Broj 58
Početna > Lepi i zdravi > IMPOTENCIJA

PROBLEM SVE VEĆEG BROJA MUŠKARACA

IMPOTENCIJA

Postoji mnogo mitova i predrasuda vezanih za seksualnu nemoć. Čak je Hipokrat objasnio da impotencija nastaje kada je muškarac okupiran poslom ili kada ima ružnu ženu. Za uspešan seks je neophodan dobar odnos, emocije, veza među partnerima i, naravno, potencija!

Danas 80-90 odsto muškaraca sa impotencijom ima, u osnovi, neki drugi medicinski ili fizički problem. Erektilna disfunkcija, tj. impotencija, definiše se kao stalna ili ponovljena nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije neophodne za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Muškarcu je potrebna prava stimulacija, a sa starenjem, muškarcu je potrebno sve više i više direktnih stimulansa za erekciju. Zato, partneri moraju da imaju mnogo razumevanja za želje i potrebe drugog partnera.
 
  Gubitak libida
  Smanjenje seksualne želje može biti posledica nedostatka muških polnih hormona, psihičkih poremećaja i nekih vrsta propisanih ili zloupotrebljavanih lekova. Manjak muških polnih hormona proverava se merenjem njihove količine u krvi, ali još nije poznata količina koja je potrebna za normalnu erektilnu funkciju.

  Tipovi impotencije
  Reč impotencija dolazi od latinske reči koja znači nemoć. Razlikujemo dve vrste seksualne „nemoći", a to su: impotentia coeundi ili kopulacijska nemoć, i označava nedostatak erekcije. Impotentia generandi ili oplodna nemoć, što je nesposobnost stvaranja kvalitetne sperme ili njenog izbacivanja iz muškog polnog sistema.


  Uzroci impotencije

  Telesni: Hormonski poremećaji (šećerna bolest), bolesti krvnih sudova (arterioskleroza), neurološke bolesti (povrede mozga), bolesti mokraćnog sistema (urođene bolesti penisa), alkohol, pušenje, različiti lekovi...
  Psihološki: strah od neuspeha, osećaj krivice, prevara, nesigurnost...
  Kombinovani uzroci: telesni i psihološki uzroci zajedno.

  Psihička i telesna impotencija
  Razlikovanje psihičke od telesno uzrokovane impotencije često se može utvrditi već iz razgovora s osobom. Osim teške depresije, muškarci s psihogenom impotencijom obično imaju normalne noćne i ranojutarnje erekcije. Od ranog detinjstva pa do osamdesetih godina života javljaju se erekcije za vreme sna. Ovaj fenomen naziva se noćna erekcija. Dakle, ako impotentan muškarac ima krute erekcije u nekim uslovima (često pri buđenju), to znači da su živci i krvne žile koji su potrebni za erekciju očuvani i da je poremećaj verovatno psihičke prirode. Kad se isključi psihički poremećaj, treba tragati za eventualnim sistemskim bolestima: šećerna bolest, neurološke bolesti, smanjenje osećaja, poremećaj funkcije mokraćnog mehura, poremećaji krvnih sudova. Pušenje je faktor rizika za razvoj arterioskleroze (i s njom impotencije), a može i blokirati reakciju krvnih sudova penisa.

  Lečenje
  Danas postoje precizne dijagnostičke metode, lekovi i zahvati pa je lečenje u većini slučajeva uspešno. Ako je uzrok psihološki, potreban je psihološko-seksualni tretman kod psihologa, psihijatra i seksologa. Ako je uzrok telesni poremećaj, primenjuje se različito lečenje, zavisno od uzroka: lekovi, hormoni, vakuum-terapija, injekcije lekova koji šire krvne sudove. Ponekad je potreban hirurški zahvat na krvnim sudovima penisa ili ugradnja proteze. Budući da erektilnu nemoć prouzrokuju različiti uzroci, ona zahteva proučavanje u više disciplina. To uključuje iscrpnu istoriju bolesti, biohemijska i hormonska ispitivanja, psihološki profil muškarca, testove za ispitivanje krvnih sudova i rendgenske metode snimanja.