Broj 6
Početna > Prica > ZA DETE JE POTREBNA ZRELOST

Mileva Pavlović Džomba

ZA DETE JE POTREBNA ZRELOST

Mileva Pavlović je jedna super dama. Filozof dama. Rečita i pametna dama. A pri tom i mama. Zgodna mama.

Da li je ponisao na sam čin porodjaja izazivao strah kod vas?
Nisam se plašila porođaja. Porodila sam se u 32. godini i bila sam i psihički i fizički zrela za majčinstvo. Znala sam da porođaj boli, naravno. O stvarima za koje se borim svesno ne razmišljam da li će da bole. Moramo prevazići bol da bismo u nečemu uživali.

Jeste li išli na vežbe za lakši porodjaj?
Što se toga tiče vežbi za lakši porođaj, ja sam po tom ptanju potpuno demode. Nisam htela da se pripremam za nesto što nisam znala ni kako će izgledati. U današnje vrema ni jedna trudnica ne može biti sigurna da će trudnoću izneti do kraja, na koji način će izneti i kako će se uopšte poroditi.

Gde ste se porodili i jeste li bili zadovoljni tretmanom?
Porodila sam se u bolnici Narodni front. Bila sam zadovoljna tretmanom u bolnici. Rado sam slušala priče žena porodilja iz sobe jer smatram da je svako iskustvo korisno čuti kada ste u takvoj situaciji.

Sećate li se od koga ste, kada ste s eporodili dobili najlepši buket cveća?
Dobila sam puno lepih buketa. Od supruga sam dobila najveći buket. U tom trenutku kada i jedna ruža stigne za vas čini vam se da je stigao čitav svet. Svi cvetovi koji su stigli bili su najlepši u tom trenutku.

Jeste li želeli dečaka ili devojčicu?
U mojoj porodici nema muške dece, tako da mi je bilo logično da ću roditi devojčicu.

Često se čuje medju suprižnicima postoji dogovor ko će kojem detetu dati ime. Ko je u vašem slučaju birao ime?
I zabor imena deteta je bio jedan sladak dogovor. Ime Maša se dopalo i meni i suprugu.

Koliko ste se ugojili za vreme trudnoće i na koji način ste se oslobodili viška kilograma?
Ugojila sam se 10 kilograma nakon porođaja, i to dok sam dojila dete. Te kilograme sam polako skidala, ali sam držala i jednu drastičnu dijetu.

Kao trudnica, da li ste nosili stvari vašeg supruga ili ste se trudili d ai tada budete ženstveni i moderni?
U trudnoći sam se oblačila zabavno. Sećam se jednog belog čipkanog kompleta koji sam stalno nosila.

Jeste li koristili epiduralnu anesteziju i koji je vaš stav po tom pitanju?
O epiduralnoj anesteziji mislim sve najbolje. Žena treba sebi da pomogne koliko može. Na žalost ili na sreću nisam iskoristila epiduralnu anesteziju. Moj porodjaj je krenuo normalno ali se završio carskim rezom koji ne volim i uopste ne razumem zašto žene misle da je carski rez lakši način za porođaj!

Da li se vaša beba često budila noći ili st eimali sreću da malo spavate u njenim prvim mesecima?
Maša se stalno budila. Od prvog dana je spavala u svojoj sobi. Budila se tri puta noću i to prve tri godine. Bila je nemirna i nestašna. Noću mi se dešavalo da od umora udarim glavom u zid. Patetično je i lažno reći da je to tolika ljubav da vam nikada ne bude teško. Bilo mi je jako teško i svega dosta, ali sam bila uporna.

Postoji verovanje da ne treba kupovati ništa za dete pre njegovog rođenja. Da li ste se rukovodili time ili ne?
Ne volim da me situacija dočeka nespremnu, tako da sam bebinu sobu opremila pre porođaja. Sedela sam često u toj sobi trudna i zamišljala svoje dete koje će uskoro spavati u tom krevecu.

Jeste li pobornik da je plava boja za dečake,a roze za devojčice?
Ne podržavam stav da je roze boja isključivo za devojčice, a plava za dečake. Dete treba da ima sve boje, vrste i dezene stvari i staro i novo. Dete ne treba da bude uštirkano, da ne sme da pojede nešto sa poda. Mislim da je ta drama nepotrebna.
Ovo je Srbija i ovde se misli da su muškarci spremniji za život, vredniji i bitniji. Moj otac ima dve ćerke i ne verujem da bi mu bilo bolje da ima sinove. Naš narod je takav da u polu deteta traži razlog za svoje lične neuspehe i nezadovoljstva. Ne znam zašto im niko nije rekao da nije u tome tajna već u njima samima.

Koliko vam je muž pomagao oko deteta?
Muž mi nije pomagao oko deteta ne zato što nije želeo, nego ja to nisam tražila od njega. On se igrao sa Mašom, provodio vreme sa njom ali ja sam ustajala noću, kupala i sve ostalo što je bilo potrebno. Sve vreme sam pored sebe imala ženu koja mi je pomagala oko bebe i oko kuće i stvarno mi je puno značila.

Koji savet bi uputili ženama koje tek treba da rode dete?
Kao savet svim ženama naglasila bih da nije dovoljno samo raditi na sebi. Neophodno je da mislite da možete da budete majka. Najpre treba dovoljno sazreti i shvatiti da sve što ste do sada radili treba staviti sa strane i posvetiti se jednom novom biću, a to nije ni malo lako. Treba da budete svesni da jedan period morate da posvetite samo detetu. Vaše telo, mozak, osecanja, pa i odnos sa mužem, više ništa ne može biti isto. Apelujem na mlade majke da budu svesne da je za dete potrebna zrelost, da bi ono moglo kasnije pravilno da se razvija.

Autor: Ana Stanković