Broj 58

DOBROĆUDNI TUMORI

MIOMI

Svaka treća žena starija od 35 godina ima miom, dobroćudni tumor koji nastaje u glatkom mišićnom tkivu materice. Većina žena ne oseti nikakve tegobe sve dok miomi ne počnu da rastu i izazivaju krvarenja, pritisak u stomaku i bolove u leđima

Još nije poznat pravi razlog zbog čega nastaju miomi, ali se zna da su u vezi sa padom imuniteta organizma i lučenjem hormona estrogena, od čije količine zavisi veličina do koje će se razviti taj dobroćudni tumor. Postoje brojni naučni dokazi da nivo estrogena raste usled ishrane bogate mastima, a siromašne biljnim vlaknima. Ipak, estrogen ne izaziva miome, već „samo" pospešuje njihov rast. Takozvana energetska medicina ima svoje objašnjenje po kome se miomi javljaju kod žena koje su svoju životnu energiju usmerile na pogrešne poslove, odnose, koje poseduju kreativnost ali je nikada nisu realizovale ili u sebi nose unutrašnji sukob jer nisu rađale.
  - Da bi se oslobodila ta blokirana energija i omogućio njen nesmetan protok ka karlici, energetska medicina savetuje akupunkturu, akupresuru, masažu i aerobne vežbe.
  - Tri puta nedeljno treba stavljati obloge od ricinusovog ulja da stoje sat vremena na donjem delu stomaka. Obloge se prave od pamučne ili vunene tkanine koja se četvorostruko presavije i umoči u hladno ceđeno ricinusovo ulje. Obloge se stavljaju na kožu donjeg dela stomaka i prekriju komadom plastične kese ili plastične folije. Preko toga se stavi termofor i ostavi sat vremena da stoji.
 
  Dijagnostikovanje
  Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Ukoliko miomi ne izazivaju značajnije tegobe, dovoljne su redovne ginekološke kontrole. Miomi mogu da se pojave na spoljašnjem i unutrašnjem delu zida ili u samom zidu materice. Većina ovih dobroćudnih tumora raste na peteljci. Ukoliko su mali, odnosno dužine 10-15 milimetara, obično ne predstavljaju problem i samo treba da se ginekološki prate. Međutim, nekad mogu da narastu i do veličine dečje glave zbog čega moraju operativno da se odstrane. Tokom trudnoće raste nivo estrogena zbog čega postojeći miomi mogu brzo da se povećaju. U zavisnosti od toga u kom delu materice je nastao i koje je veličine, miom može da izazove pobačaj ili čak neplodnost žene. U menopauzi oslabi funkcija jajnika, smanjuje se produkcija hormona pa se tada miomi obično sasvim povuku.
 
  Lečenje
  Savremena medicina za lečenje većih mioma primenjuje hormonsku terapiju koja deluje suprotno ženskom hormonu estrogenu, odnosno zaustavlja funkciju jajnika čime na veštački način izaziva postmenopauzu. Smanjenjem nivoa estrogena smanjuje se protok krvi kroz matericu, sprečava ishrana mioma i izaziva njegovo smanjenje. Ako se nekoj ženi ponovo javi miom, to može biti dokaz da u njenom telu postoji hormonalna neravnoteža i da je ta osoba pod stalnim stresom. U slučaju da su miomi mnogobrojni i da se javljaju uprkos terapiji lekovima, najbolje rešenje je operacija koja najčešće obuhvata potpuno odstranjivanje materice (totalna histerektomija) ili ređe, samo uklanjanje mioma (myomektomija). Operativni zahvati su usavršeni pa se miom danas može ukloniti i laparaskopski, što pacijentkinji omogućava brži oporavak jer se intervencija izvodi kroz malu rupu na stomaku.
 
  Ishrana žena koje imaju miom
  - Žene koje imaju miome trebalo bi da izbegavaju beli šećer, proizvode od belog brašna i mlečne proizvode.
  - Nije poznato zašto mlečni proizvodi nepovoljno utiču na nastajanje mioma, ali je verovatno jedan od razloga to što se kravama sve češće daju antibiotici i pesticidi koji preko mleka utiču na ženski metabolizam.
  - Ishrana treba da se zasniva na zelenom lisnatom povrću, soji i proizvodima od soje. S druge strane, organski proizvedeno mleko ne deluje štetno na tkivo ženine materice ili njene grudi.
  - Za žene koje imaju miome najbolji izvor proteina su povrće i žitarice koje se kuvaju u celom zrnu, poput prosa, heljde, zobi i integralnog pirinča. Ove žitarice se kuvaju na tihoj vatri u odnosu jedan prema četiri puta toliko vode, sve dok se ne napravi kaša. Ovo predstavlja idealan način pripremanja zrna žitarica.
  - Svaki dan bi trebalo jesti sojino zrno i namirnice od soje jer one sadrže velike količine fitoestrogena koji može biti estrogensko ili antiestrogensko, zavisno od količine estrogena u organizmu.
  - Namirnice od soje uključuju tofu, obogaćeno sojino mleko i miso. I razne druge vrste mahunarki, kao što su japanski, španski i lima pasulj, sočivo mogu da posluže za pripremu ukusnih jela. Mahunarke su kod mioma najbolji izvor proteina. Pasulj, sočivo, krompir, šargarepa, papaja i mango podstiču telo da proizvodi progesterone koji uravnotežuju funkciju jajnika i tako smanjuju „estrogensku dominaciju".
   - Oni koji ne mogu bez mesa trebalo bi da ga jedu samo u malim količinama, onolikim koje bi mogle da vam stanu u dlan! Preporučljivo je da meso bude od prirodno hranjenih životinja, a ne od onih koje su hranjene antibioticima i hormonima. Idealna zamena za mleko i mlečne proizvode su sojino mleko i sojini proizvodi jer sadrže fitoestrogene, obilje biljnih vlakana, a i odličan su izvor minerala: kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora, vitamina B kompleksa.
  - Kako se metabolizam estrogena i njihovo izlučivanje odvija preko jetre, trebalo bi izbegavati lekove, alkohol, prženu hranu, kafu i industrijske prerađevine.
  - Trebalo bi da se dnevno pije najmanje dva litra obične vode jer se tako olakšava rad crevima i bubrezima i uklanja suvišni estrogen iz organizma.
  - Lagane fizičke vežbe takođe pomažu da se snizi povećana koncentracija estrogena.
  -  Većina nutricionista preporučuje da se svakodnevno uzima kao dodatak ishrani vitamin E, 400 jedinica dva puta dnevno, i vitamin C sa bioflavonoidima, 1 g dnevno nekoliko puta.
  - Treba uzimati gvožđe i folnu kiselinu jer obilne menstruacije proizvode malokrvnost. Neki autori preporučuju da se tri puta dnevno pije 100 miligrama ulja noćurka, ili kod obilnih krvarenja, tri puta dnevno uzima petnaest kapi tinkture rusomače sa malo vode. Biljka egopodium utiče na smanjenje mioma.
  - Priznati evropski istraživači i lekari preporučuju mačji nokat (uncaria tomentosa) u prevenciji mioma jer čisti organizam od otrova i malignih ćelija, omogućava da metabolizam funkcioniše normalno i reguliše nivo hormona. Mačji nokat se već primenjuje u poznatim američkim i evropskim ginekološkim klinikama jer je dokazano da smanjuje miome, ali i ciste (bukvalno topi takozvane vodene ciste) i štiti žene od malignih bolesti.