Broj 6
Početna > Lepi i zdravi > KADA POSTATI MAMA

Kad je pravo vreme za dete

KADA POSTATI MAMA

Pitanje koje se često čuje - Da li roditi u dvadesetima i biti mlada mama, koja će jednog dana biti super drugarica svojoj deci ili sačekati dok ne napravite poslovnu karijeru pa se onda posvetiti odgajanju dece?

Ako u ovu dilemu uključimo poraznu činjenicu da se u Srbiji svake godine rađa manji broj dece, da je sve teže stvoriti normalan život i pronaći dobar i siguran posao, a povrh svega da plodnost žena opada s godinama, žene osećaju pritisak sa svih strana. Kako zadovoljiti sve strane, ali pre svega samu sebe?

 Trend sve kasnijeg rađanja

 Ovaj trend je zahvatio i mnoge slavne žene koje su rodile nakon 40. godine, poput Madonne, Cherie Blair ili Jerry Hall. Osim što su te žene planetarno poznate, zajedničko im je što su prvo stvorile zavidnu karijeru, a zatim se odlučile na materinstvo.
 Činjenica je da sve više žena u svetu prvo odlučuje da završi studije i pronađe posao, a tek se potom da sredi i privatni život. Suočene sa sve težim životnim standardom i neizvesnošću koja vlada na tržištu rada, žene su primorane prvo srediti poslovni život, da bi u miru i što bezbrižnije mogle uživati u odgajanju dece.

 Za razliku od naših baka, pa čak i majki, koje su se morale odreći sopstvenih  karijera, kako bi podržavale mušku glavu porodice i preuzele brigu o podizanju dece, danas su žene emancipovanije i samosvesnije i teško pristaju biti 'rob' kuće. One, pre svega žele da uspeju u poslu koji rade i steknu materijalnu sigurnost i nezavisnost, a tek se potom posvetiti majčinstvu.

 Prednosti i mane rađanja u 30-ima

 Sve je prisutniji trend da se veliki broj, naročito prvih trudnoća, dešava baš u tridesetim godinama.
Prema istraživanjima danas žene rađaju u proseku sa 28 godina, dok su  1970. godine rađale sa 24 godine. Sve je više žena koje rađaju između 35. i 39. godine života, a smanjuje se broj mladih mama, između 20. i 24. godine.
 Mnogi kao prednost rađanja posle 30. godine ističu činjenicu da je žena samosvesnija, sigurnija u sebe, zadovoljnija jer radi i stiče sopstvena primanja i ima više živaca podizati dete. Naime, jednom kada steknu određena primanja, žene lakše prihvataju manji lični dohodak za vreme porodiljskog, ali se i lakše vraćaju na posao nego mlade mame. 
Osim toga, žene nakon 30 godine, pomnije biraju životnog partnera, nemaju iluzija da je sve u životu ružičasto i svesne su da je život jedan veliki kompromis.
 Zato ne čudi da je danas sve više žena u tridesetim godinama koje su vrlo uspešne u svojim karijerama, ali zato neudate i bez dece ili se odlučuju na samohrano majčinstvo. Nakon što izgrade karijeru, a potom rode decu, žene su puno zadovoljnije jer se osećaju ispunjene na oba životna polja. One su učvrstile svoj položaj na poslu, imaju dovoljno novca da deci omoguće što im je potrebno, a s rođenjem deteta dobivaju i novi životni polet i motiv za nove uspehe.
 Tokom prošle decenije, broj žena koje se prvi put porađaju tek u četrdesetoj je povećan za 50%. Najveći broj prvorotki su starije od trideset godina. U Velikoj Britaniji, na pimer, broj prvorotki je veći u starosnoj grupi 30-34 godina, od broja mama u grupi 20-24 godina, dok je najveći broj prvorotki u grupi od 35-39 godina - čak 60%. Zbog navedenih činjenica, sve je veća verovatnoća da su tabui koji su se vezivali za starije mame, stvar prošlosti.

 Roditi u dvadesetim godinama

 Žene u dvadesetim godinama života, posebno ako ne mogu naći posao ili se ne odlučuju na daljnje školovanje, u udaji i rođenju dece vide svoju karijeru. Osobe koje zagovaraju da se što ranije rodi, osim što se oslanjaju na medicinske dokaze kako su žene plodnije što su mlađe, ističu kako mlade mame imaju više energije posvetiti se detetu koje će im kroz desetak i više godina postati pravi prijatelji.
 Pitanje je koliko je to zaista tako, jer smo nažalost svedoci kako su mlade mame nezadovoljne jer se nisu izgradile na drugim planovima. Nezadovoljne su jer finansijski zavise o životnom partneru pa im je često dete krivo jer nisu uspele u životu. Jedino one majke koje fazu podizanja deteta iskoriste da bi pronašle svoje prave afinitete i pri tome se doškolovavaju za budući posao, moći će lakše pronaći posao i biti zadovoljnije sobom. Naime, one se, nakon što podignu decu, mogu slobodno okrenuti sopstvenim željama i više posvetiti građenju naknadne poslovne karijere.
 Jedinstvenog pravila o tome kada je najbolje roditi zaista nema. Na to utiče puno faktora, ali jedno je sigurno: imati dete je najbolje kada se vi osećate spremni za majčinstvo, kada ste dovoljno zreli da znate kako u odgoju dece treba izuzetno puno strpljenja i ljubavi i kada ste koliko-toliko finansijski nezavisni da im možete priuštiti najnužnije. Ali ni to uvijek nije pravilo.
 Možda je ipak dovoljno samo puno, puno ljubavi kojom ćete prevladati sve nedaće koje vas čekaju.

Autor: Suzana Stanarević