Broj 57
Početna > Intervju > DUHOM PROTIV MEKDONALDSA

NIKITA MIHALKOV

DUHOM PROTIV MEKDONALDSA

Ruski Spilberg, kako ga mnogi nazivaju, za vreme bombardovanja nas je u Kanu glasno branio na konferenciji za štampu, kao narod doživljava nas, kako sam kaže, kao eliksir zdravlja, uporno objašnjavajući da je važnije naći odgovor na pitanje zašto živeti, nego kako živeti

Nikita Mihalkov nedavno je opet bio u Srbiji. Kao i uvek, ovaj harizmatični Rus, režiser i glumac, izazvao je veliku pažnju i gromoglasne aplauze. Na Mećavnik, na festival „Kustendorf” došao je na poziv Emira Kusturice. U Drvengradu su ga dočekali transparenti - Veličina Rusije ne može se shvatiti, u Rusiju se samo može verovati... Između ostalog, slavni reditelj je rekao - Moja majka znala je da kaže da nije važno šta radiš, nego s kim to radiš. Danas, kada me pitaju šta radim, ja ponavljam te reči - važno je sa kim nešto radim, nije važno šta, kada je pored tebe Emir Kusturica.

 ZAŠTO ŽIVETI
Posle Mećavnika, Mihalkov je kratko boravio u Beogradu. U organizaciji Udruženja studenata Pravnog fakulteta „Nomokanon” i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, sa Ivanom Žigon govorio je na tribini na temu "Zašto živeti?".
Evo samo nekih razmišljanja Nikite Mihalkova o Kosovu, Srbiji i hrabrosti:
- Mi pred svojim očima posmatramo proces u kome jedna civilizacija progoni duhovnost. Kada pilot ostavlja do pola ispijenu šolju kafe, kao što je to bilo pre nekoliko godina, da bi uzleteo svojim bombarderom i ispustio svoje rakete i bombe i potom se vratio u svoju bazu da bi dovršio kafu, nemajući nikakav kontakt s tim užasom koji je posejao na zemlji, nemajući nikakav odnos prema nesreći, krvi, bedi, nesrećnoj sirotoj deci koje je ostavio iza sebe.
Ovo prenebregavanje zapadne civilizacije prema pravoslavnom hrišćanstvu nosi totalni karakter. I zato ne treba tražiti odgovor u „etničkim čistkama" o kojima govore sredstva masovnih informacija. Ovo je već dugo planiran napad na pravoslavnu, slavjansku kulturu u svetu, od one civilizacije koja se pita - Kako živeti?, umesto - Zašto živeti? U pravoslavlju, u slavjanskoj kulturi, pitanje kako živeti bilo je oduvek drugostepenog značaja - pitanje šta ćemo jesti, piti, oblačiti, koja kola voziti, gde ćemo provoditi godišnje odmore... Ispred ovih pitanja uvek je bilo ono osnovno pitanje - Zbog čega živimo?

BALKAN JE KROV EVROPE

Timur Tamur, veliki ratnik, govorio je da uništavati religiju jednog naroda, pa makar se ona ne slagala sa religijom zavojevača, znači razrušiti strukturu života tog naroda, a samim tim onemogućiti upravljanje i kontrolu nad stanovništvom. Isti ovaj ratnik dao je jednu od najgenijalnijih definicija hrabrosti. Za njega je hrabrost strpljenje u opasnoj situaciji. Fizički uništavati istoriju jednog naroda gore je i od fašizma.
I, nažalost, nije reč samo o primitivizmu. Da je u pitanju neobrazovanost i primitivizam, bilo bi lakše razumljivo. Ali, to nije primitivizam, već ispunjenje zadataka pod maskom varvarstva i etničkih razlika. Bžežinski je govorio, kada je razrušen komunizam, da sada, kada je razrušen, treba srušiti i poslednji temelj, poslednji oslonac slovenskih naroda, a to je pravoslavlje. Danas se vodi borba na duhovnom planu, rušeći, paleći, podrivajući temelje, uklanjajući sa lica zemlje mnogovekovnu pravoslavnu kulturu Srbije. Zapadnom svetu Albanci su isto tako nevažni kao i Srbi. Ako upitate bilo kog čoveka u bilo kom gradu Amerike, gde se nalazi Albanija, ili gde se nalazi Srbija, on neće znati da vam odgovori. Borba se ne vodi ni za Albance ni protiv Srba, već se vodi za ostvarenje uticaja na Balkanu. Balkan, to je krov Evrope. Na Balkanu su oduvek otpočinjale evropske katastrofe i oduvek se rešavale geopolitička i strateška prevlast u Evropi. Ako mirno sagledamo ovaj problem, videćemo da je zapadu potreban Balkan za uticaj i upravljanje situacijom u svetu. I zbog toga zapadni svet neće poštedeti ni Srbe ni Albance. Mi moramo štititi svoj hram, mi moramo štititi svoje mesto na zemlji. Ja sam ubeđen da će već u tome pomoći vaše istorijsko iskustvo, ljubav prema svetu koji vas okružuje, i vaša ljubav prema svojoj kulturi i veri. Ta ljubav pomoći će vam da razumete sve ovo što vam se dešava. Kada budete razumeli zašto, lakše ćete naći put da spasete svoju istoriju, svoju kulturu, svoje živote i živote svoje dece.

SUZA U NIKITINOM OKU

Na tribini na Pravnom fakultetu, kada je čuo i video ansambl „Kosovski božuri”, vidno dirnut, rekao je:
- „Kosovski božuri” nisu kulturno-umetničko društvo u narodnim nošnjama koji znaju da pevaju... oni su... duh živi i ova energija koju osećam u sali to je ono što će pobediti... između ostalog i Mekdonalds.

TALENTOVANA FAMILIJA
Nikita Sergejevič Mihalkov rođen je 21. oktobra 1945. godine u Moskvi. Nikitin otac Sergej Mihalkov je najpoznatiji kao pisac dečje literature i autor teksta himne Sovjetskog saveza i Rusije. Nikitina majka, pesnikinja Natalija Petrovna Končalovski je ćerka avangardnog umetnika Petra Končalovskog i praunuka slikara Vasilija Surikova. Nikitin stariji brat je reditelj Andrej Končalovski.

GLUMAC I REŽISER
Nikita je učio glumu u Dečjem studiju Moskovskog umetničkog teatra i kasnije u Šukinovoj školi Vahtangovog pozorišta. Još kao student pojavio se u nekoliko filmova i bio je na putu da postane zvezda sovjetskog pozorišta i filma. Uz glumačku karijeru, upisao se u Sovjetski državni institut kinematografije, gde je studirao režiju kod Mihaila Roma, koji je bio i profesor njegovog brata.

OTAC ČETVORO DECE
Nikitina prva žena bila je slavna ruska glumica Anastasija Verinskaja, kojom se oženio 1967. godine. Sa njom ima sina Stepana. Sa drugom ženom, bivšom manekenkom Tatjanom ima sina Artema (1974), ćerke Anu (1974) i Nađu (1986).