Broj 57
Početna > Lepi i zdravi > KAKO SE IZBORITI SA ZIMSKOM DEPRESIJOM

TRIKOVI ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

KAKO SE IZBORITI SA ZIMSKOM DEPRESIJOM

Zimsko vreme, hladnoća, nedostatak sunca i kraći dan čine da se većina ljudi oseća bezvoljno i depresivno

Depresija utiče i na apetit pa često depresivne osobe brzo gube kilažu ili se muče sa viškom kilograma, što opet može loše da utiče na raspoloženje. U lečenju depresije veliku ulogu igra i pravilna ishrana koju u zimskom periodu zanemarujemo.

Samopomoć u lečenju depresije nije preporučljiva, ali uvođenje zdravih životnih navika može da poboljša tretman lečenja. Ukoliko patite od depresije, svakako se obratite lekaru, a sami sebi možete da pomognete na sledeće načine:

Čitanje knjiga/prikupljanje informacija
Ovo će vam pomoći da shvatite bolest sa kojom se borite, a na taj način ćete pomoći i sebi i bližnjima.

Pravilna ishrana
Hrana koja podstiče stvaranje hormona sreće, serotonina, uvek je dobrodošla. Jedite banane, semenke bundeve, a izbegavajte stimulatore kao što su kafa, gazirana pića i čokolade.

Dovoljno sna
Osam sati je sasvim dovoljno jer ukoliko i u tome preterate, nećete se osećati baš najbolje.

Vežbanje
Polako povećavajte vreme i količinu vežbi. Boravak na svežem vazduhu takođe će vam pomoći da se osećate bolje.

Opuštanje
Pomaže kad ste napeti i anksiozni, a i poboljšava san. Nađite vremena za meditaciju, vežbanje joge, aromaterapiju ili masažu.

Hobiji
Hobijem ćete zaokupiti misli i pobeći od onih negativnih, a usput i stvoriti nešto sopstvenim rukama.

Izbegavanje alkohola, cigareta i droga
Ovi poroci samo će dugoročno pogoršati stanje.

Što se tiče ishrane, kao pomoći pri lečenju depresije vrlo je važno da ona bude što raznovrsnija. Ugljeni hidrati (integralni hleb, smeđi pirinač, žitarice) povećavaju proizvodnju serotonina u organizmu, a belančevine (meso, riba, jaja, sir, jogurt, mleko) povećavaju nivo amino-kiselina i poboljšavaju raspoloženje.

Vitamini B-grupe, posebno B12, B6 i folna kiselina pomažu kod psihičkih problema, pa ukoliko ih iz hrane ne dobijate dovoljno, najbolje je uzeti ih kao dodatke ishrani. Isto vredi i za omega-3 masne kiseline.

Mršavljenje i gojenje
Depresija može uticati na naglo gubljenje kilograma, zato jedite što više hrane bogate ugljenim hidratima, kao i puno voća i povrća.

Prevelike promene u nivou šećera u krvi takođe mogu doprineti pogoršanju raspoloženja i gomilanju kilograma. Da biste to sprečili, pridržavajte se sledećeg:
- jedite pet ili šest manjih obroka dnevno, a ne jedan ili dva velika,
- jedite ugljene hidrate sa malim glikemijskim indeksom poput celovitog brašna, testenine, smeđeg pirinča, žitarica, povrća, voća, a izbegavajte proizvode od belog brašna, šećer, grickalice, slatkiše, sokove...

Ono što će vas sigurno oraspoložiti u kišnom i tmurnom danu jeste ispijanje kafe i trač partija sa dobrom prijateljicom!