Broj 6
Početna > Putovanja > LAVLJI GRAD

Singapur

LAVLJI GRAD

Singapur možete obići za samo nekoliko sati, a da vam se pri tom pogled na život potpuno promeni.Tamo cvetaju najdivnije orhideje, u gradskom prevozu imaju televizore, a ako vam se desi da pljunete na sred ulice platićete kaznu od 500 singapurskih dolara.  Kada doživite naučno fantastične dane shvatite zašto Singapur godišnje poseti duplo više turista nego što ima stanovnika na ovom ostrvu.

 Singapur je kosmopolitski grad, taman po meri svakog pravog svetskog putnika, ali ne zbog veličine pošto za samo sat vremena možete preći od jednog do drugog kraja zemlje, već zbog svega što tamo mežete doživeti. Singapur je jedna od dvadeset najmanjih zemalja na svetu. Osim glavnog ostrva u sastavu Singapura je 63 manjih ostrva.  Ova yemlja broji 3,87 miliona stanovnika, od toga Kinezi čine 77%, Malajci14%, Indusi 7,6% i ostali 1,4%. Jezici koji se govore su engleski, kineski(mandarinski), malajski i tarnilski. U Singapuru nema godišnjih doba. Blizina ekvatora donosi toplu i vlažnu klimu. Sneg u ovim krajevima kažu nikada nije padao. Ali da bi zadovoljili svoje stanovnike napravljen je Snežni centar gde do mile volje mogu da se skijaju, klizaju i grudvaju. Pravo svetsko čudo!

NOVA AZIJA

 Singapur je grad gde se istok sastaje sa zapadom,  i azijsko nasleđe meša sa modernim! Na mestu gde se nalazi ova država od davnina postoji luka. Mnogo godina ranije Singapur  je nosio ime Morski grad. Po legendi Malajski princ Sang Nila Utama došao je u Singapur i video životinju za koju je mislio da je lav. Od tada se zemlje zove Singa Pure što znači Lavlji grad i od 11. veka simbol države je lav. Tokom srednjeg veka pod vlašću je vladara Sijama i Jave, ali  u 16. veku vladar gubi značaj. Novija istorija Singapura počinje u 19. veku kada  je Britanska kompanija počela da pravi svoje fabrike(1819), otkupljuje ostrvo(1924), podiže tvrđavu i razvija luku. Singapur je britanska krunska kolonija od 1867. godine. Velika trgovačka luka, ovaj grad, postao je krajem 19. veka, a između dva svetska rata bio je i pomorsko vazduhoplovna baza. Od 1942.godine do 1945. godine bio je pod Japanskom okupacijom, a nakon toga obnovljena je Britanska vlast sa širom lokalnom samoupravom. Nezavisna država postaje 1959. godine, zatim se uključio u Malezijsku federaciju 1963. godine, ali je ubrzo napustio i Singapur postaje samostalna država.
 Današni Singapur je jedan od tri najjača finansijska centra u Aziji.
 Tamo možete naći sve od elektronike, tepiha, kimona, figurica od žada, eliksira za dug život u kineskim apotekama...

 Posle Japana, Singapur je Azijska zemlja sa najvišim životnim standardom. Danas je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta i kažu najbolja zemlja za življenje.
 Na carinskom prelazu svakoga ko sleti na jedan od najlepših aerodroma na svetu Čangi, dočekaju najdivnije orhideje, osmeh i činija sa bombonama za dobrodošlicu. Moreplovac Englez Staford Rafles je kada se davnih godina našao pred ostrvom u jugoistočnoj Aziji rekao da će tu biti centar sveta. I ja sam se našla u centru sveta tu gde žive najbogatiji ljudi, tu gde na prvi pogled izgleda da nema siromašnih. Sve je čisto i umiveno, skladno, miroljubivo i pitomo. Prosto je neverovatno da takav red može da postoji.  S pravom smatran jednim od najbezbednijih gradova na svetu.

