Broj 58
Početna > Intervju > PRINC TENISKOG TERENA

NOVAK ĐOKOVIĆ

PRINC TENISKOG TERENA

„Novak Đoković je u Melburnu otvorio novu stranicu teniske istorije", rečenica je koju svakodnevno slušamo nakon što je Novak osvojio svoju prvu grend slem titulu u karijeri. Novak je uspeo da Srbiju, makar nakratko, učini najponosnijom zemljom na svetu!

Novak je već stekao planetarnu slavu. To, naravno, nije nimalo lak put. Njegovi najvatreniji navijači, članovi porodice, najbolji su svedoci tog puta ka vrhu. U razgovoru sa njegovom mamom Dijanom saznali smo da je Nole uvek bio zreliji od vršnjaka, znajući da sve što radi, radi u svoju korist. Na pitanje da li je ikada pomislila da će njihova porodična priča izgledati baš ovako, Dijana kaže - Postojali su teški trenuci, ali smo uvek težili da iz lošeg izvučemo ono dobro. Živeli smo za to da pomognemo našem detetu, a to nije bilo nimalo lako. Bilo je velikih odricanja i s naše i sa njegove strane. Pre svega zato što porodica nije bila zajedno. Novak je morao da ode van zemlje. Odlučili smo da radimo na njemu. Veoma dugo živimo kao podstanari, što u Beogradu, što na Kopaoniku. Odrekli smo se stana, ali smo zato ulagali u naše dete. Njegovo odricanje je bilo to što nije imao detinjstvo. Žarko je želeo da sa svojim drugarima ide na ekskurziju, ali mu se to nije ostvarilo jer su ga čekali Vimbldon ili neko drugo putovanje.
 
  Svi u porodici Đoković su sportisti. Novakov otac Srđan je još kao mali stao na skije u Zvečanu gde je živeo, a onda se uspešno takmičio dugo godina. Godine 1984. se zaposlio kao instruktor skijanja u prestižnoj „Geneksovoj” školi na Kopaoniku. Tamo je, takođe kao instruktor skijanja, jedne zime stigla i Dijana, diplomirani DIF-ovac i buduća supruga. Od trojice sinova prvi je na svet stigao Novak. Imao je samo četiri godine kada je na Kopaoniku, gde su živeli, prvi put uzeo reket u ruke. Trčkarao je sa reketom za starijima u letnjem teniskom kampu pokušavajući da prebaci lopticu preko mreže. Bilo je tako neko vreme. Imao je osam godina kada ga je „snimilo” oštro oko Jelene Genčić. Uvek uzdržana u izjavama, ovom prilikom nije mogla a da ne prokomentariše: „Ovo je najveći talenat koji sam videla posle Monike Seleš.” Novakova mlađa braća, Marko (1991) i Đorđe (1995) krenuli su stopama starijeg brata i odlučili da se u potpunosti posvete tenisu.
  - Niko od nas nije igrao tenis, to je bila njegova želja. Naša cela familija skija. Srđan to radi profesionalno, a ja sam na nešto nižem nivou. Nole skija fantastično, ali se plašimo da se ne povredi pa to radi ređe nego što bi želeo. Godinama smo živeli na Kopaoniku jer tamo od 1990. godine imamo restoran - piceriju. Blizu nas pravljeni su teniski tereni i Nole je kao dete non-stop gledao šta se tu radi. Onda je došla Jelena Genčić sa svojim kampom i odmah u Novaku prepoznala nešto. Nole je oduvek bio zreliji od vršnjaka i mi smo mu kao roditelji izašli u susret. U to vreme su veliki šampioni bili Sampras i Agasi, a Nole je želeo isto. Svojim stavom i ponašanjem dokazao je da to i može, objašnjava mama Dijana.
  I dok ga je teniser Rodžer Federer jednom opisao rečima „On je jedan veoma kompletan igrač. Najbolji posle mene i Rafe. Moram da kažem da sam impresioniran njegovom igrom, jer kada sam bio njegovih godina, nisam pravio tako velike rezultate", mama Dijana ga opisuje  rečima „On ima prirodnu inteligenciju i upornost kao što je ima i njegov tata Srđan, koji uz to ima i takmičarski duh. Naravno da je i prerana odvojenost od porodice dovela do toga da Novak ranije sazri. Uvek je drugačije razmišljao nego njegovi vršnjaci. Dok su njegovi drugari pokušavali da prikažu da su bili na treningu, Nole to nikada nije radio. Znao je da je ako sve odradi, za njegovu korist, a ne da bi nekog prevario.”
 
  Novak je odavno postao zanimljiv svetskim zvezdama koje ne propuštaju nijedan njegov meč. Na pitanje kako se ona oseća kada zna da se njenom sinu divi Robert de Niro i da ga juri lepa Šarapova, Dijana objašnjava:
  - Kako naš narod kaže, poznati uvek idu uz poznate. A Novak je još dete. On se oduševi kad upozna Banderasa, Alberta Tombu koji mu je idol, Samprasa... Oduševljen je i fudbalerima i kad god nekog vidi, traži autogram. Postoje sitnice koje ga oduševljavaju. Nije uobražen niti je u oblacima. Prizeman je i realan. On sam kaže: „Moj zadatak još nije završen. Želim da budem prvi na svetu." Njegov je cilj da se popne na krov sveta.