Broj 61
Početna > Lepi i zdravi > SUPICA KOJA LEČI

HRANA KAO LEK

SUPICA KOJA LEČI

U čemu god da je tajna, prehlađeni se mnogo bolje osećaju posle tanjira tople supe. Njeno pozitivno dejstvo potvrđuje i nauka

Pileća supa oduvek se smatrala lekom koji pomaže i olakšava tegobe prehlađenima i bolesnima od gripa. Još je slavni Majmonid, lekar iz 12. veka, napisao kako supu od kokoške koristi protiv hronične groznice i da ona uspešno olakšava iskašljavanje. Godine 1978. naučnici iz Amerike napravili su eksperiment koristeći vruću vodu, hladnu vodu i kokošiju supu kako bi proverili delovanje na pacijenta sa gripom.

Rezultati su pokazali da je supa bila najdelotvornija. Vruća voda je takođe olakšala tegobe onih koji su je pili, ali ne koliko onima koji su srkali supu. Naučnici su znali da je cistin, amino-kiselina koje ima mnogo u piletini, hemijski slična leku koji se pravi protiv bronhitisa i drugih disajnih infekcija. Taj lek se prvobitno pravio od perja i kože pilića. U istom kulinarsko-medicinskom ispitivanju, naučnici su zaključili da sastojci koji podstiču suzenje očiju i curenje nosa, dodatno olakšavaju simptome virusa. Tako supa s jakim, ljutim dodacima odlično pomaže. Beli luk, ljute papričice, ren, senf, đumbir i kari začini su koji će razbiti začepljenje nosa i otvoriti sinuse. Ispitivanje lekovitosti pileće supe napravio je nedavno dr Stefan Renar. On je istraživao uticaj raznih supa, od domaćih do onih veštačkih iz kesice. Zaključio je da, barem u laboratorijskim uslovima, supa sprečava bele krvne sudove, neutrofile, da pojačavaju upalu povezanu sa simptomima prehlade i gripa. Tako se smanjuje nadražaj disajnih puteva i proizvodnja sluzi, u čemu neutrofili imaju veliku ulogu. Supa čini da ćete se, barem privremeno, osećati bolje, ističe ovaj naučnik, ali virusi će ipak morati da obave svoje.