Broj 61
Početna > Lepi i zdravi > OPORAVAK ISHRANOM

PREHLADA I GRIP

OPORAVAK ISHRANOM

Imuni sistem savršeno funkcioniše dok se ne naruši harmonija, izazvana prehladom ili stresnim životom. Na sreću, ona se pravilnom ishranom može ojačati i vratiti u stanje ravnoteže

Uravnotežena ishrana i stil života ključni su za imunitet. Hrana koja uključuje mnogo masti (pomfrit, pohovana hrana, slanina...) slabi funkciju imunog sistema. Zato u svakodnevnu ishranu treba da ubacimo zdrave masnoće iz maslinovog i biljnog ulja, orašaste plodove i semenke. Pored toga, ishrana bi trebalo da bude bogata proteinima u obliku ribe, belog mesa, svežeg sira... Nedostatak kvalitetnih ugljenih hidrata (integralni hleb, pirinač i testenina...) takođe slabi imunitet, a ono što ga jača jesu vitamini i minerali poput vitamina A, C i E, gvožđa, cinka i selena.

Oporavite se koristeći proverene metode posle bolesti:

- Spavajte dovoljno - istraživanja su pokazala da samo jedna neprospavana noć može da naruši imuni sistem. Odmarajte se više nego obično i smanjite uobičajene poslove kako biste telu dali šansu da se oporavi na najbolji mogući način.

- Telesna aktivnost je, naravno, obavezan korak u oporavku, jer jača organizam i pomaže da se oslobodimo hormona stresa koji se luči i akumulira u organizmu izazivajući štetne posledice.

- Uravnoteženo se hranite. Unosite hranu koja sadrži antioksidante potrebne vašem telu: tamnozeleno lisnato povrće, voće, mleko, orahe, semenke, zelenu papriku, kupus, grašak, jaja, integralni hleb, pileću supu... Takođe, treba povećati unos vitamina C. Pokušajte da povećate unos belog luka, zbog njegovog antibiotskog delovanja. Jogurt, kao i ostali mlečni proizvodi s probioticima, štite crevnu mikrofloru koja je temelj zdravlja.

- Ne zaboravite da organizmu pružite dovoljno tečnosti! Dobar izbor su sveže isceđeni sokovi (limuna, grejpa, pomorandže, mandarine). Oni, osim što su izvor vitamina C, olakšavaju gutanje. U hladnim danima dobar izbor je zeleni čaj, čaj od kadulje, majčina dušica, a dobro im je dodati sok od limuna i med, jer novije studije su utvrdile da vitamin C iz agruma povećava apsorpciju antioksidanata i omogućava im da ostanu aktivni i nakon probave, dok med stimuliše imuni sistem.