  RAZLIČITE KULTURE NA JEDNOM MESTU
 
 Chainatown, Kampang Glam i Little India su svadočanstva o tome kako je ostrvo bogato etničkim, kulturološkim i istorijskim nasleđima. Ovi delovi grada su puni spomenika kao i prodavnica koje datiraju iz najdavnijih dana u kojima se prodaju začini i namirnice različitih kuhinja. Singapur je čuven po harmoniji i uviđajnosti u kulturološkom smislu, i upravo je to najveća atrakcija Singapura- videti kako različite kulture žive u miru i slozi. Kada obiđete etničke kvartove u Singapuru vidite džamije, hramove, crkve i sinagoge. Samo u Singapuru možete naći indijski hram u srcu Kineske četvrti.
 Singapur je najčistiji grad na svetu. Sve je regulisano po principu kazne. Svaki prekršaj veoma se skupo plaća. Ako pljunete na ulici kazna je 500 singapurskih dolara. Ako bacite žvaku na ulici kazna je isto toliko dolara, ako bacite pikavac na ulici opet će te debelo platiti. Kada  pređete ulicu van pešačkog prelaza... postoji čitav spisak zabranjenih radnji. I za čudo svi to poštuju. Inače žvakaće gume nemoguće je kupiti u ovom gradu, a možete uneti samo za ličnu upotrebu. Automobili na ulici ne smeju biti starija od deset godina. A kaznu ćete platiti i ako se sami vozite u delu gde je najveća gužva, tako da nije čudo ako vas neko najljubaznije zamoli da vas preveze iako to niste tražili. Dakle, nije u pitanju ljubaznost, već izbegavanje plaćanja kazne! U gradskim autobusima  postavljeni su televizori. Sve deluje kao naučna fantastika. Najviša zgrada ne sme biti višlja od 280 m. I zaista samo tri zgrade postoje te visine, sve ostale su niže.

  LUKSUZ VIKTORIJANKSIG STILA

 Orčard road je ulica u kojij se nalaze prodavnice čuvenih kreatora japanskih i evropskih. Hayatt u ovom delu grada je vlasništvo sultana od Bruneja jednog od najbogatijih ljudi na svetu. Robne kuće rade do kasno uveče kako bi oni koji rade stigli da pokupuju sve što im je potrebno.
Po anketi stanovnici Singapura najviše vole da glegdaju tv, slušaju muziku, čitaju i druže se sa prijateljima. Kažu da 1/3 stanovništva ima mobilne telefone.
 Raffles Hotel sagrađen je 1887. godine Ova stara dama istoka je jedan je od najpoznatijih i najskupljih hotela koji je sagrađen u to doba. 1989 je zatvoren zbog renoviranja u koje je uloženo 160 miliona singapurskih dolara. 1991. Raffles je ponovo otvoren sa jedinstvenim starim šarmom i jedinstvenom elegantnom arhitekturom viktorijanskog kolonijalnog stila. 103 apartmana je sa ukusom opremljeno stilskim nameštajem. U hotelu je veliki broj restorana i barova, kulinarska Akademije, i muzej.  Davne 1915. godine čuveni Kokteli Singapurs Sling i Milion dolara koktel  upravo su na ovom mestu prvi put  napravljeni i servirani. Tu još uvek postoje dva bilijarska stola koji postoje više od sto godina, a postoji legenda da je ispod jednog stola 1902. godine ubijen tigar. Ovaj čuveni hotel bio je omiljeno sedište pisaca i filmskih zvezda kao što su Ava Gardner, Čarli Čaplin, Joseph Conrad, Rudyard Kipling, bogati sultani i državni zvaničnici.  Pre nekoliko godina Riki Martin je odseo u Raffles hotelu gde je održao koncert zatvorenog tipa za koji je ulaznica koštala 8000 američkih dolara!