Broj 59
Početna > Intervju > ŽENA RATNIK

STOJA NOVAKOVIĆ

ŽENA RATNIK

Dok su u prošlosti ratnike ispraćale uplakane žene, Stoja nakon svega što je proživela, veruje da je nju ispraćao uplakani muškarac.

Pevanjem je počela da se bavi sa 15, dugih 11 godina je „pekla zanat" kao pevač amater. Stoja Novaković je žena koja publiku nikada nije ostavljala ravnodušnom. Vole je ili je ne vole. Žena čiji je put ka uspehu bio trnovit sa samo 35. godina postala je baka. U novonastaloj ulozi se, kako kaže, teško snalazi jer je i sama mlada. Svoje snove je sama ostvarivala, a mnoge će tek da ostvaruje. Koje boje su Stojini snovi, pokušali smo da otkrijemo u razgovoru.
   
  Iz vašeg ugla, kako izgleda estrada? Doživljavate li je kao „malu baru punu krokodila", ili nekako drugačije?
  Može se tako reći, a tako zaista i izgleda kada se gleda sa strane. Međutim, pravih krokodila je u suštini malo, ali gužvu često prave one manje životinjice u bari koje su mnogo slabije, ali koje mogu da budu vrlo otrovne i opasne. Ipak, uverena sam da je kvalitet taj koji diktira položaj stanara te „bare", a ne snaga i zubi. To govori i podatak da su mnogi ušli u estradu, probali je, a zatim zauvek nestali i otišli. S druge strane, uvek ima mesta za nove i mlade talente, bez obzira na to što neko misli da je najjači „krokodil". To je, na primer, nekoliko puta dokazano sa mladim Grandovim zvezdama.

  Kako izgleda put ka uspehu jedne pevačice. Jeste li se u životu susretali sa neprijatnostima i koliko često?
  U moje vreme je bilo vrlo teško početi, a i sam put je vrlo trnovit. Danas sam uverena da se ovaj posao mora učiti sa ljudima na terenu, a to je u kafani! Tu se pevač kali i razvija, tu stvara svoj lični profil i pojavu, tu se nauče mnoge stvari iz muzike i života. Naravno, i neprijatne stvari su deo svega toga, ali i dobra priprema za dalji život. Bolje da budeš čvršći nego da, kao danas, iz jedne tople porodične atmosfere, bez pripreme uletiš u „baru". U kojoj vas čeka svašta...

  Da možete da vratite vreme i sve počnete iz početka, da li biste opet odabrali poziv pevačice i zašto?
  Sigurno. Muzika je jednostavno deo mene i bez nje ne bih mogla da funkcionišem. Ko god me poznaje zna da kod mene sve počinje i završava muzikom. Volim da zapevam za svoju dušu i da slušam lepe i dobre pesme. U ovom trenutku, dok pripremam novi CD i biram pesme, sva se naježim kada pronađem jaku i moćnu pesmu, a isto tako, kada je otpevam u studiju, naježe se svi prisutni. Muzika se voli.

  Koliko su teške životne okolnosti uticali na vaše sazrevanje kao ličnosti?
  Mnogo. Sve to je bilo presudno za moj put. Valjda je tako zacrtano i tako je moralo biti. Nije mi žao. Jaka sam i ne plašim se izazova i borbe. Čak mi je neko jednom rekao da sam u prošlom životu bila žena ratnik i to u srednjem veku! Pred ratove u srednjem veku sve muškarce su ispraćale uplakane žene, a mene je verovatno ispraćao uplakani muž!


  Da li vas je vređalo kada su vas nazivali kafanskom pevačicom?

  Ma ne, zaista. U našem poslu to nije nimalo uvredljivo, to možete pitati svakog iskusnog kolegu. Naročito sada kada sam postigla tolike uspehe, kada su iza mene silni CD-ovi i nagrade, desetine hitova i svakodnevno pune diskoteke i hale. Začudili biste se kada bi videli gde sve pevaju pojedine kolege koje „nikada nisu bili kafanski pevači". To su restorančići i kafići. To je kao kada bi nekom uspešnom i jakom čoveku rekli - Ej, pa ti si nekada bio mali i nisi znao da čitaš i pišeš!

