Broj 6
Početna > Intervju > PISAMCE U "KINDER JAJETU"

Oliver Njego

PISAMCE U "KINDER JAJETU"

Harizmatičan i vedar, Oliver Njego je uvek bio privlačan ženama. Rado su ga želele u svojoj blizini, a on im je uzvraćao osećajem da su jedinstvene, što im je posebno laskalo. Srpski Figaro je sve čari ženske duše upoznavao iščitavajući Dučićevu poeziju i stečena saznanja dalje brusio u direktnom kontaktu sa damama. Upoznao je mnoge inteligentne i lepe žene, ali je oduvek znao da se nikada trajno ne bi vezao za onu koja je iz javnog života i kojoj je karijera na prvom mestu.

Jasnina lepota        
  Slobodno vreme sam provodio uz žene iz javnog života, jer su duhovite, inteligentne i lepe, ali sam bio i svedok kako su takve poznate žene postajale žrtve svoje lepote i profesije. Kad sam sve stavio na kantar, odlučio sam se za suštinske stvari u životu. Sve te lepotice jesu bile divne, ali nisu imale želju da se istinski posvete. Nikada se ne bih menjao sa ženama, pogotovo ne s onima koje se same staraju o svom potomstvu. Lepota je ženi samo polovina smisla života. Kod moje Jasne, njena unutrašnja lepota je bila ekvivalent njenoj spoljašnjosti. Zato se i jesam odlučio za nju.
  Njego najuzvišenijim smatra žensku požrtvovanost prema mužu i deci, i ako nje nema, brak se neće održati. Svaka vrsta kalkulacije je pogubna, posebno u ljubavi, jer se takav odnos nesrećno završi, pre svega po decu.
  Kad je emancipacija zavladala ženskim životom, nestala je njena ženstvenost, počela je sve veća borba za dokazivanjem. Žene su postale vojnici, poželele su da se poistovete s muškarcima, postale su i neokupane. A Bog je stvorio mudru ženu i glupog muškarca. Žena je prekrasna baš takva kakva jeste, sa svojim ženskim izgledom, nežnim dodirom, umiljatim pogledom. Jasna je sve to imala.
 
  Muško-ženski svet
 
  Njegu je život bio sadržajan i ispunjen ljubavlju u svakom smislu, pa i onom muškom. Za pojavu bele kuge smatra da su odgovornije žene nego muškarci, jer oni od pamtiveka piju, sede u kafanama i varaju. Tamo gde su žene bile poput naših baka, rađalo se puno dece i nije bilo razvoda. Došla su drugačija vremena.
  Neke žene kažu da bi im deca oduzela karijeru, ali su mnoge od njih danas očajne jer se nisu biološki ostvarile kao majke. Nikakvi programi niti nastupi im to više ne mogu nadoknaditi. Ženama je zanimljivo sve donde dok su zavođene, ali posle požele svoju posesivnost da isprobaju na partneru. Meni je u ljubavi lako da se krećem konstantnom brzinom jer sam uvek trčao trku u kojoj nije bilo prepona.
 
  Posvećenost
 
  Žena "lovi" muškarca ili zato što je zaljubljena u njega, ili zato jer ima neki interes. Muškarac je pak onoliko muškarac koliko se u njemu zadržala moć da osvaja i koliko je tog lovačkog instinkta.
  Muškarcu je potrebno da ide u lov. Civilizacija je učinila da on to više ne mora, ali je ostala ta njegova potreba da osvoji plen, da ga savlada. Muškarac može da bude sa nekom ženom i da se već sutra, kad osvane dan, više ne seća tog trenutka. Muškarac taj kontakt može krajnje biološki da ostvari i da pri tome ništa ne izgubi, dok sa ženom to nije slučaj. Emancipacijom, žena je mnogo energije usmerila ka svojoj spoljašnjosti, pa vreme troši na pedikire, manikire, kozmetičare, frizere...Usled tolikog ličnog posvećenja, takva žena se ne može predati nikome drugom i ostaje duboko nesrećna. Kao što nafrizirana pudlica ne može da vas brani niti možete da je vodite u borbu s vukovima, tako ni ovakva žena ne može da se preda emocijama.
 
  Pisamce u "kinder" jajetu
 
  Preispitujući šta je to što umetnike čini drugačijim od drugih muškaraca, poznati bariton kaže da umetnik ima jedinstven senzibilitet i da je on, ponekad, važniji za karijeru od samog talenta. Navodi primer zuzetno talentovanih ljudi, koji nisu imali dovoljno emocija, zbog čega nikada nisu postali vrhunski umetnici.
  Uvek sam želeo da budem drugačiji od drugih muškaraca. Smišljao sam načine da ženu iznenadim, da je zavedem. Uvek sam voleo da pišem romantična pisma i preko njih komuniciram. Jednom sam u "kinder" jaje smestio romantičnu poruku i svoju sliku. Iglom sam razdvojio delove čokolade, iz plastične kutijice izvadio igračkicu i u nju stavio pisamce. Vratio sam pažljivo foliju, trudeći se da zamaskiram da je otvarana. Kad ga je otvorila, moja žena je bila oduševljena!
 
  Ljubav koja ispunjava
 
  Na Svetoj gori, Oliver Njego je pronašao duhovni mir. Spoznao je da je savršena komunikacija moguća i kad s nekim ćutiš, da se može uspostaviti kosmička bliskost s ljudima kojima jedna reč objašnjava sve.
  Hilandar mi je potvrdio da kroz vreme i prostor živim istom brzinom. U svojim željama sam uvek bio skroman i verujem da to Svevišnji nagrađuje. Ja sam dete ljubavi, počevši od moje porodice, bliskog odnosa mojih roditelja, pažnje koju su mi pružili, a onda i do svih žena koje su ispunile moj život. Zato prema ženi imam dubok naklon. Ona je u mom životu bila inspiracija, iz ljubavi sam proizveo najlepše tonove, posebno danas, kad sam oženjen i imam dve ćerke. A, onda je tu ljubav i prema svim drugim ženama koje me okružuju. Često na kućnoj sedeljci zapevam pred 10 dragih mi žena - suprugom, mojim devojčicama, baba-tetkama... Tada sam u stanju da zbog ljubavi otpevam najlepše tonove.
 
  Deca
 
  Njego svoje kćerke želi da upozna sa baletom, klasičnom muzikom, trudi se da one uvek budu okružene ljubavlju, da odrastaju pored roditelja koji se ljube i gde postoji harmonija.
  Obožavam moje tri devojčice - Dariju, koja ima četiri godine, Taru od godinu i po i suprugu Jasnu, koju, takođe, zovem devojčicom, jer ima 27 godina. Deci ne pokušavam da objasnim neke velike životne filozofije na koje odgovore nisu pronašli ni najmudriji ljudi. One su kao male životinjice i zato im u ovom uzrastu samo sankcionišem njihovu sebičnost ili egoizam. Kako? Pomoću štapa i šargarepe. Kako bih drugačije mogao Dariji da objasnim koliko je opasno da prstiće gura u šteker ili Tari da klozetska šolja nije bazenčić u koji ona treba da stavlja ručice? Ali, uz njih sam osetio i svu dubinu ljubavi. Noću kad se probudim, gledam ih dok spavaju. Očaran i ispunjen celim bićem.