Broj 59
Početna > Intervju > LJUBAV JE ZAKON

IVANA KUZMANOVIĆ

LJUBAV JE ZAKON

Diplomirala je na Pravnom fakultetu. Mahom je radila šta je htela, pa je i napisala knjigu.

Čitajući vašu knjigu, može se steći utisak da ste joj namenili neki vrlo jasan zadatak.
  Verujem da svaka knjiga ima neku svoju misiju. Kao što nije svaki savet za svakoga ili svaki lek na isti način delotvoran, tako biva i sa knjigama. Tema moje knjige je ljubav u najobuhvatnijem smislu te reči, a njena poruka oslikana je u ideji da se kroz patnju uzrasta, da patnja predstavlja filter kroz koji se kapacitet za ljubav uvećava i da ništa na ovom svetu ne poseduje snagu veću od snage oprosta. U romanu Lemurova ljubav, koji ima mnogo autobiografskog, poruke duše smeštene su u realno i savremeno okruženje. Sama sam istraživala najrazličitije načine da optimalizujem svoj odnos sa okolinom, svetom koji me okružuje, da smanjim nivo stresa, da izbegnem impulsivne reakcije, da negde smestim ogorčenje koje se godinama nagomilavalo i predstavljalo prirodno začepljenje, ozbiljnu prepreku da volim i da se realizujem, kao i da otkrijem mnoge tajne za koje mudraci, filozofi i mnogi učeni ljudi tvrde da su nam dostupne. Često je za preokrete u načinu razmišljanja i ponašanja potrebno da se odigra neki događaj koji predstavlja katalizator i koji, iako neprijatan i bolan, izazove niz pozitivnosti. Tokom čitave istorije bilo je žena i muškaraca koji su, suočeni sa nekim velikim bolom ili gubitkom, otkrili mir koji prevazilazi sve razumevanje.

  Šta mislite, da li je opasno prepustiti se ljubavi i voleti potpuno?
  Opasno u kom smislu? Da li se izlažete riziku patnje i bola? Izlažete se, pa šta? Da li ste toliko slabi da ne možete da ga podnesete ili ćete propustiti sve lepote i blagodeti zbog eventualnog razočaranja ili ne verujete u lekovitost patnje koja uvek predstavlja odskočnu dasku na putu našeg spiralnog uzdizanja i sazrevanja, pri tom, što dublje i iskrenije volimo, što se više pomeraju naše granice, to su i osećanja čistija, manje posesivna i uplašena, pa se samim tim i rizik od bola smanjuje.


  Da li je roman Lemurova ljubav rezultat neke vaše nesrećne ljubavi?

  Svakako je ljubav ono što je uticalo na nastanak romana Lemurova ljubav, a da li je u pitanju srećna ili nesrećna, teško je reći... Period koji je bio lep, a koji, po definiciji, pripada periodu zaljubljenosti, bio je najlepši i najsrećniji do sada... pun obostrane pažnje, davanja, razumevanja i strasti. Kada je taj period prošao, a prestao je naglo i neočekivano, nastupila je praznina i bol, period patnje koji je, u mom slučaju, doveo do katarze... ta patnja iznedrila je nove i divne spoznaje, kao i nov kvalitet ljubavi prema sebi, tako da je ponovo u pitanju srećna ljubav. Ljubav je uvek srećna ako je ljubav, ljubav ne ume i ne može da bude nesrećna. Možemo govoriti o neuzvraćenoj ljubavi, što samo po sebi ne predstavlja smak sveta, a često donosi inspiraciju i nove uvide.


  Mislite li da je brak još uvek idealna (ili prevaziđena) forma združavanja dve osobe?

  Uprkos statistici i mnogobrojnim pokazateljima da je sve veći broj žena koje žele da imaju decu, ali ne i brak i muža, ja verujem u partnerstvo, u svetu tajnu braka. Ali, kao i kod svih tajni, njena lepota se ne otkriva svima niti se otkriva lako. Za početak, potrebno je da u nju verujemo i da nam je sveta. Ja verujem u renesansu ljubavi, povratak nekih tradicionalnih vrednosti, a tu svakako spada i spajanje muškarca i žene pred Bogom. Činjenice demantuju ovakav stav, ali one imaju snagu samo u pitanjima uma... u pitanjima vere, um ostaje po strani.

  Kako voli žena sa 20 godina, kako sa 30, a kako sa 40?
  Uvek voli najviše. Najviše što može u tom trenutku. Ono u šta joj je teško da poveruje jeste to da će doći vreme kada će voleti još više.


  Verujete li da čovek voli samo jednom u životu?

  Neko jednom, neko nijednom, a poneko desetine puta... kao i kod zaljubljivanja, sve zavisi od toga koliko smo otvoreni, predani, sposobni da se odupremo strahu od bola, od ponovnog razočaranja, od patnje. Ako sve posmatramo kroz ciklus nastajanja i nestajanja, ako smo sposobni da povećavamo svoje kapacitete voljenja, onda nam odmicanje godina može doneti mnogo radosti i ljubavi.