  Koliko je provokativan izgled neophodan za uspeh i koliko on može da pomogne, odnosno odmogne u karijeri?
  Najpre, uverenja sam da izgled mora biti ono što ste vi! Sve ostalo je greška! Činjenica je da u ovom poslu zaista pomaže provokativan izgled, ali samo u prvom momentu dok ne skrenete pažnju na sebe. Ako to dobro nosite, a pri tom imate i kvalitet, može dosta da pomogne. Ali, čuvajte se ukoliko to niste vi. Ako iza maske nemate i kvalitet, vrlo brzo se surovo pada i udara u dno. Publika nije naivna i kažnjava svaki pokušaj prevare. Rekla bih da je za uspeh potrebna kombinacija mnogo faktora koje upravo povezujem ovih meseci sa mojim stručnim timom dok pripremam novi CD. Pa, videćete...

  U kući ste uvek tip-top doterani. Zamara li vas to?
  Ne, nikako!!! Taman posla. Ja sam tako navikla oduvek. Takva sam i tako se dobro osećam. To sam ja.

  Čije postere ste držali na zidovima, a čije ploče na policama kao tinejdžerka?
  Obožavala sam grupu „Abba" i „Bony M", a od naših pevača Vladu Kalembera i Lepu Brenu.

  Na šta ste potrošili prve zarađene pare, kako su izgledali vaši devojački snovi?
  Na prelepe čizmice sa veoma visokom štiklom koje su mi trebale za posao. Opet posao... eto, dok su moje drugarice imale ko zna kakve devojačke snove, svi moji snovi su bili vezani za posao.

  Imate li još uvek neke želje i snove?
  Naravno. Čovek bez želja i snova nije čovek. Samo se snovi menjaju kroz životne faze. Ako me pitate za sadašnjost, želje su mi jasno zacrtane kako na poslovnom tako i na privatnom planu. A koje su to želje, neka za sada ostane tajna.

  Šta je po vašem mišljenju luksuz? Volite li da uživate u njemu ili vam ne predstavlja bitan faktor u životu?
  Luksuz je relativan i dosta zavisi od okoline u kojoj živite. Nažalost, kod nas je danas luksuz imati automobil i stan, a kamoli bazen ili saunu... Luksuz je zapravo sve ono što je iznad nekog normalnog proseka. Ipak, mislim da je najbitnije u svemu da ukoliko nešto i imate, to zaista i koristite a ne samo da ispunite normu ili zadovoljite trendove. Ja, na primer, volim komfor jer mi je zaista potreban zbog ritma posla koji obavljam. Teretana i sauna mi u tom kontekstu dođu kao potreba, zaista ih koristim i pomažu mi. I pomoć u kući se uklapa u taj ritam života i rada. Naravno, ništa mi nije poklonjeno...

  Šta o vama misle vaši prijatelji?
  Moji iskreni prijatelji me zaista vole i stalno brinu za mene. Mnogo mi pomažu u svakom smislu. Stalno me zovu, podržavaju, pitaju kako sam i tu su kada mi je teško. Poznaju moju pravu ličnost i ljubomorno me čuvaju za sebe.

  A šta neprijatelji?
  Definitivno sam zaključila da mi se neprijatelji, u stvari, potajno dive!


  Šta treba da poseduje muškarac da bi vas oborio sa nogu?

  Teško da iko može sada da me obori sa nogu. Mislim nikako!

  Pevate li na svadbama i možete li da nam opišete najzanimljiviju na kojoj ste bili?
  Sada već ne. Trenutna karijera mi ne daje prostora za to. Iako volim, i vrlo sam rado nekad pevala velike svadbe. Najzanimljivije su velike romske svadbe koje su pravi spektakl i revije dobrih pevača.

  Kupili ste sinu kuću u Australiji. Koliko često i sami odlazite tamo?
  Vrlo malo vremena nalazim da odem tamo i opustim se. Mnogo radim i previše je svakodnevnih obaveza. Ovaj posao mora ozbiljno da se radi i traži celog čoveka. Ima vremena, doći će vreme za opuštanje.


  Kako ste se snašli u ulozi bake?

  Teško se snalazim... pa, ja imam samo 35 godina!

  Koje reči bi na najbolji način opisale vaš život?
  Tornado, oluje, borbe, sunce, vrh.

  Sada, kada se pogledate u ogledalo, šta vidite?
  Jaku, neustrašivu, opasnu i osećajnu ženu - kako neko reče ženu ratnika!