Broj 58
Početna > Lepi i zdravi > LEČENJE MAGNETIMA

MAGNETOTERAPIJA

LEČENJE MAGNETIMA

Kleopatra je pokušavala da uspori proces starenja uz pomoć magneta, dok je kraljici Elizabeti I i prepisana terapija magnetima u lečenju artritisa. Primena energije elektromagnetnog polja danas je sve prisutnija u lečenju raznih oboljenja

Upotreba magneta u terapeutske svrhe poznata je više od 3.000 godina, a oni su korišćeni još u drevnoj Kini, Japanu, Grčkoj, Indiji i Egiptu. Priroda je napravila prvi magnet, magnetni oksid, od ohlađene lave, kojim obnavlja prirodni magnetizam Zemlje. Magneti u prirodi se mogu naći u obliku feromagnetičnih minerala koji u sebi imaju oksid gvožđa.
 
  Magnetno polje Zemlje
  Magnetno polje Zemlje, magnetna snaga koja utiče na svako biće, smanjila se u poslednjih 500 godina za oko 50 odsto. Doktor Nakagava iz Tokija opisao je 1976. godine u stručnom članku stanje bolesti koje je nazvao sindrom odsustva magnetnog polja. Ovaj simptom obuhvata ukočena ramena, bolove u leđima i glavi, nesanicu, probleme sa probavom i cirkulacijom, kao i sveopšti zamor. Doktor Nakagava ispitao je više od 11.000 korisnika magnetne terapije (magnetni flasteri, ogrlice, pojasevi). Više od 90 odsto njih osetili su vrlo efikasne rezultate posle korišćenja magneta, svega 10 odsto ispitanika nije zapazilo dejstvo, ali niko od anketiranih nije prijavio bilo kakve nuspojave.
 
  Primena magneta
  Zbog širokih mogućnosti doziranja, terapija magnetima ima široko polje primene. Upotreba magneta može da poboljša cirkulaciju omogućavajući da krvotok transportuje potreban kiseonik i neutrone do ćelija u svim delovima tela, a takođe omogućava i efikasnije oslobađanje od toksičnih materija. Ako je cirkulacija odgovarajuća, telo je sposobno da se samoisceljuje do iznenađujućih granica. Milioni ljudi širom sveta koriste efekte magnetoterapije da podignu energetski nivo i redukuju stres, ali i da se oslobode sledećih bolesti: artritisa, bola u leđima, migrene, bola u laktu, zamora, depresije, kao i da poboljšaju cirkulaciju i celokupni imuni sistem. Magneti se danas mogu naći u obliku nakita kao što su ogrlice, narukvice i minđuše. Pogodnost primene magneta je ta što deluje na ceo segment koji se nalazi u njegovom polju, pa čak i kroz odeću.
 
 
  „Kraljevsko društvo za medicinu" istraživalo je medicinsku primenu magneta. Ispostavilo se da su magneti sa uspehom korišćeni protiv nervnih bolesti, grčeva i bolova. Prepisivane su magnetne narukvice, amajlije, pojasevi i pločice...