Broj 57
Početna > Lepi i zdravi > STO GODINA BRUSHALTERA

DOBRO UPAKOVANO

STO GODINA BRUSHALTERA

Moderni grudnjak je kroz istoriju menjao oblik, veličinu i boje i dogurao do svoje stote godišnjice!

Istorija bruseva prepliće se s promenama u društvenom statusu žena. Kako se menjala moda i pogledi na žensko telo, posebno grudi, tako su se menjali i brushalteri. Još i pre pisane istorije, žene su koristile različite vrste odevnih predmeta i uređaja za pokrivanje, „obuzdavanje" ili fiksiranje grudi. Od šesnaestog veka prevlast među donjim vešom dobrostojećih žena imali su korseti, a u devetnaestom veku počelo se eksperimentisati sa raznim alternativama da bi početkom dvadesetog, grudnjak poprimio oblik sličan sadašnjem. Međutim, tek tridesetih godina prošlog veka započela je masovnija proizvodnja modernih bruseva, koji su do tada već gotovo sasvim potisnuli korsete. Naglasak je s vremenom pomeren od funkcionalnosti ka modi, a proizvodnja grudnjaka postala je vrlo unosan biznis, vredan milijarde dolara.
 
  Okovi na grudima
  Postoji puno različitih priča o nastanku grudnjaka, a razlikuju se i mišljenja o tome ko je za to najzaslužniji. Nekoliko patenata za predmete slične modernom brushalteru odobreno je tokom devetnaestog veka, ali nijedan od njih tada nije dospeo do proizvodnje.
  Neki smatraju da je Prvi svetski rat prouzrokovao širenje modernog grudnjaka, s obzirom na promene u ulogama polova koje su se dogodile u tom periodu. Mnoge žene tada su se po prvi put našle u fabrikama ili u uniformi. Rat je takođe uticao i na promenu društvenih stavova prema ženama i pomogao u njihovom oslobađanju iz „okova" korseta, pa je ovaj deo donjeg veša od početka veka do 1918. godine polako prešao put od kutaka na zadnjim stranama ženskih časopisa do izloga modernih butika. Moda je počela da diktira određeni oblik poprsja prema trendovima i prodaja je počela ubrzano da raste.
 
  Umetnost dizajniranja
  Na početku je uloga grudnjaka bila da na neki način „spljošti" grudi, odnosno da ih učini što neupadljivijim, ali s vremenom su stručnjaci počeli da povezuju grudnjake sa zdravljem i udobnošću, pa su nastali modeli koji podižu pa i naglašavaju dojke. Nakon Drugog svetskog rata industrija je naprosto procvetala, s najrazličitijim novim stilovima, oblicima, bojama, tkaninama, uzorcima... Uskoro su nastali jastučići za grudnjake, a rastegljivost, udobnost i privlačnost podignuti su na novi, viši nivo.
  Dizajneri grudnjaka trenutno su pred dva potpuno različita izazova. S jedne strane, postoji velika potražnja za što minimalnijim grudnjacima koji bi što više otkrivali dekolte i što manje „smetali" odeći koja se nosi preko njih. Međutim, prosečna telesna masa i veličina grudi su u stalnom su porastu, što je dovelo do pojačane potražnje za velikim brojevima. Zato je dizajn brushaltera danas postao ravan umetnosti.