Broj 6
Početna > Zanimljivosti > VEZA PO MERI

Kad veza ne štima

VEZA PO MERI

U životu je veoma važno da naučite kako sebe da usrećite jer se smisao nalazi u jednostavnim stvarima. Najpre prestanite da traćite vreme na ljude koji vas deprimiraju i ne cene dovoljno jer ćete na taj način otvoriti prostor za nekog ko će umeti da vas voli i prepozna ono najbolje u vama.

- Ostavite ga prvi put kada se zbog njega budete osećali loše. Zašto da trošite vreme na nekog ko će da vas kinji ružnim rečima i tako vremenom spušta vaše samopouzdanje. Ružna reč može da zaboli kao i udarac, zašto ste onda spremni da preko njih prelazite? Često kažemo da bismo otišli iz veze samo ako bi jednom digao ruku na nas, a spremni smo da trpimo i najveće uvrede. Samo ako biste trpeli šamare onda trpite i ružne riči.

- Nemojte da glumite ono što niste jer to može samo kratko da opstane. Ako vašeg partnera ne zadovoljava to kakvi ste – onda vas on ni ne zaslužuje. Treba da pronađete nekoga ko će umeti da vas inspiriše i iz vas izvuče ono najbolje, ko neće želeti da vas oblikuje po svojim kriterijima.

- Obećao vam je nešto a zatim to nije ispunio? Takav čovek vas ne zaslužuje jer očito je da mu vi niste dovoljno važni. Da jeste, bar bi se potrudio da održi reč.

- Ako vam on dva sata ne odgovori na poziv ili SMS a vi već mislite da vas je ostavio, ozbiljno je upozorenje da u vašoj vezi ne štima.

- Zbog sitnica vam stalno preti da će vas ostaviti? U svakoj vezi postoje neslaganja i problemi, i ukoliko vaš partner nije spreman da o njima razgovara kako bi ojačao vašu vezu, znači da mu ona ništa ni ne znači. Pustite ga onda neka ide.

- Odmah ga ostavite ako diskriminiše vašu porodicu i prijatelje.

- Isto uradite i ako vas hvali zato što imate veće obrazovanje, više novca od njega i sl., a s druge strane govori loše o svojoj porodici i prijateljima.
Iako ova pravila mogu da vam izgledaju šaljivo, ona ni malo nisu neozbiljna. Ako nastavite vezu u kojoj se ona svakodnevno krše, postepeno ćete ostati bez samopouzdanja, frustrirani, bez prijatelja i podrške porodice. Zato, da biste ih usvojili, najbolje ih ispišite i stavite na neko vidljivo mesto. Na početku će vam biti teško da donesete odluku o raskidu, verojatno da ćete i patiti posle toga, ali ne toliko koliko bi moglo da boli ostajanje u lošoj vezi.