Broj 57
Početna > Zanimljivosti > SEKS POSLE DOLASKA DECE

LJUBAVNI ŽIVOT POSLE DOLASKA DECE

SEKS POSLE DOLASKA DECE

Mnogi parovi tvrde da im se posle rođenja deteta seksualni život u potpunosti promenio. Saznajte kakve se promene dešavaju i zašto

Dolazak deteta je najlepši trenutak u životu, ali on donosi i sasvim nove izazove u vaš život. Bilo da u kući imate tek rođenu bebu, osnovca ili tinejdžera, ukoliko želite da zadržite skladan i kvalitetan seksualan život, morate biti odlučni i kreativni.

Seks nakon dolaska bebe
Ovo je za mnoge parove najsrećnije i najstresnije razdoblje. Koliko god bili oduševljeni dolaskom svoje male srećice, briga za bebu izuzetno je iscrpljujuća i zahteva 24-satni angažman. I za majku i za oca to je vrlo težak posao. Teško je u takvoj situaciji pronaći vremena za vođenje ljubavi, a ponekad nam ni biologija ne ide u prilog. Prvih nekoliko meseci posle porođaja, ženini hormoni programirani su prvenstveno za dojenje i brigu oko novorođenčeta, zbog čega se muškarac može osećati zapostavljeno. Prema statistikama, čak 80 odsto žena koje su tek rodile uopšte ne osećaju želju za seksom.

Kako postupiti?
U ovom periodu najvažnija je nežnost - dodirujte se, mazite, negujte bliskost, a seksualna želja će doći sama po sebi. Osim toga, razgovarajte o svojim osećanjima! Na taj način ćete izbeći zamku u koju možete da upadnete ukoliko se kod jednog od partnera javi krivica jer ne oseća želju za seksom. Otvoren i iskren razgovor će vam, više od ičega, pomoći da povratite intimnost.

Mala deca i osnovci
Kako vaše dete bude raslo tako će se i seksualna želja između vas i vašeg partnera vraćati u normalu. Ipak, koliko god sada nesputano želeli seks - on je u ovom periodu pravi izazov! Morate pribeći malim lukavstvima kako biste izbalansirali svoju želju i mogućnosti. Važno je planirati - ukoliko imate mogućnosti, pošaljite ponekad klince kod bake i deke za vikend i u potpunosti se posvetite jedno drugome. Isplanirajte izlazak, večeru, toplu kupku, flašu vina, ugodite sebi na najlepši mogući način i vodite ljubav do mile volje. To, naravno, nećete moći često da radite, ali priuštite sebi (prema mogućnostima) takav luksuz kako biste uživali i negovali svoju vezu. Isto tako, iskoristite veče! Deca od dve do osam godina obično idu na spavanje posle osam sati uveče. Koliko god umorni bili, nemojte sesti ispred TV-a ili otići u krevet, već iskoristite to dragoceno vreme samo za sebe.

Uživajte u „seksu na brzaka"! Vremenom ćete postati pravi stručnjaci u prepoznavanju prilika za brzinski seks, bilo da je to ujutro ili tokom dana. Međutim, tu postoji zamka - mnogim roditeljima je neprijatno da vode ljubav kad znaju da su klinci „tu negde", i zato se lakše upuštaju u seks kad njihovi anđeli blaženo spavaju. Stručnjaci smatraju da i za to postoji rešenje - decu, tvrde oni, treba od najmanjih nogu učiti da poštuju intimnost roditelja i npr. da kucaju na vrata spavaće sobe. Koliko god to neobično zvučalo, vrlo je važno da čuvate svoju intimu. To nije važno samo za vas kao par, već i za vaše dete. Stručnjaci, naime, smatraju da nema ništa loše u tome da dete prihvati kao normalnu činjenicu da odrasli ljudi (pa i njegovi roditelji) vode ljubav. Sasvim mala deca, naravno, ne mogu da shvate šta to znači, ali roditelji im mogu na njima razumljiv način objasniti i taj deo odnosa. Poruka da je seks nešto lepo, prirodno, zdravo i intimno, vrlo je važna za oblikovanje ispravnog stava vašeg deteta, pogotovo u godinama koje dolaze...

Kada deca postanu tinejdžeri

Roditeljima je najteže da vode ljubav upravo u ovom periodu. Deca dugo ostaju budna, više ne idu na spavanje posle crtaća i ono najvažnije - znaju šta roditelji rade! Ovaj period nosi i svoje svetle strane - vaša deca su dovoljno odrasla za izlaske, a ponekad posle izlaska mogu da ostanu da prespavaju kod svojih prijatelja. Osim toga, tu su i mnoge druge aktivnosti (osim onih školskih), pa ugrabite svoju priliku kad je vaš tinejdžer, recimo, na treningu. Ovo je vreme kada i te kako možete uživati u seksu - važno je biti kreativan i ne dopustiti da vas brojne obaveze spreče ili obeshrabre u onom najlepšem, a to je ljubav!