Broj 62
Početna > Lepi i zdravi > ČUDESNA EHINACEA

SAVEZNIK IMUNOG SISTEMA

ČUDESNA EHINACEA

Ehinacea jača imuni sistem na prirodan način sprečavajući bakterijske i virusne infekcije. Delotvorna je protiv prehlade, kijavice i gripoznih stanja, a preporučuje se preventivna primena kod oslabljene otpornosti organizma, stresa i povećanih fizičkih i psihičkih napora

Ehinaceu su koristili Indijanci kao lek. Njena najveća upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem 19. veka zahvaljujući lekaru koji je proveo dosta vremena upravo sa Indijancima. Od tada je ova čudesna biljka u centru pažnje mnogih studija jer jača odbrambena svojstva organizma. Može se naći i u mnogim farmaceutskim, ali i kozmetičkim proizvodima.

Deluje zaceljujuće
U brojnim ispitivanjima dokazano je da svež ekstrakt biljke i njen koren jačaju bela krvna zrnca i na taj način često uspevaju da spreče pojavu bolesti ili znatno skrate njeno trajanje. Ehinacea sadrži mnogo aktivnih stvari koje se grupišu u:
- eterična ulja, jedan od njih in vitro pokazuje onkološka svojstva (uništava ćelije tumora), a smatra se i da eterična ulja podstiču jačanje imunog sistema;
- glukozid sastavljen do dva šećera koji deluju kao antibiotik protiv raznih bakterija;
- poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice;
- inulin i vitamin C.
Deluje protivupalno i zaceljujuće, putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterije i favorizuje proizvodnju tkiva koja leče i zatvaraju rane. Leči i kožne rane: akne, čireve, upaljene opekotine, ekceme, ubode i ugrize, stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Aktivna svojstva biljke nemaju propratne pojave i zato se i savetuje njeno korišćenje kao preventiva. Ehinacea se koristi i protiv dečjih bolesti, herpesa, gripa, upale sinusa, bronhitisa i disajnih bolesti. Nema podataka o nuspojavama.

Više od 800 proizvoda
Američki naučnici nedavno su otkrili da ova lekovita biljka upola smanjuje mogućnost dobijanja prehlade i kijavice. Naime, istraživanje je pokazalo da je verovatnoća razvitka prehlade manja za čak 58 odsto, kao i da za dan i po smanjuje trajanje prehlade. U jednoj studiji ispitanici su uz ehinaceu uzimali i vitamin C i ova kombinacija je umanjila pojavu prehlade za 86 odsto, dok je u slučaju kada su uzimali samo ehinaceu, efikasnost bila 65 odsto. U prodaji se može naći više od 800 proizvoda koji sadrže ehinaceu, a u proizvodnji lekova koriste se različiti delovi biljke: cvet, stabljika i koren.

Pomaže kod prehlade
Prema najnovijim istraživanjima ehinacea može skratiti trajanje prehlade i ublažiti kašalj, glavobolju i zapušen nos. Kada se tinktura ehinacee uzima kao preventivno sredstvo, doza je 20 kapi, tri puta dnevno. Kada primetite prve znake prehlade, odmah uzmite 50 kapi, a svaki sledeći sat po 10 kapi. Kapi treba uzimati sve dok se simptomi vidno ne poboljšaju.