Broj 56
Početna > Lepi i zdravi > SAVETI - KAKO DA SE INHALIRATE

NAJBOLJA ODBRANA OD PREHLADE

SAVETI - KAKO DA SE INHALIRATE

Sve započinje bezazlenim šmrcanjem da bi ubrzo usledili bolovi u grlu, povišena temperatura i dosadno kašljanje. Nos je „prva linija" odbrane od virusa, a inhalacija preporučljiva metoda koja nam preventivno čuva zdravlje

Virusi su osetljivi na toplotu pa nije slučajno što se prema narodnim receptima prehlada leči utopljavanjem organizma i to pijenjem toplih čajeva, preznojavanjem i inhaliranjem. Antibiotici u ovoj fazi ne deluju na viruse, čak se mogu smatrati i štetnim jer suzbijaju imunološku reakciju organizma. U početnom stadijumu prehlade najvažnije je da ovlažite suvu i zapaljenu sluzokožu grla i sinusa. Tako ćete, ako krenete na vreme s inhalacijom, pre i ozdraviti.
 
  OLAKŠAJTE SEBI PREHLADU
  - Najveću korist bolesnik će imati ako se bude inhalirao i ispirao grlo čajevima od žalfije, bosiljka i kamilice.
  - Možete da se inhalirate i eteričnim uljem koje se kupuje u apoteci.
  Treba znati da eterična ulja nisu lekovi, ali su odlična pomoćna lekovita sredstva koja imaju veliku antibakterijsku i antiseptičku moć.
  - Tokom dana možete da se inhalirate sedam do deset puta, samo je važno da posle toga ne izlazite bar sat vremena napolje.
  - U posudu s vrućom vodom dodajte pet do deset kapi eteričnih ulja. Zatim glavu prekrijte peškirom i udišite vruću paru u koju ste nakapali eterična ulja.
  - Može se sprovesti i takozvana suva inhalacija tako što ćete na maramicu nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja i to udisati. Prednost ove metode je što je možete primeniti na radnom mestu, u automobilu, gradskom prevozu kao „prvu pomoć" protiv prehlade, mučnine ili glavobolje.
  - Od eteričnih ulja dobar je eukaliptus jer olakšava disanje, a i deluje antiseptično kod upala grla i nosa. I ulje limuna je odličan antiseptik, kao i ulje kamilice čije je protivupalno i antiseptičko dejstvo poznato od davnina.
  - Već s prvim simptomima prehlade važno je da jedete što više rena, crnog i belog luka jer sadrže prirodne fitancide koji pomažu da se bolest spreči još u nastanku.
  - Ako nemate temperaturu, dobro će vam doći i parenje stopala. Potrebno je da u lavor sa toplom vodom stavite platnenu vrećicu sa brašnom od slačice a onda u tome zadržite stopala desetak minuta. Noge zatim operite i obujte tople čarape. Već posle nekoliko sati osetićete olakšanje.