Broj 59
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA JE ANDROPAUZA

I MUŠKARCI IMAJU ROK TRAJANJA

ŠTA JE ANDROPAUZA

Gubitak energije i smanjenje polnog nagona najčešće se vezuju za menopauzu. Međutim, stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg doba proživljavaju slične muke. Ono što se kod „jačeg" pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, sada je dobilo novi naziv: andropauza

Posle tridesete godine života, kod većine muškaraca dolazi do pada testosterona, tempom od 10 odsto po deceniji i to se smatra normalnim smanjivanjem. Kada nivo tog hormona počne da opada brže, stručnjaci govore o tome da osoba prolazi kroz andropauzu. Iako je termin skovan četrdesetih godina, u medicinskoj literaturi službeno je priznat pedesetih. Sve donedavno lekari nisu mogli da izvode pouzdane testove za određivanje nivoa testosterona. Sada je i to moguće, a jedan od imperativa nove generacije je borba protiv starenja svim raspoloživim sredstvima.
 
  Zašto nastaje
  Nakon tridesete godine života, sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećanja produkcije globulina, koji za sebe veže polne hormone, tako da telo može da iskoristi samo ono što od testosterona preostane. Većina muškaraca i dalje ga ima dovoljno, ali kod otprilike trideset odsto njih odnos postane nepovoljan i dolazi do andropauze.
  Ta hemikalija prirodnim putem nastaje u testisima i odatle se širi po celom telu. Odgovorna je za regulaciju metabolizma, proizvodnju krvnih zrnaca, pomaže kod rada jetre i još mnogo toga. Sve te funkcije su veoma važne u očuvanju telesnog zdravlja, tako da usporavanje nastajanja testosterona ugrožava sve njih.
 
  Najvažnija uloga
  Ali prava vrednost testosterona, ujedno i ona koja se najčešće spominje, jeste njegov značaj u polnom životu muškarca. Ova hemikalija je apsolutno nužna za postizanje erekcije. Prvi i svakako jedan od najneprijatnijih efekata andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo da dolazi do gubitka interesa za seks nego dolazi i do problema s erekcijom. Za većinu muškaraca erektivna disfunkcija može biti prvi znak upozorenja o dolasku andropauze. Na mentalnom planu, većina pogođenih iskusi brojne promene u emotivnom životu i ponašanju. Osim gubitka energije, slabi im i interes za stvari koje su nekada doživljavali strastveno; bez obzira na to da li se radi se o sportu, biznisu, kućnim radovima ili nečem drugom. S telesne strane, andropauza dovodi do gubljenja mišićne mase i povećavanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela.
  Način života koji podrazumeva malo telesnih aktivnosti i uz nekvalitetan način ishrane može povećati te šanse, baš kao i uobičajeni set „dežurnih krivaca": stres, alkohol, pušenje, droga, ozlede, prevelika upotreba lekova.
 
  Rešenje
  Srećom, medicina je dovoljno napredovala pa može da ponudi rešenje koje će ublažiti simptome andropauze. Postoji nekoliko vrsta tretmana i svi se vrte oko testosterona u raznim oblicima - postoji krema, gel, tableta. Međutim, osnovni leži u određivanju tačne doze koja će odgovarati pacijentu, jer preteranom upotrebom može doći do svih onih negativnih nuspojava inače povezanih s uzimanjem steroida, kao što su pojava akni, gubitak kose, rast grudi, oštećenje jetre... Zato je nužno da pacijent bude pod nadzorom lekara. Naravno, terapijom se može samo usporiti gubljenje testosterona i tako ublažiti posledice andropauze.