Broj 58
Početna > Lepi i zdravi > NAHRANITE KOŽU

HLADNOĆA NE PRIJA TELU

NAHRANITE KOŽU

Za suvu kožu je specifičan osećaj zategnutosti i neudobnosti nakon kupanja. Zato je najvažnija redovna nega i hidratacija

Suva koža ima nizak nivo masnih izlučevina i zbog toga je osetljivija od normalne kože. Više je razloga koji vode do problema sa suvom kožom. Prva mogućnost je nasledni faktor. Suva koža može nastati kao posledica nedovoljno aktivnih žlezda. Ljudi koji boluju od bolesti kože, kao što su dermatitis, ekcemi ili  psorijaza imaju problema sa suvom kožom. Ozbiljnih problema s kožom imaju i dijabetičari. Problemi sa suvom kožom često se pojavljuju kao posledica dijeta. U tom slučaju dolazi do nedostatka bitnih materija u organizmu, pogotovo vitamina A i B. Vrlo su značajni i ekološki faktori, kao što su izloženost suncu, vetru, hladnoći, hemikalijama, neadekvatnoj kozmetici ili preteranim kupkama jakim sapunima. Stalno uzimanje lekova, uključujući diuretike, lekove protiv grčeva i protiv alergija, često za posledicu ima probleme sa suvom kožom.
 
  Nega
  Kada se kupate, nikada nemojte koristiti prevruću vodu. Izbegavajte peškire sa grubom teksturom jer će vam iritirati kožu, a posebno izbegavajte pranje suve kože sapunom i vodom, jer na taj način ne skidate samo prljavštinu, već i prirodna ulja koja štite kožu. Izbegavajte boravak u pretoplim prostorijama, nagle promene temperature i upamtite da je lice nežno i da mu treba zaštita od hladnoće, ali i od sunca. Ne izlazite napolje kad je mnogo hladno bez kvalitetne kreme za lice, jer hladnoća uništava vlagu kože, a vetar će taj proces pojačati.
  Suvoj koži treba puno temeljnog, ali nežnog čišćenja, redovno kombinovanih sa masažom i kvalitetnim uljima ili losionima. Koži je potrebna posebno jaka zaštita, koju joj pružaju hidratantne kreme, pomoću kojih ona može izgledati meko i vlažno. Nežno dodirujte lice dok ga mažete kremom, a vrhovima prstiju ga lagano masirajte. Budite izdašni s kremama u područjima oko očiju gde nastaju tanke linije i bore.
 
  Lekovite kupke
  Jednom nedeljno napravite mlečnu kupku, od koje će vam koža biti negovana i meka. U toplu vodu za kupanje dodajte 250 grama mleka u prahu i pola velike kašike bademovog ulja. Lezite i pustite misli da vam lete, dok blagotvorna kupka vraća lepotu i vlagu vašoj koži. Pored toga, možete u vodu dodati pet kapi ulja od lavande koje će nahraniti vašu kožu i pružiti joj neophodnu zaštitu i vlagu.
  Jednom nedeljno koristite maske za lice kako biste ga dubinski očistili. Masku možete napraviti i sami ako pomešate jedno jaje, malu kašiku meda, pola kašike maslinovog ulja i nekoliko kapi ružine vodice. Ostavite je 15 minuta da deluje, a zatim je pažljivo isperite mlakom vodom. Ukoliko imate problem sa perutanjem kože, povećajte unos vode. Neophodno je da često mažete osetljiva područja kako biste ih zaštitili od spoljašnjih uticaja.
 
  Ishranom protiv suve kože
  Vrlo je bitno da jedete hranu koja uključuje povrće, voće, žitarice i orašaste plodove. Jedite kvalitetne proteine iz povrća i povećajte unos sirove hrane. Takođe, beli i crni luk, jaja, puno žutog i narandžastog povrća i voća jer su puni beta-karotena i antioksidanata. Izbegavajte prženu hranu i životinjske masnoće. Dinja i šargarepa su odlična hrana za probleme sa suvom kožom jer su bogate vitaminima A i C, koji su bitni za elastičnu i glatku kožu. Jedite hranu bogatu vitaminom B5, kao što su mleko, sir, prirodni jogurt, pšenične semenke, zeleno povrće. Izbegavajte alkohol, gazirana pića, beli šećer, čips i ostalu nezdravu hranu, a unos kafe svedite na minimum. Neophodno je da dnevno popijete minimum dva litra vode, koja koži pruža neophodnu hidrataciju.