Broj 61
Početna > Lepi i zdravi > MIRISIMA DO BOLJEG RASPOLOŽENJA

UDAHNI I OPUSTI SE

MIRISIMA DO BOLJEG RASPOLOŽENJA

Udisanjem eteričnih ulja možemo se rešiti zabrinutosti, straha i teskobe, ali i poboljšati pamćenje i koncentraciju. Mirisi imaju važnu ulogu u našem životu, a mirisne esencije biljaka kroz vekove su se, kao i danas, koristile u lekovite, kozmetičke, ali i mistične svrhe. Vraćaju nas u prošlost, prizivajući u našem mozgu sećanja na situacije i događaje koji su nam se nekad dogodili.

Mirisi određuju naše raspoloženje i odnos prema drugim ljudima, stvarima i događajima. Dok lavanda opušta i umiruje, eukaliptus bistri um i budi živahnost, a sandalovina otklanja zabrinutost.
 
  MIRISI UTIČU NA TELO I UM
  Udisanjem eteričnog ulja možemo se osloboditi ili znatno ublažiti negativne emocije, tugu, žalost, brige, teskobu, strah, ljutnju i bes, kao i probuditi pozitivne emocije, radost, zadovoljstvo i uopšte dobro raspoloženje. Mirisnim esencijama možemo stvoriti opuštenu, miroljubivu atmosferu, podstaknuti kreativnost i koncentraciju, procese mišljenja, pamćenja i učenja. Štaviše, zahvaljujući mirisima možemo se osloboditi stresa i znatno doprineti prevenciji ili lečenju depresije, bolesti modernog društva.
  Određeni mirisi mogu naterati kupce na kupovinu, radnike na marljivost, a bolesnike na brži oporavak. Sve je više robnih kuća, kancelarija i bolnica koje u svoje klima-uređaje stavljaju mirisne esencije.
 
  ZA SVAKU PRILIKU
  Odaberite mirise koji vam najviše odgovaraju, nakapajte ih na maramicu, u mirisnu lampu ili dodajte kupki, a potom ih opušteno udišite.
  -    Bosiljak - osvežava, opušta, deluje protiv psihičke iscrpljenosti, potištenosti, podstiče pamćenje i koncentraciju.
  -    Eukaliptus - bistri um, podstiče živahnost, deluje kod psihičke prezasićenosti i bezvoljnosti, podstiče koncentraciju.
  -    Grejpfrut - opušta, osvežava, budi osećaj poverenja, deluje protiv stresa, depresije i osećaja straha, a podstiče dobro raspoloženje i miroljubivost.
  -    Iris - uklanja psihičke blokade i uspostavlja unutrašnju ravnotežu.
  -    Jasmin - budi osećajnost i poverenje, deluje protiv psihičke iscrpljenosti, stresa, uklanja strah i osećaj nesigurnosti i budi libido.
  -    Kamilica - opušta, potiskuje teskobu, nemir, ljutnju i bes, smiruje i smanjuje psihičku osetljivost.
  -    Lavanda - uspavljuje, opušta, umiruje, smanjuje brige, oslobađa stresa, pozitivno deluje protiv depresije.
  -    Limun - podiže koncentraciju i pamćenje, razbuđuje, oslobađa stresa, otklanja strah, pozitivno deluje kod depresije, kao i kod psihičke iscrpljenosti i bezvoljnosti.
  -    Pomorandža - umiruje, budi osećaj sigurnosti i zadovoljstva, otklanja strah i srdžbu, podstiče poverenje.
  -    Sandalovina - otklanja zabrinutost, deluje protiv depresije, psihičke iscrpljenosti, pomaže kod osećaja nesigurnosti i nezaštićenosti, a dobar je i protiv stresa.
  -    Ruža - uklanja nervozu, bes i srdžbu, smanjuje brige i zabrinutost, pozitivno deluje kod depresije i bezvoljnosti, ublažava napade panike i stresa.
  -    Ruzmarin - osvežava, razbuđuje, oživljava, podstiče pamćenje i koncentraciju.