Broj 57
Početna > Putovanja > NAJPOPULARNIJA SKIJALIŠTA

ZA POZERE I ISKUSNE SKIJAŠE

NAJPOPULARNIJA SKIJALIŠTA

Skijaška sezona se zahuktava, a kako većina nas odlazi na skijanje samo jednu nedelju godišnje, ne vraćamo se baš uvek zadovoljni

Zašto? Razloga je nekoliko. Prvi je manje-više potpuna neupućenost, pogotovo skijaša početnika, u to kuda bi bilo dobro da se ide i kakvo skijalište odgovara njihovom znanju skijanja. Početnici uglavnom slušaju iskusnije skijaše i za njima odlaze u neko „bajkovito" skijalište koje je neprimereno njihovom znanju i potrebama. Skijanje je samo po sebi poslednjih godina i te kako poskupelo. I dok je na nekim skijalištima to opravdano zbog velikih ulaganja u infrastrukturu, ima i onih skijališta koja drže visoke cene bez razloga. Skijanje je ozbiljan udar na kućni budžet. Karta za žičaru je oko dvesta pedeset do tri stotine evra, a da ne pominjemo hotele, put i ostalo... Dakle, vrlo je bitno izabrati pravo skijalište. Za početak treba odlučiti koji su prioriteti - da li je važnije ono što vas čeka posle skijanja (provod) ili da su staze strme, a žičare brze.
 
  Pozersko-snobovska skijališta
   
  1) Sent Moric, Švajcarska - skijalište najpoznatije po skupim hotelima, restoranima, polo utakmicama i reli vožnjama na smrznutom jezeru. Osim toga, poznato je i po skijanju. Kako ovde nije in pojaviti se na skijalištu pre jedanaest, a još je manje in skijati posle ručka zalivenog šampanjcem, skijanje u St. Moricu je idealno. Tereni su uređeni do savršenstva, staze duge i široke i što je najvažnije, prazne.
 
  2) Kortina d'Ampeco, Italija - Kortina je italijanska varijanta St. Morica. Statistički, sedamdeset posto turista koji borave u Kortini uopšte ne skija ili skija manje od tri dana u nedelji.
 
  3) Kurševel, Francuska - skijalište u sklopu Tri doline. Laganije do srednje teške staze, odlični hoteli i vrlo skupi restorani pravi su mamac za ljude iz džet-set krugova. Nažalost, i ovde narod dolazi na zimovanje, a ne da bi skijali, uprkos fenomenalnim stazama.
 
  Skijališta za provod


  1) Sent Anton, Austrija - neslužbena, ali opštepriznata zabavna metropola Alpa. Ovo je pravo mesto za parti manijake koji već oko ručka zauzimaju pozicije u najpoznatijim barovima. "Mooser Wirt", u kojem sve počinje, najpoznatiji je lokal Alpa. Skijanje je fantastično i uglavnom je za naprednije i odlične skijaše.
 
  2) Zelden, Austrija - tereni su prilično blaži nego u St. Antonu, a zabava traje do jutra. Prednost Zeldena je u tome što skijanje traje čitave godine, a naročito je spektakularno zatvaranje sezone početkom maja.
 
  3) Soze d'Ulks, Italija - kod nas manje poznato skijalište, nalazi se uz samu italijansko-francusku granicu. Nešto popularnije je postalo zahvaljujući Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Prilično je jeftinije od sličnih skijališta u susednim zemljama, tako da je omiljeno među mlađom populacijom Italije i Francuske.
 
  Porodična skijališta


  1) Sela Ronda, Italija - nešto južnije, sa sunčane strane Alpa, među veličanstvenim Dolomitima nalazi se jedno od najlepših svetskih skijališta. U krug oko ovog velikog planinskog masiva pet velikih skijališta - La Vila, Korvara, Val Gardena, Kanazei i Araba - spojeno je u jedan sistem žičara. Skijanje na najvišem nivou, po savršeno uređenim stazama, od kojih većina ide kroz šumu, velik broj sunčanih dana i najmodernije žičare čine ovo skijalište najpoželjnijim.
 
  2) Valdizer, Francuska - mnogi tvrde da je upravo Valdizer najlepše skijalište sveta i to je verovatno tačno. Tereni su za svakoga, od vrhunskih skijaša do roditelja sa decom.
 
  3) Nasfeld, Koruška, Austrija - odlično malo skijalište s južne strane Alpa. Mnogo sunca i odlične nove žičare. Tereni su uglavnom blagi do srednji, tako da su za sve uzraste i tehnike.