dešavanja, naročito u toku vladavine i režima čuvenih i tragičnih Huana i Evite Peron. Zgrada u italijanskom stilu, sa drvećem palmi i fontanama ispred, bila je obojena u roze kada je od zgrade pošte pretvorena u predsedničku palatu. Predsednik Sarmijento je odlučio da pomiri suprotstavljene političke partije spojivši crvenu i belu boju u ružičastu boju palate. Danas je u zgradi smešten muzej u kom se nalaze neki predsednički umetnički predmeti.

Katedrala Metropolitana
Druge važne zgrade na Plaza de Majo uključuju katedralu Metropolitana u neoklasičnom stilu u kojoj je smeštena grobnica generala Hose de San Martina, heroja koji je oslobodio Argentinu od Španije. Katedrala je periodično obnavljana i renovirana od stene i kamena iz 16. veka. Sadašnja struktura je konačno kompletirana negde polovinom 19. veka. Unutrašnjost je renovirana i obogaćena pozlaćenim stubovima, tavanicom sa venecijanskim mozaikom, kao i srebrnim oltarom, i sve to u svom izvornom i originalnom obliku.

La Boka
La Boka (rupa) je najživopisnije naselje u Buenos Ajresu, dom fudbalske legende Dijega Maradone i tanga. Raznolike svetlo obojene niske kućice čine drvenu i metalnu liniju ulica, uključujući i poznatu glavnu ulicu Kaminito, siromašnu oblast punu umetnika, slikara, uličnih izvođača, kantina, kao i tango šoua koji se izvode na otvorenom. Ovo naselje su podigli italijanski imigranti, od kojih je većina radila na dokovima. Danas je ovo mesto pretrpano turistima koji dolaze da osete veselu atmosferu.


Groblje Rekoleta

Jedna od neuobičajenih turistička atrakcija, groblje La Rekoleta treba posetiti da bi se videla njegova neverovatna izložba spomenika i grobnica argentinskih slavnih i bogatih. Jedna od najskromnijih, ali i najposećenijih je grobnica Eve Peron. Svaki dan stotine posetilaca dođe da ostavi cveće na vratima mauzoleja porodice Duarte, gde je ona sahranjena. Čak i četrdeset godina kasnije, Evita predstavlja i ponos i tragediju. Voleli je ili osuđivali, njen duh i dalje živi na Rekoleti.

Teatro Kolon
Pozorište Kolon otvoreno je još 1908. godine i drugi je po veličini teatar na južnoj hemisferi, odmah posle Opere u Sidneju. Dizajnirao ga je italijanski arhitekta Frančesko Tamburini, a građen je po italijanskom renesansnom stilu sa kapacitetom od 2.500 mesta.

Plaza Dorego
Plaza Dorego nalazi se u San Telmu, rodnom gradu tanga. Maleni trg okružen elegantnim kućama ispunjen je starim antikvarnicama i barovima čiji se stolovi prostiru po čitavoj ulici.
Grad odlikuje servis efikasnog, opšteg i jeftinog javnog gradskog prevoza, koga čine autobusi i odlična podzemna železnica, Subte. Autobuska mreža pokriva grad i korisna je za neko opšte obilaženje i upoznavanje grada, koje inače može da bude vrlo konfuzno za turistu. Taksisti su na sve strane i relativno jeftini, ali i nebezbedni jer možete naleteti na divlje i nezvanične taksiste. Zbog toga je najbezbednije da pozovete telefonom radio taksi, sa fiksnim cenama i koji znaju i da budu jeftiniji nego obični za duže distance. Oni su bolji način od rentiranja automobila za ekskurzije izvan grada ili za dnevne ture u predgrađu.