Broj 62
Početna > Lepi i zdravi > VIBROAKUSTIČKA TERAPIJA

ZVUK KOJI LEČI

VIBROAKUSTIČKA TERAPIJA

Vibroakustička tehnologija počela je da se razvija sedamdesetih godina prošlog veka kada je njen terapijski efekat prepoznat i primenjen u lečenju dece sa mentalnim poremećajima. Danas je vibroakustička terapija široko rasprostranjena, u nekim zemljama čak je i priznata kao metoda konvencionalne medicine

Vibroakustička terapija podrazumeva dejstvo mikrovibracija koje su prisutne u svakom živom organizmu. Izvori mikrovibracija mogu biti unutrašnji (pulsna srčana aktivnost, pulsna aktivnost arterijskog krvnog suda i mišićna aktivnost), ali i spoljašnji (za biljke - vetar, za čoveka - tuširanje, masiranje, fizička aktivnost). Znajući ove činjenice, jasno je da je vibroakustička terapija usaglašena sa biomikrovibracijama i da je kao takva bezopasna za ljudski organizam. Vibroakustička terapija može da se definiše kao proces puštanja zvuka i vibracija kroz telo u cilju poboljšanja arterijske i venske cirkulacije i limfne drenaže. Vibroakustička terapija modulisanjem fizioloških procesa organizma stimuliše njegove prirodne isceliteljske kapacitete.
 
  Kako izgleda tretman?
  Terapija se vrši određenim aparatima koji emituju zvuk i mikrovibracije koje se prenose na kožu i tkiva. Specijalan aparat je potrebno staviti na određeni deo tela, pri čemu ćete osećati blage vibracije i prijatnu toplinu u regiji koja se tretira. Tretmani su bezbolni, prati ih prijatan osećaj topline i mikrovibracija.
  Aparati koji rade po principu vibroakustične terapije pokazali su se dobro u lečenju reumatskih bolesti (degenerativni reumatizam), posttraumatskih stanja (uganuća, preloma i slično). Delovanjem zvuka promenljive frekvencije na obolelo mesto poboljšava se cirkulacija krvi i razmena materija u ćelijama, čime se i ubrzava zarastanje kosti.
 
  Podstiče krvotok
  Vibroakustična terapija se koristi u lečenju i preventivi blizu 40 bolesti, a potvrđeno je da je efikasna u lečenju spondiloze, impotencije i bolesti prostate, cista, mastitisa, rana, iščašenja, preloma i podliva, povreda kičme, glavobolje, čireva, kijavice, upale sinusa, visokog pritiska, hemoroida, paradentoze, gastritisa...
  Postoje i neke kontraindikacije, tako da, pre nego što počnete da istražujete ovakav vid lečenja, najbolje je pre toga konsultovati se sa lekarom.