Broj 6
Početna > Lepi i zdravi > PODOČNJACI

PODOČNJACI

Oči su ogledalo duše, a podočnjaci govore i ono što biste, možda, radije prećutali.

Oči su ogledalo duše, a podočnjaci govore i ono što biste, možda, radije prećutali.
Crni krugovi ili natečene kesice ispod očiju, ne samo da vas čine starijima već odaju utisak umorne ili tužne osobe. Ako vam se podočnjaci pojave nakon velikog napora, kao što je celonoćna žurka, nema nikakvog ozbiljnog problema. Međutim, ako vam se podočnjaci redovno javljaju, iako dovoljno spavate, za početak bi trebalo da se obratite lekaru.
 Podočnjaci mogu upozoravati na različite bolesti, probleme s bubrezima, anemiju i mnoge druge, ali i oni biti deo genetskog nasleđa. Ako imate tamne podočnjake već godinama, a nisu uzrokovani nekim medicinskim stanjem možda je uzrok u nepravilnoj ishrani. 
 Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih kesica ispod očiju. Naravno, podočnjaci sami po sebi ne ukazuju na anemiju, ali ukoliko postoje još neki simptomi poput glavobolje, umora, nedostatka daha, slabljenje pamćenja i sivkaste kože trebali biste povesti više računa o prehrani. Anemija je signal da našem telu nedostaje kiseonika. Postoji nekoliko tipova anemije iako je najčešći oblik nedostatak gvožđa. Našem telu je potrebno gvožđe za proizvodnju hemoglobina koji služi za dostavljanje kiseonika ćelijama u organizmu.  Anemija najčešće pogađa žene, zbog menstrualnog ciklusa, ali i zbog nepravilne ishrane i modernih dijeta. U stvari crveno meso, kao glavni izvor gvožđa organizmu sve se češće izbacuje iz prehrane iz raznoraznih razloga. Međutim, ukoliko već ne unosite dovoljno crvenog mesa u organizam pokušajte nadoknaditi unosom semenki suncokreta ili tamnog zelenog povrća. Kako bi se gvožđe apsorbovalo potrebno je unositi u organizam i dovoljno vitamina C.

 Korektor pomaže
 Zbog sporijeg kruženja limfe i krvi, koža sporije odstranjuje toksične supstance i ne dobija dovoljno kiseonika. Podočnjaci se mogu pokriti korektorima i stikovima za pokrivanje, ali najbolje bi bilo zapravo pronaći uzrok njihovog nastajanja pa ih tada pokušati potpuno ukloniti.
 Kesice koje nastaju zbog nakupljana tečnosti uzrokuje stres, telesni napor i opšta slabost organizma. Ako primetite da vam se ispod očiju redovno pojavljuju jutarnje kesice, pripazite: uzrok može biti čak i loš položaj tela tokom spavanja ili je krema koju koristite previše masna - naime, masne i uljane kreme zadržavaju tečnost.

 Oblozi za ublažavanje podočnjaka
 Iako ćete često čuti savete kako biste za ublažavanje podočnjaka na oči trebali stavljati hladne obloge, to ni u kom slučaju nemojte raditi. Tačno je da hladni oblozi deluju na sužavanje vena i smanjenje podočnjaka, ali ne na pravi način. Ako stavljate obloge direktno iz frižidera problem ćete samo pogoršati. Oči će vam postati sklone upalama, prehladama, a moguće je da će se očni mišići s vremenom početi trzati. Postoje neka druga, efikasna rešenja, a koja neće štetiti zdravlju očiju. Pokušajte na kapke i podočnjake (pazite da ne nanesete preblizu očiju kako ne bi došao u dodir s očnom sluzokožom) naneti gel od aloa vere. On deluje umirujuće. Na taj način smanji ćete podočnjake, a posebno će delovati na smanjenje očnih kapaka. Nešto jače delovanje postići ćete nanesete li nekoliko kapi za oči koje služe za sužavanje vena i kapilara oka i smanjenje crvenila, na podočnjake i kapke. Kada se upiju nanesite preko neku neutralnu kremu. Osim toga možete pokušati s kesicama ruskog čaja. Stavite na podočnjake i držite 20 minuta. Stavite li na podočnjake obloge od ružine vodice ili kamilice desetak minuta, osim što će ublažiti podočnjake, miris će vas opustiti. Kako biste uopše sprečili podočnjake najvažnija je prevencija. U organizam unosite dovoljno tečnosti, vitamina C, izbegavajte promaju, boravak u zadimljenim prostorijama i preveliko zamaranje očiju. Dovoljno spavajte, zatim pijte dosta čaja, najbolje od koprive ili peršuna.