Broj 58
Početna > Prica > GLADNE GODINE

SRNA LANGO

GLADNE GODINE

Između jutarnjeg poljupca, svakodnevnih poslova i troje dece,Srna je uspela da napiše knjigu jer pisanje na nju deluje kao čista terapija

Srna Lango i Irfan Mensur su se upoznali radeći na na predstavi „Baktum" u KPGT-u, počeli da se druže, a ubrzo potom i da žive zajedno.
Dve godine kasnije, odlučili su da se venčaju. Srna iz prvog braka ima sina Aleksu, a i Irfan iz prvog braka ima sina Filipa. U međuvremenu su dobili još jednog sina, Pavla. Ova glumica je nedavno napisala roman „Gladne godine", duhovitu i oporu knjigu o mladoj Beograđanki u periodu tranzicije. Kako uspeva sve da postigne, Srna nam otkriva:


Vi ste između karijere i posla na prvo mesto stavili porodicu. Gde ste pronašli vreme da, pored svakodnevnih i porodičnih obaveza, napišete vašu prvu knjigu „Gladne godine"?

Između poljupca za dobro jutro, kutlače, pubertetskih poziva u ponoć jednog od naših sinova, otimanje vremena za pisanje je čista terapija.

Da li je ta knjiga neka vrsta vaše autobiografije, s obzirom na to da govori o Beograđanki, po drugi put udatoj za vreme bombardovanja koja se ne snalazi najbolje u godinama tranzicije?
Ona misli da se snalazi loše, baš kao i sav ostali pristojan svet koji se uvek pita prvo: „Šta sam ja zabrljala?" Ne krivi nikog, osim sopstvenih izbora. I, zaista, ko se normalan snalazi u nenormalnom!


Na jednom mestu vaša glavna junakinja otkriva da joj je porodica centar sveta. Da li je i vama?

Da. To je način da sve drugo ima smisla.

Šta vam je prošlo kroz glavu kada ste prvi put saznali da ćete postati mama?
Nije mi se desilo dete. Želela sam ga i prizivala, svesno i nesvesno. Bila uzbuđena i spremna.


Koliko se vaš život i odnos prema životu promenio od tog trenutka?

Mnogo. Verujem da sam kvalitetnija osoba zahvaljujući njima.


Kako se oseća žena u drugom stanju? Da li ste sami sebi bili čudni sa velikim stomakom?

Ne znam kako se osećaju one „zatečene" žene. Uživala sam u drugom stanju, i mislim da je tužno kada neko nema uslova za to. Osećala sam se nedodirljivo.

Svom prvom sinu dali ste ime Aleksa. Sami imate neobično ime, mislite li da ime donekle određuje čoveka i jeste li razmišljali o tome kada ste birali imena za svoju decu?
Nema značajnog i zanimljivog imena bez takvog čoveka. Imena naših sinova su starinska i u trenutku kada smo ih tako nazivali, to nije bio baš običaj. I dalje želim da budu gospoda. Dovoljno neobično u našem vremenu, zar ne?

U braku sa Irfanom Mensurom dobili ste drugog sina, Pavla. Da li je on postao najveća maza, s obzirom na to da je najmlađi?
On šarmantno radi na tome da to tako bude. Mi bismo se rado mazili sa svima njima i dalje, al' se oni otimaju, a mi pristajemo, pomalo...

I vi i Irfan imate sinove iz prvog braka. Kako funkcioniše vaša porodica?
Ah, kakvo pitanje! Sačekajte drugu knjigu. Svakako, bitno je da funkcioniše.

Čime vas je Irfan osvojio?
Ne mogu da ga seciram. On je moja veza sa Onim gore!

Ko je dežurna babaroga u kući, vi ili vaš suprug?
Na smenu.

U kući ste okruženi muškarcima, javi li vam se ponekad želja da rodite i devojčicu da biste „povećali brojčano stanje devojaka u kući"?
Da, istini za volju, često.


Kao mama sa stažom, dajte savet budućim mamama?

Pretenciozno je davati savete, ali, drugarici bih rekla - rodi tačno onda kada to silno poželiš. Sve ostalo je manje bitno.