Broj 56
Početna > Lepi i zdravi > OČISTITE PRIBOR ZA ŠMINKANJE

OČISTITE PRIBOR ZA ŠMINKANJE

Da li ste se nekada zapitali koliki je rok trajanja vaših malih četkica i da li je vaša šminka već prestara za dalje korišćenje? A četkica za rumenilo, koliko prljavštine se tek tu nakupilo?

Baciti šminku, posebno onu skupih proizvođača, sigurno nije lako, ali zdravlje bi trebalo da vam bude na prvom mestu. Nemojte da se dvoumite, već proverite koliko su stari vaši ruževi, senke i puderi i bez puno razmišljanja se rešite prestarih.
 
  Rok trajanja jednog kozmetičkog proizvoda je uglavnom od jedne do tri godine, i to pod pretpostavkom da se koriste i drže u normalnim uslovima. Trebalo bi da imate na umu da datum isteka roka trajanja proizvoda nije zakon, već preporuka i da njegova trajnost i kvalitet zavise od mnogo faktora. Ako svoju kremu držite blizu radijatora ili direktno izloženu suncu, ona sigurno neće biti u savršenom stanju i dve godine nakon što ste je otvorili. S druge strane, proizvodi koje držite u za njih savršenim uslovima mogu potrajati i duže od predviđenog roka trajanja. Ali, kada je šminka u pitanju, čak i kada je držite u najboljim mogućim uslovima, u nju putem sunđera i aplikatora neminovno ulazi prljavština s vašeg lica i iz okoline, pa će ona, shodno tome, kraće trajati.
 
  I miris može da vam pokaže da li je vaša šminka zrela za đubre. Kada počne da smrdi poput krede, kad otvrdne ili dobije grudvice, vreme je da je se rešite.
 
  Prosečna trajnost šminke (ukoliko je pravilno koristite i čuvate):
  Ruževi: 1 godina
  Senke za oči: 6 meseci
  Rumenilo: 6 meseci
  Lak: 2 godine
 
  Očistite svoj pribor za šminkanje
  Četke za puder, rumenila i aplikatori, ako ih redovno ne čistite, dobro su skrovište za razne prljavštine i bakterije. Zato ih je nužno s vremena na vreme očistiti ili ih treba zameniti novim.
 
  Ako se odlučite za redovno održavanje, svoje aplikatore šminke trebalo bi da operete jednom mesečno. Vrlo jednostavno ih možete oprati u dečjem šamponu, ali pazite da ih dobro isperete vodom. Nakvasite četku, zavrtite je čvrsto na dlanu kako biste uklonili ostatke šminke i prljavštine, pa je dobro isperite. Četku prvo osušite papirnim ubrusima, a zatim je stavite tako da slobodno stoji ili visi kako bi mogla nesmetano da se osuši do kraja.
 
  Redovno čišćenje višestruko će vam se isplatiti. Vaše četkice će trajati godinama, a svoje lice ćete poštedeti suvišne prljavštine i bakterija koje se rado zavlače među dlake.
 
  Nemojte zanemariti ni makazice, grickalice, pincete i turpije. Neprecizne pincete ili tupe makaze mogu napraviti više štete nego koristi, pa je stoga potrebno da budu čiste kako bi vam što duže trajale.