Broj 60
Početna > Lepi i zdravi > DODIR KOJI UVEK POMAŽE

MASAŽA

DODIR KOJI UVEK POMAŽE

Ako ste umorni i pod stresom, pokušajte da se opustite uz masažu koja uvek prija. Umetnost dodira, terapija koja ima lekovitu snagu za um i telo, a koju možete sami vrlo lako sprovesti u delo

Protiv podbratka
  Ako želite da se rešite podbratka, podignite glavu i nadlakticom deset puta pređite preko brade od uveta do uveta. Nakon toga, deset puta na isti način, pritiskajući pređite rukom od prsne kosti, preko vrata do brade, uvek odozdo prema gore. Takvom masažom pospešujete cirkulaciju i učvršćujete tkivo. Uljem s ekstratom pšeničnih klica nahranićete kožu sa vitaminom E, od čega će postati elastična.
 
  Za opuštanje
  Na dlanovima je puno nervnih završetaka koji su u vezi sa pojedinim organima. Namažite ruke uljem i lagano povlačite prste. Potom vrhovima prstiju jedne ruke nežno lupkajte dlan druge ruke. Na kraju oko minut prstima prstima jedne ruke lagano pritiskajte rupicu između palca i kažiprsta druge ruke. Na ovom mestu se nalazi akupresurna tačka „dolina mira". Koristite eterično ulje od lavande.
 
  Protiv stresa
  Kažiprstom i srednjim prstom obe ruke pritisnite čeone kosti oko dva centimetra iznad obrva. Tokom dva minuta povremeno ih protrljajte, a smirujući učinak i osveženje ćete postići ako koristite ulje od nane.
 
  Za glatku kožu

  Koža usta je oko 20 puta tanja od kože lica pa nije nikakvo čudo što je često ispucala i hrapava. Pomešajte pola kašičice ulja od jojobe sa jednom kapi eteričnog ulja đumbira.
 
  Za odmorne oči

  Ako su vam oči crvene i umorne, preporučuje se masaža kineskom metodom „zan žu", odnosno masaža tačke „skupljenog bambusa”. Ova tačka nalazi se između obrva i korena nosa. Izmasirajte je palcem kružeći osam puta levo i osam puta desno, a ostale prste naslonite na granicu čela i kose.
 
  Protiv bora
  Sva ulja i kreme koje su bogate vitaminom E delimično usporavaju starenje. Masaža dodatno pojačava limfnu cirkulaciju i prokrvljenost. Oslobođeni hormoni sreće opuštaju mišiće mimike lica i zahvaljujući tome bore se manje vide. Masažu izvodite dlanom od sredine čela prema spolja, kao i od nosa i brade prema slepoočnicama. Područje oko očiju nemojte dirati jer ulja mogu nadražiti i oštetiti sluznicu oka. Na kraju kožu samo lagano štipkajte.
 
  Za noge
  Stavite obe ruke u pregib kolena leve noge i desetak puta snažno potegnite prema dole preko lista. Potom ponovite isto počevši od stopala prema kolenu. Sve uradite i na desnoj nozi. Dodatnu cirkulaciju možete pojačati eteričnim uljima ruzmarina i čempresa.
 
  Za lepše snove
  Zagrejte na tihoj vatri tri kašike susamovog ulja i njime, dok je mlako, dobro izmasirajte stopala. Palcem tri puta uz blagi pritisak pređite preko svakog nožnog prsta, od vrha prema korenu.