Broj 61
Početna > Zanimljivosti > MODERNI OČEVI

UČESTVUJTE U ODRASTANJU VAŠEG DETETA

MODERNI OČEVI

Očevima više ne pripada samo tradicionalna uloga hranitelja i zaštitnika porodice, već su, kao i majke, uključeni u sve sfere vaspitanja

Stasala je nova generacija očeva koji se trude da ravnopravno učestvuju u detetovom životu od prvoga dana. Prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na bebu, igraju se sa decom, daju im savete. Da biste u toj roditeljskoj ulozi bili još uspešniji, evo nekoliko saveta.

Tata mora biti veliki
Deca očekuju da budete heroji koji će ih čuvati i na koje će uvek moći da se oslone. Zato budite prisutni u njihovim životima i u njihovim mislima. S druge strane, očevi moraju i da pronađu pravi balans između zabrana i slobode da bi svojoj deci dali dovoljno prostora za igru i razvoj. Ne morate uvek da budete onaj koji sve zna. Ukoliko ste pogrešili u nečemu, svakako recite svojoj deci da vam je žao.

Boravite više kod kuće
Mnogo očeva radi prekovremeno ili čak dva posla. Ali, ništa nije tako važno kao druženje sa decom. Potrudite se da provodite više vremena sa njima i da uživate u zajedničkoj igri ili učenju.


Dozvolite deci da budu u pravu

Nemojte da budete previše strogi u svojim stavovima i postavljanju pravila. Nemojte da insistirate da uvek sve mora da bude po vašem. Postoji razlika između autoriteta i moći. Imajte prvo, ali nemojte da iskorišćavate svoju poziciju moći. Strogim stavovima ćete samo odgurnuti svoje dete od sebe.

Ne kupujte im sve što požele
Vaše dete ne mora da dobije baš sve što poželi. Iako je istina da se novcem ne može kupiti sreća, njime se može kupiti puno drugih stvari, ali nemojte da preterujete.

Sitne radosti
Od očeva se očekuje da budu pametni, pa se ne ustručavajte da potrošite malo novca za dečije sličice ako to vašeg sina čini srećnim i priuštite svojoj ćerki plesnu školu o kojoj sanja. Postoji budućnost, ali postoji i sadašnjost u kojoj treba uživati.

Dopustite im da budu ono što jesu
Roditelji često „polude” kada deca počnu da liče na njih i često preko potomaka žele da ostvare svoje neispunjene želje. Pomozite im da otkriju svoj put, a ne skrećite ih na onaj koji ste vi jednom davno promašili.

Volite njihovu mamu
Zagrlite je često pred decom i pokažite koliko je volite. Čak i oni koji nisu u braku imaju obavezu da budu dobri prema majkama svoje dece. Razgovarajte s njom s poštovanjem, zasmejavajte je i dajte sve od sebe da izgradite korektan odnos. Deci će to puno da znači.