Broj 61
Početna > Lepi i zdravi > ZAPALJENSKE BOLESTI GENITALIJA

NEMA BEZOPASNIH INFEKCIJA

ZAPALJENSKE BOLESTI GENITALIJA

Nežan ženski organizam podložan je raznim infekcijama, posebno onim koje zahvataju unutrašnje polne organe

Pored blagog osećaja nelagodnosti, može se javiti i jak bol zbog kojeg žena neće moći da se ispravi. U 95 odsto slučajeva uzročnik infekcije prenet je seksualnim putem. Zapaljenske bolesti organa male karlice nastaju usled infekcija koje zahvataju sluzokožu materice (endometritis), jajovoda (salpingitis) i jajnika (ovaritis). Sve ove bolesti prenose se polnim putem i kroz otvor spoljnjeg ušća materice šire na organe koji su duboko smešteni u telu žene.
 
  Pored bola, koji može biti različitog intenziteta, mogu se javiti i neki drugi simptomi:
  - bolovi tokom menstrualnog ciklusa,
  - natečen stomak,
  - pojačan bol prilikom ovulacije,
  - bol ili krvarenje pri polnom odnosu,
  - često mokrenje, pečenje pri mokrenju ili osećaj da bešika ne može potpuno da se isprazni,
  - otečeni limfni čvorovi u preponama,
  - smetnje u vagini ili uretri,
  - iznenadna pojava groznice ili povišena temperatura koja se pojavljuje i nestaje,
  - jeza,
  - gubitak apetita,
  - muka ili povraćanje,
  - bol u predelu bubrega ili jetre,
  - bol u krstima ili nogama,
  - osećaj slabosti, umora, neraspoloženja,
  - smanjena seksualna želja.
 
  Intenzitet i trajanje znakova bolesti zavise od uzročnika kojim je infekcija izazvana, od mesta koje je zahvatila, čime se bolest leči, opšteg stanja organizma i koliko se žena brine sama o sebi.
 
  Zapaljenska oboljenja unutrašnjih polnih organa mogu biti akutna, hronična, ali i neprimećena jer može postojati infekcija, a da žena nema vidljive znakove bolesti. U skoro 95 odsto slučajeva infekciju izazivaju mikroorganizmi koji se prenose polnim putem, ali i tokom abortusa, prilikom stavljanja spirale, veštačke oplodnje ili porođaja. Izolovani mikroorganizmi mogu biti iz roda hlamidija, mikoplazme, stafilokoka, streptokoka. Veći rizik od infekcije postoji ako se polni odnosi sa zaraženim partnerom obavljaju u toku menstruacije ili ovulacije jer je tada grlić materice otvoreniji, a njena sluz propustljivija za mikroorganizme. Radi uspešnosti potrebno je da se leče oba partnera. Često se kod muškarca otkrije takozvani negonokokni uretritis koji izazivaju hlamidija ili mikoplazma, a one su ujedno izazivači zapaljenskog procesa kod žena. Neuspelo lečenje antibioticima može se javiti samo ako nisu istovremeno lečena oba partnera.
 
  Komplikacije
  Zapaljenska oboljenja unutrašnjih polnih organa mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica. Ako se ne leče, mogu da prouzrokuju opasno zapaljenje trbušne maramice (peritonitis) ili izazovu gnojenje jajnika i jajovoda. Ako se ne leči, oboljenje može da se proširi sa polnih organa na jetru i creva. Mesecima ili godinama posle akutnog zapaljenja mogu da se jave posledice kao što su neplodnost ili vanmaterična trudnoća.
 
  Dijagnoza
  Bris iz vagine ili cerviksa može da otkrije uzročnika infekcije, ali ako su njeni izazivači mikroorganizmi iz roda hlamidija ili mikoplazma, njihova identifikacija nije laka. Tako, na primer, bris sa grlića materice ne mora da sadrži mikroorganizme ako se bolest razvila u materici ili jajovodima. Analiza krvi, visina sedimentacije i broj belih krvnih zrnaca mogu da otkriju postoji li akutna infekcija ili ne. Za otkrivanje uzročnika infekcije može se primeniti endometrijalna biopsija, ultrazvuk ili laparoskopija.
 
  Lečenje
  Nije svejedno koji se antibiotik uzima pošto mikroorganizmi moraju da budu osetljivi na njega kako bi lečenje bilo uspešno. Ali, treba biti i oprezan jer antibiotici mogu da izazovu gljivičnu infekciju vagine. Većina stručnjaka smatra da bi lečenje trebalo započeti odmah, a kada su gotovi rezultati kulture i antibiograma, onda preći na specifični antibiotik. Lekove treba uzimati najmanje deset do četrnaest dana. Ne treba se ispirati i stavljati tampone jer to može da dovede do širenja infekcije. Seksualni odnosi mogu se upražnjavati tek kada se žena oseća sasvim dobro i pošto joj je prošao jedan ceo menstrualni ciklus. Potrebno je i da njen partner ima negativne rezultate na sve bolesti koje se prenose seksualnim putem.
 
  Efikasne tople kupke

  Žena može sama sebi da otkloni bol toplim kupkama ili stavljanjem toplih obloga na mali trbuh. Na taj način povećava dotok krvi u organe male karlice, aktivira sopstveni odbrambeni sistem i omogućava da antibiotik bolje prodre do mesta infekcije. Efikasne su i tople obloge natopljene biljnim ekstraktima jer blagotvorno sprečavaju nastajanje priraslica, kao i biljni čajevi koji leče zapaljenske procese u reproduktivnim organima. Tokom lečenja žene bi trebalo da izbegavaju šećer, smanje unos mlečnih proizvoda, a povećaju konzumiranje voća i povrća bogatog vitaminima C, A, D, kompleksom vitamina B i cinkom. Treba izbegavati stres, alkohol, kafu i cigarete, dovoljno spavati i odmarati se. Svaka žena mora da zna da je infekcija unutrašnjih polnih organa ozbiljan problem koji zahteva da se pri pojavi prvih simptoma odmah obrate za stručnu pomoć.