Broj 61
Početna > Zanimljivosti > SEDAM ISTINA O BRAKU

ŠTA SU SVE PREĆUTALE UDATE...

SEDAM ISTINA O BRAKU

Svi znamo da život nije bajka i da sladunjava rečenica „I živeli su srećno do kraja života" važi samo za filmsko platno i glavne junake. Ipak, i muškarci i žene maštaju o tom srećnom završetku. On čeka svoju Pepeljugu, a ona se nepopravljivo romantično nada princu na belom konju...

Ono što svako treba da zna jeste da za brak treba ljubavi, tolerancije, puno uvažavanja i strpljenja. Morate da verujete da će vas vaša ljubav izvesti na pravi put iako to ponekad nije baš jednostavno. Pripremili smo sedam stvari koje vam niko nije rekao o braku, a koje će vam se sigurno događati.
 
  Ponekad ćete u krevet ići ljuti (a buditi se još ljući)
  Onaj ko kaže mladim supružnicima da ne idu u krevet ljuti očigledno ne zna kako je to kad iznad kreveta lete optužbe, uvrede i glasne reči. Ako vam ova situacija zvuči poznato, postoji samo jedan lek - prespavajte svađu. Razmislite dobro o svemu. Pokušajte da rešite problem mirnim razgovorom.

  Ljubav oko koje se treba truditi
  Kad su vam govorili da brak zahteva trud, mislili ste da to podrazumeva strpljivost kada on ne spusti dasku u kupatilu ili ostavlja čarape po celom stanu. Ljudi su mnogo komplikovaniji. Morate da učite jedno o drugom. Činjenica da ste u braku znači da prelazite na viši stepen obrazovanja s još težim predmetima. To je slično kao i kod skidanja kilograma. Imali ste višak, uspeli ste da ga rešite i sada mislite da ćete na toj kilaži i ostati. Hoćete ako promenite svoj način života. A, baš to je brak.

  Je l' ovo za ceo život?
  Na početku braka, uvereni ste da ćete biti srećni do kraja života. Onda se jednog dana probudite i shvatite da, uprkos tome što je on taj, vi ipak niste srećni baš svakog trenutka. Ponekad se čak zapitate zašto ste toliko žurili da se udate? Veza se testira svakog dana i podložna je mnogim uticajima i situacijama koje nam život donese. Tada se u život polako uvuče osećaj razočaranja i usamljenosti. To nije krivica vašeg partnera, jednostavno morate da naučite da brak nije cilj, već putovanje prema cilju.

  Ponekad neće biti seksa
  Nekad jednostavno niste raspoloženi za seks. Biće puno situacija kada ni njemu ni vama nije do vođenja ljubavi. Tako prođe nekoliko dana bez seksa. Pa onda još nekoliko... I još nekoliko... Periodi bez seksa su sastavni deo svakog braka i to nije znak da je nestala privlačnost. Možda to jednostavno znači da je ove nedelje na rasporedu odmor i spavanje. Umesto što pažnju posvećujete tome koliko puta bi trebalo da vodite ljubav, pokušajte da ustanovite svoj ritam. Umesto seksa, možete se maziti, ljubiti i dodirivati.

  Možete promeniti samo sebe
  Svako od nas veruje da može da promeni svog partnera i učini ga savršenim ili ga bar prilagodi svojim kriterijumima. Često koristimo ultimatume i viku u uverenju da činimo pravu stvar. Bez obzira na motive, taj trud je uzaludan i iscrpljujući. Pokušaj menjanja odraslog muškarca je nemoguća misija. Ubrzo ćete, uz malo sreće, primetiti da je daleko lakše promeniti način na koji sami reagujete.  

  U dobrom braku mora biti svađa
  Kao što je važno naći sredinu i ravnotežu u vezi, isto tako je važno posvađati se s vremena na vreme. Kada se prepirete, ne podižete samo glas, nego na površinu izvlačite vrlo važna pitanja koja vam otkrivaju neke partnerove strahove, brige i probleme. Konstruktivna svađa može učvrstiti vaš odnos.

  Suočite se sa strahovima
  Svi mi imamo svojih problema. Nepoverenje, želja za kontrolom, nesigurnost... Mnogo toga potiče i iz vašeg odrastanja, odnosa vaše majke i oca, načina na koji su oni funkcionisali. Logično je da te iste obrasce primenjujete i na svoj brak. Probajte da sagledate šta ste dobro, a šta loše pokupili od njih. Morate znati da su neke od vaših najdubljih frustracija prilika da se kroz brak suočite sami sa sobom. Pokušajte da istražite sami sebe, to može da vam bude najveća nagrada koja će vam omogućiti dug i ispunjen brak.