Broj 6

BONSAI

Bonsai je Japanska reč, sastavljena od reči Bon, što znači cvetni lonac i reči Sai, što znači drvo. Bonsai u bukvalnom prevodu znači stabalce u posudi

Osnovna želja i ideja uzgoja bonsaia je da se predivni primerci stabala sa moćnim krošnjama ili neobičnim oblicima nastalim na nepristupačnim mestima i u surovim uslovima, sačuvaju u malom minijaturi. Cilj je da se napravi primerak isti originalu, ali u saksiji. Ovakva stabla se razvijaju kao i svaka druga u prirodi, ali se određenim postupcima obuzdava rast i programiranjem razvoja usmerava ka željenom obliku. Interesantno je da je veština uzgajanja bonsaia potekla u Kini, gde se razvila pre oko 2000 godina. Tek kasnije je prenesena u Japan pre oko 600 godina i dobila umetničku formu. Savremeni bonsai podrazumeva gajenje sobnih i dvorišnih vrsta drveća različitih oblika.Postoji veliki broj svetskih i nacionalnih organizacija i udruženja bonsai ljubitelja. Ova veština mnogim ljudima predstavlja hobi, mada ima i onih kojima je to profesija. Za njegovo oblikovanje i uzgajanje je potrebno mnogo više od same hortikulturne veštine, a velik je naglasak na umetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgajiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u 'normalnoj' veličini u prirodi.
Trebalo bi znati koji su prirodni uslovi u kojima drvo živi i stvoriti mu što sličnije uslove. Tropska biljka voli vlagu i toplotu, mediteranske toplotu bez mnogo vlage i nesto hladnije zime, planinska biljka traži svež vazduh i izražena godišnja doba. Najvažnije je redovno posmatrati biljku i na vreme reagovati na svaku negativnu pojavu.
 Zalivanje -  Bonsai treba zalivati leti svakodnevno, a zimi umereno, tek da zemlja ne bude previše suva.   Pravilo je da se zaliva kada se zemlja osuši, a u maloj posudi se zemlja brže suši.
 Prihranjivanje - U proleće bonsai treba prehranjivati jedanput do dva puta mesečno standardnom hranom za sobne biljke ali treba da je razređena sa bar dva puta više vode nego prema uputstvu. Ovo je veoma važno jer previše hrane može da ‘sprži’ koren.
 Presađivanje - Mlađe biljke (do 10, 15 god) svake ili svake druge godine, a starije na 5, 6 godina.   Presađuje se obično u istu ili malo veću saksiju, zemlja treba da je pomešana sa peskom ili sitnim kamenčićima a važno je da se svaki put razmrsi i pomalo oreže koren biljke.
 Zaprašivanje - Ako se na biljci, obično na naličju lista pojave bubice, treba poprskati sa nekim standardnim sredstvom za biljne parazite.
 Ukoliko i pored svega biljka počne da se suši, izvadite je iz saksije, operite koren, istuširajte dobro celu biljku i posadite u baštu ili u veliku saksiju, natopite dobrom vodom a zatim nastavite redovnu negu kao i ranije. Sada zalivanje neće biti potrebno svaki dan a smanjite i prihranjivanje.

Autor: Suzana Stanarević