Broj 56
Početna > Lepi i zdravi > LEKOVITO BILJE U SLUŽBI ZDRAVLJA

LEKOVITI ČAJEVI

LEKOVITO BILJE U SLUŽBI ZDRAVLJA

Biljke ne mogu rešiti sve vaše probleme i zato treba da konsultujete lekara ukoliko primetite da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Ipak, svako ima kućnu apoteku gde zatraži prvu pomoć kada krenu zimske prehlade, teskobe, nesanica...

Gušobolja
Možete je sprečiti ako već u jesen počnete da pijete svako veče šoljicu čaja od majčine dušice. U jednu šolju stavite dva prstohvata osušene majčine dušice, prelijte ključalom vodom, ostavite da stoji tri do pet minuta i procedite.

Bronhitis
Možete ublažiti bronhitis ako napravite mešavinu čaja od kadulje, majčine dušice i koprive na litar vode. Ovaj čaj treba da pijete dva-tri puta dnevno.

Grip
Ukoliko vas je zakačio grip, treba da konzumirate biljke koje imaju antibakterijsko dejstvo. Svi znamo da će nam u ovakvim situacijama pomoći beli luk, ali možete probati i sa čajem. Dva prstohvata majčine dušice i isto timijana na šoljicu vode. Ovo će ujedno biti i dobra preventiva protiv prehlade.

Kašalj
Ublažićete i smiriti kašalj uz pomoć biljaka koje smiruju i omekšavaju sluzokožu. Pripremite majčinu dušicu, timijan, kadulju i cvetove crnog sleza. Od svakog uzmite 10 grama na litar vode, a pijte dve do četiri šolje dnevno.


Temperatura

Povišenu temperaturu ublažavaju biljke koje imaju antibiotička svojstva i koje osvežavaju: kamilica, borovnica, jabuka, kadulja...


Anemija

Ukoliko ste anemični, najbolje bi bilo da napravite napitak od ruzmarina, tako što ćete uzeti tri prstohvata na jednu šoljicu.


Cistitis

Ova bolest je česta kod žena koje su u srednjim godinama i zato ne bi bilo loše da u kućnoj apoteci posedujete osušenu kukuruznu svilu, poljski mak, osušene borovnice, peteljke trešanja. Od svake biljke uzmite po 50 grama, prelijte kipećom vodom i pijte do četiri šolje na dan.

Glavobolja
Migrene možete ublažiti oblogama koje se stavljaju na čelo ili kupkama ruku i nogu. Da biste pripremili napitak za oblogu, u dva litra vode stavite pet cvetova kamilice i po 50 grama lavande i matičnjaka.

Celulit
Borbu sa „pomorandžinom korom” nemojte da počinjete neposredno pred letovanje. Biljke za čišćenje creva i krvi i za pospešivanje mokrenja pomažu vam u borbi sa celulitom, a možete ih koristiti cele zime ako ih na vreme pripremite. Potrebni su vam: kukuruzna svila, bršljan, kadulja, majčina dušica, čaj od trešnjinih peteljki. Mesta napadnuta celulitom obložite oblogama ili spremite kupku od 25 grama bršljana i 25 grama rosopasa na litar vode. Uz ovo pijte i čaj od nane i bosiljka.

Menopauza
Pre nego što posegnete za nekim lekovima, pokušajte da neprijatnosti menopauze olakšate prirodnim sredstvima. Moguće rešenje vaših problema je u sledećem napitku: prstohvat kadulje, ružinih latica, nane, komorača i bosiljka prelijte šoljicom kipeće vode i pijte svako veče pred spavanje.

Nesanica
Ukoliko imate problema sa snom, poznato je blagotvorno delovanje čaja od lipe. Ipak, ukoliko vas učestalo proganja osećaj teskobe i straha, pokušajte sa „napitkom sreće" kojeg preporučuje poznati francuski kuvar. Uzmite dva prstohvata nane, cvetove lipe i kamilice na litar kipeće vode. Kada se čaj prohladi, pijte koliko vam prija.