Broj 59
Početna > Putovanja > RIO DE ŽANEIRO

ČUDESNI GRAD

RIO DE ŽANEIRO

Prva asocijacija na Rio su karneval i povorke zanosnih lepotica koje plešu u ritmu sambe. Ne postoji osoba koja barem jednom u životu ne poželi da poseti ovaj Cidade Maravilhosa ili čudesni grad, kako ga Brazilci zovu

Rio de Žaneiro poseduje sve odlike metropole: odlične restorane, noćni život, šarmantne barove, muzička dešavanja, pozorište, bioskope, muzeje, galerije, svetske moderne tržne centre, botaničke bašte, prelepe peščane plaže... Zvuci sambe tokom karnevala privlače hiljade turista iz celog sveta.
  Najvažniji događaj u godini svih Brazilaca, ali i turista širom sveta svakako je karneval u Riju. Ovaj glavni događaj koji privlači ljude iz celog sveta traje četiri dana, uvek počinje u subotu, a završava se u utorak. Nije baš potpuno jasno kako je karneval nastao, ali se zna da vodi poreklo iz paganskih proslava starog Rima i Grčke. Karnevalske igranke su u Rio došle iz Italije krajem 19. veka, a svoje zlatno doba doživele su tokom 30-ih i 50-ih godina 20. veka, sa legendarnim slavljima. Samba parada nastala je 30-ih godina, na Aveniji predsednika Vargasa, a odomaćila se 1984. godine na Sambadromu, građevini podignutoj u centru grada. Vrhunac karnevala svakako je defile raznih škola sambe na Sambadromu, a ova parada se direktno prenosi u desetinama zemalja i mnogi je smatraju najvećim šou-programom na zemlji. Svake godine u februaru Rio de Žaneiro postaje svetska turistička prestonica, gde dolaze milioni putnika iz celog sveta, a karneval je nešto za šta Brazil živi cele godine.
 
  Dobra zabava

  Nedelju dana pre glavne parade počinje igra po gradskim ulicama. Za vreme karnevala ništa nije bitno sem igre, pesme i uživanja, a sve radnje su zatvorene: pošte, banke i škole. U završnoj i glavnoj manifestaciji karnevala mogu učestvovati i turisti, jedini uslov je da dođu ranije, da nađu modelara, kreatora i šnajdera kostima. Glavni karneval se odigrava na Sambadromu, čije tribine primaju do 60.000 ljudi. Taj veličanstveni događaj zvanično traje dva dana (nedelja i ponedeljak), a nezvanično mnogo duže. Za ta dva dana ispred mase gledalaca prodefiluje 16 škola sambi (svaka ima oko 4.500 članova) i iako je svakoj cilj da bude među pet najboljih - nikome nije važno da li će pobediti, najvažnije je dobro se zabaviti.
 
  Januarska reka
  Portugalski istraživači su uplovili u zaliv Gvanabara 1502. godine i nadenuli mu ime Rio de Žanerio (januarska reka), zbog pogrešne pretpostavke da je to ogromni rečni zaliv. Nad ovim zalivom Francuzi su pokušali da preuzmu kontrolu pedeset godina kasnije, ali su ih Portugalci konačno proterali 1567. godine. Glavni izvori prihoda ove portugalske kolonije bili su šećerna trska i poljoprivredni proizvodi, sve dok nije otkriveno zlato u obližnjoj oblasti. Ovo otkriće proizvelo je grad u izvozni i poreski centar. Kada je kafa postala dominantni izvozni proizvod, grad je još više procvetao. Konačno, 1889. godine Brazil je postao republika, a Rio de Žaneiro je bio glavni grad sve do 1960. godine, kada je administrativni centar prebačen u Braziliju.
 
  Kopakabana
  Ne postoji osoba na svetu koja bar jednom u životu nije poželela da se nađe na prelepoj peščanoj i najpoznatijoj plaži Rija, Kopakabani. Na njoj je se uvek nešto dešava: sve vrvi od turista, ali i od stanovnika, a prisutna je i brazilska strast ka sportu i igri.
 
  Devojka sa Ipaneme
  Ipanema, epicentar boemskog života koji je zaživeo u Riju u punom smislu tokom 1950-tih godina, postala je svetski poznata po pesmi „Devojka sa Ipaneme" koju je kompozitor Tom Žobim napisao na stihove pesnika Vinikijusa de Moraeša, inspirisanog lokalnom lepoticom Heliozom Pinjeiro, koja je svaki dan prolazila tuda vraćajući se iz škole. Bar u kojem su obojica sedeli poznat je pod nazivom „Garota de Ipanema", koji je danas popularno mesto lokalnog stanovništva, ali i sve većeg broja turista. Ipanema je, takođe, poznata i po umetničkim galerijama, pijacama i juvelirskim radnjama.
 
  Hrana i restorani
  Jesti u gradu je prilično skupo, ali, kao i u većini svetskih metropola, mogu se naći mesta na kojima se može jesti i za manje para. Većina restorana i prodavnica brze hrane radi do ponoći, a ako imate sreće, naći ćete i one koji rade do dva sata posle ponoći. Izbor voća na pijacama je zaista dobar pa ne propustite priliku da ga probate. U svim brazilskim restoranima služe se pozamašne porcije i ovo pravilo se poštuje i u Riju. Omiljeno brazilsko jelo je crni pasulj s pirinčem (fejžuada), a Evropljani vole mukeku od ribe (pasta od ribe, crnog luka i paradajza sa malo kokosa). Vodu treba iz opreznosti piti samo iz flaše, a među Brazilcima je omiljeno pivo, koje je slabije od evropskog, i tradicionalno piće kajpirinja (pravi se od bele rakije od šećerne trske sa smeđim šećerom i ceđenim sokom od zelenog limuna).
 
  Lopovi
  Veliki problem u ovom gradu predstavljaju lopovi koji kradu sve, od novca, fotoaparata i kamera, pa do torbi na ulici... Uprkos opštem ubeđenju da je nedelja bezbedan dan za šetnju, treba je izbegavati jer su ulice prazne pa možete biti laka meta pljačkaša, a neće biti gotovo nikoga da vam pomogne. Ne lutajte sami plažama noću; držite se samo proverenih mesta. Novac i dragocenosti držite u hotelu, a sa sobom nosite samo ono što vam je neophodno. Takođe, posebnu pažnju obratite na ulici. Vozači u Riju prebrzo voze, zbog toga se pešački prelazi ne nalaze na ćoškovima ulica.