Broj 60
Početna > Lepi i zdravi > KAD ŽELUDAC POSTANE NABORAN

BOLESTI STOMAKA

KAD ŽELUDAC POSTANE NABORAN

Menetrijerova bolest ili medicinski nazvana eskudativna gastroenteropatija nastaje kada želudac počne da propušta kroz svoju sluzokožu proteine i druge korisne materije važne za funkcionisanje organizma

Bol u predelu oba rebarna luka sličan bolovima koji se javljaju kada postoji čir, refleksija bola ka leđima i mekana i krvava stolica samo su neki od simptoma ove bolesti. Prava dijagnoza se postavlja laboratorijskim ispitivanjem, a ako ona pokaže anemiju i smanjenu količinu ukupnih albumina belančevina, reč je o ovoj bolesti.
 
  Belančevine su gradivni materijal bez kojeg organizam ne može da izgradi ćelije i kada se javi poremećaj kojim se gube ove važne materije, on počne da trpi. Kada se javi takozvana eksudativna gastroenteropatija, može doći i do gubitka masti, ugljenih hidrata, vitamina, elektrolita i vode. Oboljenje nastaje usled pojačane propustljivosti kapilara u zidu sistema za varenje, urođenog ili stečenog manjka enzima enterocita, nedostatka prenosioca apsorbovanih materija i poremećenog limfnog toka. Međutim, ovakve promene mogu se javiti i u želucu dece.
   
  Simptomi
  Oboljenje se javlja u više oblika, pa tako razlikujemo:
  1. nekomplikovani oblik, praćen digestivnim smetnjama kao što su bolovi u stomaku, nadutost, problemi sa stolicom;
  2. pseudoulcerozni, koji je praćen upalom i pojavom čireva na sluzokoži sistema za varenje;
  3. edemski, koji izaziva otoke na telu i proliv;
  4. kahetični oblik, praćen stalnim gubitkom telesne težine zbog digestivnih smetnji i čestih mekanih, krvavih stolica.
   
  Alkoholizam i geni
  Mnogi autori ovu bolest povezuju s alkoholizmom, ali postoje i mišljenja o genetskoj uslovljenosti. Usled svih promena koje se javljaju u organizmu, želudac postaje naboran i sa vijugavom površinom poput površine mozga. Bolest može imati primarni i sekundarni oblik. Menetrijerova bolest je primarni oblik dok je sekundarni oblik eskudativna gastroenteropatija nastala zbog bolesti želuca kao što su: ulkus, atrotični gastritis, karcinom i operativni zahvati na želucu, bolesti tankog creva koje je zaraženo raznim parazitima, alergijske bolesti sluzokože tankog creva ili njegove divertikuloze.
  Oboljenja debelog creva kao što su ulcerozni kolitis, polipi i bolesti drugih organa poput cistične fibroze gušterače, kongestivne slabosti srca, sindroma donje plućne vene, takođe se mogu ubrojati u sekundarnu eskudativnu gastroenteropatiju.
   
  Pregled

  Osnovni pregled kojim se može utvrditi da li je u pitanju ovo oboljenje jeste gornja endoskopija, odnosno gastroskopija s biopsijom. Njome će se detaljno utvrditi kakve su promene i isključiti bolesti kao što su ulkus i karcinom želuca, maligni limfom želuca ili Zolinger-Elisonov sindrom. Specijalni testovi pokazaće da li je preko sluzokože želuca došlo do gubitka belančevina, a povećana količina masti i kreatin u stolici otkriće o kakvom je gubitku reč.