Broj 62
Početna > Zanimljivosti > MOTIVIŠITE DETE ZA IGRU

KREATIVNO IGRANJE

MOTIVIŠITE DETE ZA IGRU

Deci je potrebno mnogo više vremena za slobodnu, spontanu igru kako bi mogla nesmetano da se razvijaju - psihički, fizički i emocionalno

Roditelji treba da nauče svoje dete kako da se slobodno i kreativno igra. Današnja deca previše vremena provode sedeći uz ekrane. Prosečno 25 sati nedeljno sede ispred televizora, a tu su sad i kompjuteri i razne igrice. Naravno, dete ne može da živi van vremena i ne treba mu oduzeti uobičajenu zabavu, ali smanjite to vreme barem na pola. Aktivno i kreativno druženje roditelja sa decom - kroz igru, šetnje, sport pomaže da ona ovladaju novim veštinama, da se uče istrajnosti, pobeđivanju, sticanju samopouzdanja neophodnog za život odraslih. Ne zaboravite da su deca različita i ne rastu jednako. Svako ima svoj ritam, svoju narav, svoje talente. Pokušajte da ih otkrijete na vreme i da usmerite dete ka onome što ga najviše privlači i za šta ima najviše smisla. Motivišite svoje dete kroz igru i razvijajte mu maštu.
 
  Razvijanje mašte i kreativnosti
  Američka akademija za pedijatriju objavila je izveštaj u kojem se ističe da današnji prezaposleni roditelji obezbeđuju premalo vremena i prostora svojoj deci za najobičniju igru. I pored koristi koju igranje pruža i roditeljima i deci, jednom broju mališana u savremenom svetu sve više se ograničava vreme za tako plemenitu stvar. Sve veći broj roditelja nameće deci preveliki broj obaveza, ostavljajući im samo malo vremena za igranje. To za posledicu ima povećanje nervoze kod dece, pojačan stres, a u nekim slučajevima i pojavu depresije. Poznato je da igra pomaže deci da kvalitetnije koriste svoju kreativnost, da razvijaju maštu, kao i fizičku, kognitivnu i emocionalnu čvrstinu. Igranje je važno i zbog zdravog, pravilnog razvoja mozga. Kroz igru, deca se povezuju sa drugim osobama i postaju svesna sveta oko sebe. Skraćenje vremena za igru s jedne strane, i povećanje vremena za učenje i vanškolske aktivnosti, s druge, može imati uticaj na kognitivne sposobnosti deteta, kao i na detetovu emocionalnu stabilnost. Dugo sedenje ispred kompjutera i igranje igrica vodi decu sve dalje od fizičkih aktivnosti, što kao krajnju posledicu ima gojaznost. Umesto pasivne zabave, ponudite detetu zdravo aktivno slobodno vreme. Igranje predstavlja nezamenjiv deo perioda u životu koji se zove detinjstvo, poručuju američki pedijatri.