Broj 58

IDEALNO POVRĆE

CVEKLA

Lekovito povrće odlično za krvne sudove, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre

Cvekla (beta vulgaris), poreklom je sa obala Sredozemlja. Pored toga što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Znatno je i prisustvo vitamina B1, B2, C, kao i vitamina B12.

Lekovito dejstvo
Osnovno delovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lečenju leukemije. Zatim, u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Osim toga, povoljno utiče na nerve i rad mozga. Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke ipak čine betanin i betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre... Zbog prisustva joda i hroma, kojeg u drugom povrću nema, preporučuje se starijim osobama i onima koji pate od arterioskleroze. Za sve vrste lečenja koristi se sveže ceđeni sok iz cvekle, a od jednog kilograma može se dobiti 700 do 750 ml soka. Cvekla je, takođe, korisna u lečenju malokrvnosti, posebno kod dece i mladih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i žuči.

Lako varljivo povrće
Cvekla je povrće koje se može koristiti čitave godine. Može se uzimati u bilo kom obliku bez ikakvih nepovoljnih posledica i ograničenja, lako je varljiva i ne utiče negativno na sekrecije želuca. Energetska vrednost cvekle je dosta visoka: 100 grama jestivog dela ima 189 kJ ili 45 kcal. Bogata je belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. U njenom korenu možemo naći i deset odsto šećera. Toplu crvenu boju korenu cvekle daje sastojak zvan antocijan.

Primena u kulinarstvu
Mogućnosti njene primene u kulinarstvu su mnogostruke. I to ne samo njenog podzemnog dela već i zbog lista, koji je isto tako vredan kao i koren i može se upotrebljavati u kulinarstvu kao spanać. Sok od cvekle krepi i jača čitav organizam i deluje povoljno na razmenu materija u njemu. Zaslađen medom, postaje eliksir za smirenje, koji utiče i na blago snižavanje krvnog pritiska. Sok od cvekle i med koriste se u razmeri 1:1, a pije se po pola čaše tri puta na dan. Izuzetan ukus rendanoj sirovoj cvekli ili soku daju kim ili rendani ren.

Sok od sveže cvekle

Cvekla je lekovita i kod najtežih oboljenja, ali kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Cveklu treba tanko oljuštiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, istisnuti sok i piti ga celog dana. Kod težih oboljenja, popiti dnevno od pola do litar soka. Kada se oseti poboljšanje, smanjiti na četvrt litra.

Čorba za čišćenje krvi
Operite dve veze mladih listova cvekle, isecite i stavite da se kuva. Neka se sa cveklom kuva i veza peršunovog lista. Dok se lišće kuva (10-15 minuta) naseckati mladi crni i beli luk sa perima, narendati koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji celerov koren. Narendati najsitnije četiri-pet cvekli, sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s lišćem i odmah skloniti s vatre.

Salata za jačanje želuca
Krupno narendati cveklu i upola manje koren od celera. Začiniti s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Izmešati s kiselom pavlakom i posuti peršunovim listom.